Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль по єкологии.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
33.2 Кб
Скачать
  1. Гомотипові коакції.

  1. Розмно́ження (відтворення, репродукція) — біологічний процес, за допомогою якого утворюються нові організми, відтворення собі подібних.

  2. Груповий ефект (ефект групи) — це оптимізація фізіологічних процесів, яка веде до підвищення життєздатності під час об'єднання тварин одного виду в групи.

  3. Масовий ефект - перенаселення середовища існування особинами одного виду. Масовий ефект має негативні наслідки для тварин.

  4. Внутрішньовидова конкуренція - це суперництво між особинами одного виду за життєво важливі ресурси.

  1. Поняття про популяцію, її характеристики.

Популяція — сукупність організмів, що займають обмежений ареал, мають спільне походження за фенотипом та географічно ізольовані від інших популяцій даного виду.

Характеристики: повна чисельність;густота розселення;генетична структура;дані про імовірність виживання;тип просторового розподілу особин;розподіл особин за віком (демографічна піраміда);спосіб розмноження і плодючість;соціальна організація.

  1. Поняття про сукцесії.

Сукцесія — послідовна необоротна й закономірна зміна одного біоценозу (фітоценозу, мікробного угрупування, біогеоценозу й т.д.) іншим на певній ділянці середовища, як правило за періодів та процесів розвитку.

Класифікація:

  • за масштабом часу (швидкі, середні, повільні, дуже повільні),

  • за оборотністю (оборотні й необоротні),

  • за ступенем сталості процесу (постійні й непостійні),

  • за походженням (первинні й вторинні),

  • за тенденціями зміни продуктивності (прогресивні й регресивні),

  • за тенденцією зміни видового багатства (прогресивні й регресивні),

  • за антропогенністю (антропогенні й природні),

  • за характером змін, що відбуваються під час сукцесії (автотрофні й гетеротрофні).

  1. Складові компоненти біогеоценозу.

Біогеоценоз - це сукупність на певному просторі земної поверхні однорідних природних явищ (атмосфери, ґрунту, кліматичних умов, рослинного, тваринного світу), поєднаних обміном речовин і енергії в єдиний природній комплекс.Під біоценозом розуміють стійку систему сумісно існуючої біоти (автотрофних і гете-ротрофних організмів). Таким чином, біоценоз - це конкретна сукупність живих організмів на певному просторі суші або акваторії. Цей простір з конкретними умовами місцезростання і є біотопом.

До складу біогеоценозу входять біотоп та біоценоз. Біотоп - однорідний за абіотичним факторами простір середовища, зайнятий біоценозом (тобто місце життя видів, організмів). Біоценоз - це конкретна сукупність живих організмів на певному просторі суші або акваторії, що називається біотопом.

  1. Поняття про біобезпеку, її мета і завдання.

Біобезпека – наука, яка вивчає збереженість живими організмами своєї біологічної сутності.

Мета: оцінка потенційних ризиків на здоров’я людей, тварин та попередження втрати біологічної цілостності живих організмів.

  1. Джерела забруднення довкілля.

  • Металургійна промисловість: Підприємства металургії та енергетики — головні забруднювачі повітря — щорічно дають відповідно 35 і 32 % всіх забруднень від стаціонарних джерел. Основні забруднювачі довкілля важкими металами, особливо арсеном і свинцем, а також сірчаною та азотною кислотами — підприємства кольорової металургії.

  • Хім. промисловість: забруднюють навколишнє середовище дуже небезпечними токсикантами — фосгеном, вінілхлоридом, хлористим воднем, фенолом, аміаком. Величезної шкоди природі завдають також хімічні підприємства, що виробляють отрутохімікати.

  • На гідрологічний режим істотно впливає також пилове забруднення в результаті розробки кар’єрів будівельних матеріалів (вапняку, піску, граніту, лабрадориту).

Найпоширеніші небезпечні забруднюючі речовини

Оксиди: N, S, C

Сполуки:Cl, F, Br

Важкі метали: Pb, Cu, Zn, Ni, Cd, Cu, Hg, As, Cr

Вуглеводні

Тверді речовини