Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль по єкологии.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
33.2 Кб
Скачать
  1. Структура екол.

Екол. – комплексна наука, яка вивчає живі організми,їх зв'язок між собою та з різноманітними факторами довкілля.

Структура: загальна:1)аутекологія(вивчає стійкість організмів одного виду до різних еколог. факторів оточуючого середовища);2)демекологія(описує коливання чисельності видів); 3)синекологія(вивчає відносили між особинами різних видів даного угрупування організмів);4)біогеоценологія(вивчає біогеоценози, в яких взаємодіють біоценози і абіотич. середовище);5)біосферологія(вивчає біосферу, як планетарне ціле). прикладна:1)геоекологія(вивчає охорону і раціональне використання природних ресурсів); 2)техноекологія(вивчає забруднення довкілля);3)соціоекологія(вивчає вплив соціально-економічних факторів на довкілля).

  1. Структура прир. середовища:(атмосфера,біосфера,гідросфера,літосфера).

Літосфера — зовнішня тверда оболонка Землі, яка включає всю земну кору з частиною верхньої мантії й складається з осадових, магматичних і метаморфічних порід.

Гідросфера — це водна сфера нашої планети, сукупність океанів, морів, вод континентів, льодовикових покривів.

Атмосфе́ра  —зовнішня газова оболонка планети, що утримується навколо неї гравітацією.

Біосфе́ра — природна підсистема географічної оболонки, що являє собою глобальну планетарну екосистему (населена живими організмами).

  1. Поняття про біосферу її структуру та властивості.

Біосфера – весь простір атмосфери,гідросфери та літосфери у межах Земної кулі, де існують чи існували живі організми.

Структура:1)біогенна речовина(продукти життєдіяльності організмів);2)костна(нежива) речовина(в її утворені живі організми не брали участь);3)біокосна речовина(сформована в наслідок живої та костної речовини).

Властивості:централізована система;відкрита система;саморегульована система;характеризується різноманітністю;система,стійкість якої забезпечується коло обігом речовин і потоком енергії.

  1. Колообіг речовин у біосфері.

  • Біологічний(за участю живих організмів)

  • Геологічний(коло обіг між світовим океаном та суходолом).

Коло обіг H2 та O2(поглинається H2 та O2 рослинами-продуцентами. Консументи поглинають H2 та O2 від продуцентів, продуценти виділяють O2, а H2 випаровується частково з рослин. Консументи виділяють СО22), а Н2 частково випаровується з тіла.

Коло обіг С (засвоюють рослини-продуценти. В рослинах перетворюється в органічні сполуки. рослини вживають тварини і люди та С переходить в неорганічні сполуки).

Коло обіг N (засвоюють азот синьо-зелені водорості, азотфіксуючі бактерії. Гнильні бактерії (амонофікуючі) перетворюють аміногрупу білків на аміак. Нітріфіксуючі бактерії поглинають аміак та виділяють нітрити та нітрати.

  1. Жива речовина, її властивості.

Жива речовина – всі живі організми.

Властивості: здатність швидко опановувати весь вільний простір; стійкість під час життя та швидке розщеплення після смерті; висока пристосувальна здатність до різних умов; велика швидкість перебігу хім. реакцій; висока швидкість оновлення живої речовини.

  1. Поняття про ноосферу.

Ноосфера – сфера взаємодії природи і суспільства.

Серед складових частин ноосфери виділяють антропосферу (сукупність людей як організмів), техносферу (сукупність штучних об'єктів, створених людиною, та природних об'єктів, змінених в результаті діяльності людства) та соціосферу (сукупність соціальних факторів, характерних для даного етапу розвитку суспільства і його взаємодії з природою).