Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5. Молодіжне безробіття.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

ПРОГРАМА ЕМПІРИЧНОГО СОЦІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

з курсу:“Соціологія”

На тему:“Молодіжне безробіття”

Виконав:

ст. гр. СІ-32

Гаврилів Н.І.

Керувала:

Сметаніна О.О.

Львів 2010

ПЛАН

Зміст

Розділ 1. Методологічна частина:

  • проблема дослідження;

  • тема дослідження;

  • мета дослідження;

  • завдання дослідження;

  • об'єкт;

  • предмет;

  • гіпотези;

  • інтерпретація понять;

  • спосіб збору інформації.

Розділ 2. Методична частина:

  • методи дослідження;

  • розрахунок вибірки;

  • анкета.

Розділ 3. Прогнозування результатів

Розділ 1. Методологічна частина

Проблема дослідження.

Сьогодні молоді громадяни – це найменш конкурентоспроможна категорія на ринку праці. Адже для того, щоб отримати роботу дуже часто потрібно мати не лише професійні навички, але й кількарічний досвід. Учорашні випускники учбових закладів такого досвіду, як правило, не мають. Виходячи на пошуки першої роботи, вони стикаються з тим, що необхідно в жорсткій конкуренції доводити свою здатність ефективно використовувати на практиці набуті за роки навчання знання. Що ж, конкуренція є основною рушійною силою ринкової економіки. Але в даному випадку йдеться не про конкуренцію між професіоналами, а про ті значною мірою штучні перепони, які чекають молодих спеціалістів на ринку праці.     Ми маємо пам'ятати, що саме за молоддю майбутнє нашої держави. Ті, хто не отримав роботу сьогодні, завтра не стануть висококваліфікованими й досвідченими працівниками, не зможуть працювати на українську економіку з максимальним ефектом. Тому держава повинна стати активним учасником формування цивілізованого ринку праці. Важливим чинником цього є забезпеченням роботою за фахом випускників учбових закладів. І вищих, і середніх спеціальних, і професійно-технічних.     Отримання роботи за фахом відразу після здобуття освіти є важливим елементом соціалізації молоді. До того ж це допоможе подолати прірву, яка сьогодні відокремлює молодь і державу. Молодій людині з одного боку треба дати відчути, що держава не байдужа до неї, з іншого – що вона потрібна суспільству. Якщо цього не станеться, значна частина молодих українців фактично опиниться поза соціумом. Отже, залучення молоді до роботи є необхідною передумовою консолідації суспільства.

Високопрофесійні кадри – один з основних ресурсів економічного зростання. Ми ж цей стратегічний ресурс бездумно розбазарюємо.     Наявність в суспільстві великої кількості молодих людей, які не мають роботи, є серйозною загрозою національній безпеці. Адже молодіжне безробіття – це потужний чинник соціального напруження, який дуже негативно впливає на криміногенну ситуацію, поширення наркоманії, інших негативних явищ. Крім того, відсутність у молодих людей стабільного заробітку утримує їх від створення сім'ї та народження дітей. Це є однією з головних причин демографічної кризи, в якій опинилася Україна. Я вже не кажу про те, що коли молода людина отримує диплом, інколи навіть престижний, і не знаходить свого місця на ринку праці, це велика моральна і психологічна травма, наслідки якої даються взнаки все життя.

Тема дослідження.

«Молодіжне безробіття».

Мета дослідження.

Мета мого соціологічного дослідження полягає в вивченні проблеми пошуку роботи студентами та випускниками ВУЗів. А також метою даного соціологічного дослідження є зібрати якомога більше інформації про поставлену проблему.

Завдання дослідження.

Визначити проблему працевлаштування сучасної молоді:

а) соціальні фактори впливу на працевліштування молоді;

б) залежність місця праці і рівня освіти;

в) способи працевлаштування.

Об'єкт.

Працездатна молодь, яка не може влаштуватися після закінчення навчальних закладів.

Предмет.

Соціальні проблеми з якими стикаються молоді люди в пошуках місця праці.

Гіпотези.

Гіпотеза-підстава: сьогодні молоді важко влаштуватися на роботу .

Гіпотези наслідки: основні причини відмови молодому спеціалісту:

  • брак досвіду роботи;

  • брак знань.

Інтерпретація понять.

Безробіття – це складне багатоаспектне економічне явище, властиве суспільству з ринковою економікою, коли частина працездатного населення не зайнята у виробництві товарів і послуг, не може реалізувати свою робочу силу на ринку праці через відсутність (абсолютного або відносного браку) відповідних робочих місць, унаслідок чого позбавляється заробітної платні як основного джерела необхідних прожитків.

Безробітні - працездатні громадяни, які не мають роботи і заробітку, зареєстровані в органах служби зайнятості в цілях пошуку відповідної роботи, шукають роботу і готові приступити до неї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]