Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВвС_Уткин_Л_8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
428.03 Кб
Скачать

Застосування направляючих систем.

Симетрична пара є основою симетричного кабелю, а коаксіальна – коаксіального. Кабель містить, як правило, декілька НС, охоплених загальною оболонкою. Ці кабелі застосовуються на мережах електрозв’язку всіх ступенів ієрархії. Волоконний світловод є основою оптичного кабелю, які використовуються у високошвидкісних цифрових системах передачі. Полоскові лінії застосовуються у стрічкових кабелях, що мають велику кількість ізольованих один від одного провідників, розміщених у одній площині. Ці кабелі застосовуються на невеликих відстанях, головним чином для з’єднання окремих блоків апаратури. Лінії поверхневої хвилі застосовуються головним чином у пристроях відгалуження від магістральних кабелів у радіорелейних лініях та системах кабельного телебачення, у якості фідерів для передачі електромагнітної енергії на невеликі відстані від антени до апаратури. Хвилеводи не знайшли широкого розповсюдження для зв’язку на великі відстані. Вони застосовуються для з’єднання антен з апаратурою радіорелейних ліній, ліній супутникового зв’язку і т. ін.

По направляючих системах передаються такі види інформації (табл.1.). Кожен вид інформації потребує для своєї передачі певної смуги частот, яка у техніці зв’язку представляється еквівалентною цій смузі кількості каналів тональної частоти (КТЧ).

Таблиця 1.1.

Види інформації, що передаються по направляючих системах

Вид інформації

Смуга частот, кГц

Кількість КТЧ

Телефонія

4

1

Телебачення

6000

1500

Радіомовлення

20

5

Телеграф

0,25 – 0,35

1/12 – 1/18

Передача даних

4-240

1-60

Класифікація направляючих систем за частотними властивостями. Необхідність передачі різних видів інформації потребує класифікації НС за частотним діапазоном їх використання. На рис.1.5 наведені частотні діапазони різних направляючих систем.

Рисунок 1.5 – Частотні діапазони різних направляючих систем

З наведених даних випливає, що повітряні лінії зв’язку використовують у діапазоні до 105 Гц, симетричні кабелі – у діапазоні до 106 Гц, коаксіальні кабелі – у діапазоні до 108 Гц для магістрального зв’язку та у діапазоні 109 Гц у пристроях антенно-фідерних трактів.

Бурхливе зростання об’ємів інформації, яка передається по лініях зв’язку, призвело до необхідності освоєння більш високочастотних діапазонів електромагнітних хвиль, а це, в свою чергу, викликало появу та розробку нових направляючих систем – хвилеводів та світловодів. Хвилеводи призначені для використання на частотах від 1010 до 1011 Гц, а світловоди для роботи у видимому та інфрачервоному спектрах (1014 Гц). Чим вище діапазон частот, що передається по направляючий системі, тим більшу кількість каналів можна створити, тим ефективніше буде система передачі.

У таблиці 1.2 наведені дані, що характеризують різні направляючі системи.

Таблиця 1.2

Характеристики різних направляючих систем

Конструкція НС

Назва НС

Смуга частот, Гц

Довж.хвилі

Кількість КТЧ

Співвідношення D та λ

Галузь застосування

Повітряна лінія

105

>3км

10

λ>>D

Лінії сільського зв’язку

Симетрич-на пара

106

≈100м

100

λ>>D

Зоновий зв’язок, міська телефонна мережа

Коаксіаль-на пара

108

>3м

103-104

λ>>D

Магістраль-ний та зоновий зв’язок

Хвилевод

1011

см,мм

105

λ≈D

Антенно- фідерні тракти

Світловод

1014

0,7 - 2

мкм

109-1010

λ≈D

Магістраль-ний, зоновий, місцевий зв’язок

Примітка D –узагальнений поперечний розмір системи, - довжина хвилі

Доцент кафедри КІ Ю.В. Уткін

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]