Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
205.31 Кб
Скачать

Глава 5. Зовнішньоекономічні договори (контракти)

За домовленістю сторін у договорі (контракті) можуть визначатися додаткові умови: страхування, гарантії якості, умови залучення субви-конавців договору (контракту), агентів, перевізників, визначення норм вантаження (вивантаження), умови передання технічної документації на товар, збереження торговельних марок, порядок сплати податків, митних зборів, різного роду захисні зауваження, з якого моменту договір (контракт) починає діяти, кількість підписаних екземплярів договору (контракту), можливість і порядок внесення змін до договору (контракту) тощо. 13. Підписи сторін – підписи осіб, уповноважених організаціями

сторін укласти контракт, завірений печаткою, із зазначенням

прізвища та імені (по батькові) і посади цих осіб [21].

Кабінет Міністрів України з метою забезпечення відповідності зовнішньоекономічних договорів (контрактів) законодавству Укра-їни може здійснювати їх державну реєстрацію.

Види зовнішньоекономічних договорів (контрактів), що під-лягають державній реєстрації, а також порядок її здійснення ви-значаються Законом України «Про ЗЕД» та іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до нього.

У випадку виконання зобов’язань, що витікають із зовнішньо-економічних договорів (контрактів), не зареєстрованих в установ-леному порядку, до суб’єктів господарювання, що порушили цю вимогу, застосовуються адміністративно-господарські санкції, пе-редбачені ст. 383 ГК України.

Режим державної реєстрації контракту застосовується з метою забезпечення відповідності зовнішньоекономічних договорів (контрактів) законодавству України. Державна реєстрація дозволяє також контролювати кількість товару, який експортується, з метою попередження перебільшення встановленого обмеження з вивозу певного товару, оскільки до державних органів постійно надходить інформація про кількість експортованого товару щодо якої існують певні кількісні обмеження [27, С. 18].

Державна реєстрація зовнішньоекономічних договорів (контр-актів) належить до методів нетарифного регулювання зовнішньое-кономічної діяльності.

Державній реєстрації підлягають контракти, укладені суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності України всіх форм власності, предметом яких є:

– товари, відносини з реекспорту яких регулюються чинним зако-нодавством і міжнародними договорами України. Митний кодекс

Міжнародне приватне право

України визначає, що реекспорт – це митний режим, відповідно до якого товари, які надходять з інших країн, не пізніше встанов-леного законом терміну з моменту їх ввезення на митну терито-рію України вивозяться з цієї території в режимі експорту; – товари походженням з України, щодо яких міжнародними договорами України були передбачені добровільні обмеження екс-порту з метою запобігання демпінгу; – товари походженням з України, імпорт яких в інші країни кво-тується, контингентується, ліцензіюється відповідно до законо-давства цих країн або нормативних актів економічних об’єднань, митних союзів; – товари походженням з України, щодо яких застосовуються ан-тидемпінгові процедури; – товари походженням з України, експорт яких здійснюється у межах бартерних (товарообмінних) операцій або операцій стріч-ної торгівлі.

Конкретний перелік товарів, які експортуються за умови реє-страції зовнішньоекономічних контрактів, затверджений Наказом Мінекономіки України від 11.07.2002 р. № 207 [28]. До цього пе-реліку входять, наприклад, мінеральні добрива, хімічні або азотні (код відповідно до Української кодифікаційної Таблиці (УКТ) ЗЕД 3102 10, 3102 30), шкірсировина і шкіра (код відповідно до УКТ ЗЕД 4101, 4104 тощо).

Зовнішньоекономічний контракт не потрібно реєструвати у ви-падках, коли до експорту товарів, зазначених в переліку, застосову-ється режим ліцензування (з видачею ліцензії) або подвійної пере-вірки експорту (з видачею відповідного «експортного документа») згідно з міжнародними договорами або законодавством України.

Зовнішньоекономічний контракт, який підлягає реєстрації, може бути зареєстрований Міністерством економіки України або уповно-важеним ним Мінекономіки АР Крим і відповідними структурними підрозділами обласних або місцевих держадміністрацій. Зовнішньо-економічні контракти, загальна вартість яких не перевищує 1,5 млн доларів США, реєструють відповідні структурні підрозділи облас-них, Київської і Севастопольської міських адміністрацій, врахову-ючи при цьому місце (регіон), в якому зареєстрований суб’єкт ЗЕД. Зовнішньоекономічні контракти, загальна вартість яких складає від 1,5 млн доларів США до 3 млн доларів США, реєструють відповідні підрозділи Луганської, Дніпропетровської, Запорізької і Донецької