Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести н к тенко.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

119). Регулювання цін через введення граничних рівнів рентабельності стимулює збільшення в її складі:

величини витрат

120). До прямих методів державного регулювання цін належить: “заморожуванн” цін 121). До чинника інфляції витрат належить

Виробничі фактори спричиняють інфляцію витрат, яку ще називають інфляцією пропозиції. Хоча причиною цієї інфляції також є гроші, але вони відіграють тут пасивну роль. Головним її імпульсом стає збільшення витрат виробництва в результаті підвищення заробітної плати та цін на сировину, матеріали, устаткування. До чинників інфляції витрат належить також підвищення ставок оподаткування, що рівнозначно збільшенню витрат виробництва й відповідному зростанню цін

122). Використання тимчасового «заморожування» цін, застосування граничних цін чи граничних коефіцієнтів їх підвищення здійснюється з метою:

Захист внутр. Ринку – регулювання цін

Стримати інфляцію за допомогою політики доходів. У межах цієї політики ставиться завдання зупинити розкручування спіралі «зарплата — ціни» і знизити на цій основі інфляцію до нормального рівня.

123). Дефляційна політика здійснює свій антиінфляційний вплив через регулювання: попиту.

124). Метод державного регулювання цін, який передбачає, що підприємство для підвищення ціни, яку регулює держава, повинно звернутися в органи ціноутворення для отримання на це дозволу називається:

метод граничних цін (декларування ціни)

125) При декларуванні цін обмежуються: рівень

самої ціни

126). Адаптаційна політика здійснюється через:

індексацію доходів

127). Інфляція витрат призводить до:

до стагфляції, тобто до одночасного росту інфляції і безробіття на фоні спаду виробництва (стагнація в поєднанні з інфляцією). Підвищення середніх витрат скорочує прибуток фірм, що призводить до зниження випуску фірм і падіння сукупної пропозиції в цілому. При старому рівні сукупного попиту зниження сукупної пропозиції призводить до росту середнього рівня цін і збільшенню темпів інфляції.

128). Яке з тверджень є помилковим: згідно послання президента України до ВРУ 2000 року основними важелями соціальної політики мають бути: Зміцнення позицій прошарку людей з високим рівнем доходів 129). Природне безробіття – це наявність:

фрикційне та структурне

130). Яке з тверджень є помилковим :

Державне регулювання оплати праці здійснюється через : встановлення мінімальної заробітної плати

установлення прогресивно-пропорційної форми оподаткування доходів громадян»;

131). Мінімальний нормативний споживчий кошик – це:

збалансований набір товарів та послуг, споживання яких забезпечує мінімальні потреби людини на рік

132). Економічно активне населення – це частина населення, яка пропонує свою працю для виробництва товарів і надання різноманітних послуг.

Зайняті економічною діяльністю , безробітні

133). Рівень безробіття розраховується як відношення

чисельності безробітних, які зареєстровані в державній службі зайнятості, до працездатного населення працездатного віку.

134. Які організаційні заходи щодо регулювання зайнятості населення належать до пасивних

. грошові допомоги для відшкодування безробтним утрати доходів.

135). Природний приріст населення

— це різниця між кількістю людей, які народилися, і тими, що померли.

136). Форма взаємодії влади та крупного бізнесу, що проявляється як прагнення останнього провести власні інтереси позаринковими способами з метою досягнення власних економічних інтересів називається:

Корпоративний лобізм

137). До «інституційної пастки» не відноситься:

Відносять – бартер, тіньова економ, корупція

138). Угода між організаціями і (або) фізичними особами, яка зменшує трансакційні витрати клієнта порівняно зі звичайними за даних інституційних рамок і, порушуючи формальні й неформальні обмеження, збагачує агента, та не мас надійних інституціональних механізмів забезпечення називається

корупція

139). Надмірне зловживання владними повноваженнями, концентрація їх в окремих руках та привласнення так званого адміністративного ресурсу називається

Бюрократизм

140) Що не належить до системи екологічних нормативів?

відповіді А, Б, В, Г правильні =))))))))))))))))))) 141).Платежі підприємств за понадлімітне використання та псування якості природних ресурсів:-

стягуються з прибутку підприємств.

142). Нормативи плати за використання природних ресурсів, а також порядок її стягнення встановлюються:

Нормативи плати визначаються з урахуванням розповсюдження природних ресурсів, їх якості, місця розташування можливого відтворення, доступності, комплексності, можливості переробки та утилізації відходів та інших факторів.

143.Найбільш визначальними характери

Міністерством екології та природних ресурсів, Міністерством охорони здоров’я України та іншими вповноваженими на це державними органами.стиками регіону є:

Самодостатність до фінансування власних витрат

144.Основною причиною економічного зростання у розвинутих країнах у наш час є:

Збільшення обсягу використання капіталу

145. Економічне зростання вимірюється:

Реальним ВВП

146). Встановлення тарифів на теплову енергію для потреб населення належить до компетенції:

місцевих рад та державних адміністрацій.

147). Механізм дотування національних виробників застосовується з метою:

А)стримання інфляції та зменшення її негативних наслідків.

Дотації - Грошові кошти, що виділяються з державного і місцевих бюджетів для надання фінансової підтримки збитковим підприємствам, у яких грошова виручка від продажу виробленого продукту менше витрат на виробництво і продаж продукту, нижчим за рівнем бюджетам для покриття розриву між їх доходами і витратами. Дотація компенсує підвищені витрати, покриває збитки. Надання дотацій підприємствам дозволяє, з одного боку, запобігти їх банкрутству, з іншої - не допускати перевищення роздрібних цін на окремі споживчі товари і послуги, оскільки частина ціни на ці товари оплачується з бюджетних коштів за рахунок дотації.