Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

1.Соціологія як наука. Центральні поняття соціології: соціальний інститут, соціальна система, соціальна спільнота

"Соціологія" - "наука про закони становлення, функціонування, розвитку суспільства вцілому, соціальних відносин і соціальних спільнот. Соціологія вивчає соціальну сферу життя суспільства – область соціальних відносин як відносин між більш чи менш широкими спільнотами людей та самим людьми, що є частинами тих спільнот.  У центрі соціального життя – взаємодія людей, а індивід і група – сукупність соціальних зв’язків, що породжують складні соціальні структури: особистість, індивід, суспільство, культура, держава, право, мораль, наука, мистецтво, родина тощо. Об’єкт та предмет соціології. Вони є взаємопов’язаними, але не тотожні. В кожній з суспільних наук людина є об*єктом, але кожна наука має свій предмет. Об’єктом соціології є певна соціальна реальність.

Соціальні інститути — це певні форми організації і регулювання суспільного життя, що історично склалися і забезпечують виконання життєво важливих для суспільства функцій, включають сукупність норм, ролей, взірців поведінки, дописів, спеціальних установ, систему контролю. Інституційна діяльність є формою людської діяльності, яка ґрунтується на чітко розробленій системі правил і норм, а також розвинутому соціальному контролі за її виконанням. Вона здійснюється людьми, об’єднаними в групи, асоціації, де є поділ на статуси і ролі згідно з потребами групи чи суспільства. Таким чином, інститути підтримують соціальну структуру і порядок у суспільстві і утворюють соціальну систему. Соціальні інститути відрізняються за типом потреб та інтересів, вирішуваних ними проблем. В соціалогії виділяють п’ять основних: економічний, політичний, освітній, релігійний і сімейний.

Соціа́льна систе́ма — сукупність соціальних явищ і процесів, що знаходяться у відносинах і зв'язках між собою і створюють деякий цілісний соціальний об'єкт.

Соціальні системи можна умовно підрозділити на три види: соціально-політичні (політичні партії, громадські рухи, урядові угруповання і т. ін.), соціально-культурні (наукові, творчі і т. ін), соціально-економічні (суспільне виробництво, галузі економіки, організації, підприємства і т. ін). Соціальна спільнота — сукупність людей, об'єднаних відносно стійкими соціальними зв'язками, відносинами, яка має загальні ознаки, що надають їй неповторної своєрідності. За кількісним складом вони змінюються від союзу двох людей (діади), до таких, які налічують десятки мільйонів; за тривалістю існування — від таких, що тривають недовго (концертна аудиторія), до таких, що існують протягом багатьох століть (етноси); за щільністю зв'язків між індивідами — від різного ступеня згуртованих колективів (протестантська секта) до вельми розпливчастих, аморфних організацій (клуб любителів певного стилю в музиці). 

2. Співвідношення соціології та соціології міжнародних відносин. Об’єкт та предмет соціології міжнародних відносин. Соціологія міжнародних відносин у структурі соціологічного знання

Перехід від трактування міжнародних відносин як державних до їх розуміння як взаємодії набагато більш широкого кола учасників, які можуть розглядатися як суб'єкти та об'єкти міжнародних відносин, і означати по суті один з вирішальних кроків до формування соціології міжнародних відносин. На відміну від держав як суб'єктів міжнародної політики в правовій науці, міждержавних подій як основного об'єкта історії дипломатії, соціологію міжнародних відносин цікавлять не тільки держави, але будь-які соціальні спільності, що взаємодіють на світовій арені. Як соціологічна дисципліна вона виходить насамперед з розгляду суспільства в його цілісності, виділення головних аспектів предметної галузі соціальної структури, соціальних інститутів, соціальних процесів і змін, соціальних систем, а також соціальних взаємодій і взаємозв'язків. 

СМВ – поєднання теорії соціології з певним типом емпіричних досліджень із використанням методики процедур, вироблених чи розвинених у галузі одержання та обробки інформації. Ідеться про: 1) широке застосування соціологічних методів дослідження думок і позицій для інтерпретації мотивів дій у галузі МВ; 2) використання статистичного матеріалу щодо залежностей між певними факторами; 3) використання соціологічного методу аналізу пропаганди для інтерпретації ролі пропаганди в МВ; 4) застосування соціологічних методів дослідження для аналізу функціонування і впливу на МВ як великих МО так і національних організацій. Соціологія міжнародних відносин грунтується на основних принципах сучасної міжнародної політики та міжнародного права, в яких закладено фундаментальні норми міжнародних взаємовідносин. До них належать: принцип мирного співіснування, принцип суверенної рівності держав, принцип непорушності державних кордонів, принцип територіальної цілісності держав, принцип мирного врегулювання суперечок, принцип невтручання у внутрішні справи.

Об'єкт соціологічного дослідження — певна соціальна дійсність, яка потребує вивчення відповідно до мети дослідження та його аналізу. Предмет соціології міжнародних відносин становить поведінка суб'єктів міжнародної політики, їхні ролі, очікування, цінності, якими вони керуються. 

Соціологія міжнародних відносин є приватно соціологічною дисципліною, складаючи, поряд з соціологією праці, соціологією освіти, соціологією сім'ї тощо, одну з галузей соціологічної науки. Найближче вона примикає до політичної соціології: ці дві галузі взаємопроникають і взаємодоповнюють один одного.  Сучасний стан соціології міжнародних відносин не дозволяє говорити про те, що дана дисципліна повністю належить або до соціологічних, або до політичних наук.