Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya5_yurid_vidpovidalnist.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
43.48 Кб
Скачать

4.Кримінально-правова відповідальність.

Кримінально-правова відповідальність може бути для фізичних осіб-підприємців та посадових осіб суб’єктів туристичної діяльності за такі злочини, як: шахрайство (ст.190 ККУ), привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст.191 ККУ), порушення порядку зайняття господарською діяльністю (ст.202ККУ), ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів (ст.212 ККУ),фіктивне банкрутство (ст.218 ККУ), приховування стійкої фінансової неспроможності

(ст.220 ККУ), обман покупців та замовників (ст.225 ККУ), незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару (ст.229 ККУ), незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну таємницю (ст.231 ККУ), розголошення комерційної таємниці (ст.232 ККУ) тощо.

Підставою відповідальності є правопорушення, види яких відрізняються в залежності від багатьох чинників. Загальновизнаними ознаками правопорушення є: наявність діяння, що виражається у діяльності чи бездіяльності особи; протиправність, тобто порушення прямо встановленої в законі заборони, чи невиконання обов’язку, що встановлений в законі чи договорі; наявність вини, тобто розуміння чи усвідомлення протиправності власної поведінки і наслідків, що настають; наявність шкоди чи можливості її заподіяння і причинного зв’язку між протиправним діянням та заподіяною шкодою.

Кримінальна відповідальність - юридична відповідальність, яка наступає за вчинення суспільно-небезпечного діяння, що містить склад злочину, передбаченого „Кримінальним кодексом України". Суб'єктами кримінальної відповідальності можуть бути лише фізичні осудні особи. Юридичні особи не можуть нести кримінальної відповідальності. За законодавством України кримінальна відповідальність за вчинення злочинів у сфері зовнішньоекономічної діяльності може бути покладена як на громадян України, так і на іноземців та осіб без громадянства. Кримінальна відповідальність застосовується у формі кримінального переслідування, а в разі засудження суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності - у формі покарання.

До осіб, визнаних у вчиненні злочину в сфері зовнішньоекономічної діяльності, судом можуть бути застосовані такі види покарань:

• покарання, не пов'язані з обмеженням і позбавленням волі;

• покарання, пов'язані з обмеженням і позбавленням волі. Всі покарання в сфері зовнішньоекономічної діяльності

об'єднані в три групи:

• основні - громадські роботи, виправні роботи, арешт, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк, довічне позбавлення волі;

• додаткові - позбавлення спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу та конфіскація майна;

• змішані - такі, що можуть застосовуватися як основні, так і як додаткові - штраф, позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю.

За один злочин може бути призначено лише одне основне покарання. До основного покарання може бути приєднане одне чи кілька додаткових покарань у випадках та порядку, передбаченому „Кримінальним кодексом України".

До кримінальної відповідальності, не пов'язаної з обмеженням і позбавленням волі, в сфері зовнішньоекономічної діяльності відносяться такі види покарання;

• штраф;

• позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю;

• громадські роботи;

• виправні роботи;

• конфіскація майна.

До кримінальної відповідальності, пов'язаної з обмеженням або позбавленням волі, відносяться такі види покарання:

• арешт;

• обмеження волі;

• позбавлення волі на певний строк;

• довічне позбавлення волі.

Має свою специфіку засудження особи за вчинення злочинів за межами України. Громадяни України та особи без громадянства, що постійно проживають в Україні, які вчинили злочини за її межами, підлягають кримінальній відповідальності за „Кримінальним кодексом України", якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Ці особи не можуть бути видані іноземній державі для притягнення до кримінальної відповідальності та віддання до суду. Якщо ж вищезазначені особи зазнали кримінального покарання за межами України, вони не можуть бути притягнені в Україні до кримінальної відповідальності за ці злочини. Іноземці або особи без громадянства, що не проживають постійно в Україні, які вчинили злочини за її межами, підлягають в Україні відповідальності за „Кримінальним кодексом України" у випадках, передбачених міжнародними договорами, або якщо вони вчинили особливо тяжкі злочини проти прав і свобод громадян України або інтересів України.

Іноземці та особи без громадянства, що постійно проживають в Україні, які вчинили злочини поза межами України і перебувають на її території, можуть бути видані іноземній державі для притягнення до кримінальної відповідальності і віддання до суду або передані для відбуття покарання, якщо така видача або передача передбачені міжнародними договорами України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]