Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма з Інформаційно-аналітичної діяльності.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
294.4 Кб
Скачать

Тема 9. Фіксація інформації

Види фіксації інформації. Тези. Основні, прості та складні тези. Використання їх на практиці. Тези-цитати. Застосування тез-цитат на практиці. Плани, чернетки і тези. Використання їх на практиці. Конспекти. Варіанти ведення конспектів. Плановий конспект. Текстуальний конспект. Вільний конспект. Тематичний конспект. Реферати. Відмінність реферативних записів від всіх інших. У яких випадках застосовується той чи інший вид фіксації інформації? Використання технічних засобів при фіксації інформації. Довідково-інформаційні центри та їх значення для спеціаліста в галузі інформаційно-аналітичної діяльності.

Тема 10. Правила ведення записів при фіксації інформації

Правила як порядок фіксації інформації. Основні вимоги до ведення записів. Раціональне використання сторінки при записуванні інформації. Раціональне неоднорідність записів. Інтервали між рядками. Використання інструмента для ведення записів. Датування записів. Виділення записів. Прийоми виділення записів. Абзацні відступи як засіб визначення мікротем. Пробільні рядки як засіб відокремлення певних тем. Нумерування тез. Підкреслювання і підкреслювання та їх використанні. Ключові слова. Віхи. Рамки. Багатоколірні нотатки. Вимоги до ведення записів. Використання заголовних листів. Посилання. Власні думки щодо тієї чи іншої інформації. Використання поля при веденні записів. Посильні сторінки. Пошукові підкреслювання. Зошитові лоції. Нумерація сторінок. Використання тих чи інших видів записів на практиці.

9

Тема 11. Види інформації

Цінність інформації і її можливості. Використання інформації для орієнтації в тій чи іншій ситуації. Використання інформації для планування подальшої діяльності в тій чи іншій галузі. Використання інформації для відстеження результативності акцій, що проводяться. Використання інформації для уникнення несподіванок. Використання інформації для маніпулювання людьми чи окремими угрупуваннями. Поділ інформацій. Тотальна інформація. Поточна інформація. Конкретна інформація. Побічна інформація. Оцінна інформація. Мета і завдання дослідника при пошуку інформації. Оцінювання інформації. Інтерпретація інформації. Визначення достовірності та повноти інформації. Ефективність при використанні інформації. Відкрита, напівзакрита та секретна інформація. Результативність використання видів інформації.

Тема 12. Характеристика джерел достовірної інформації

Способи отримання достовірної інформації. Отримання інформації від „знавців” чи свідків подій. Отримання інформації із документів. Отримання інформації із засобів провідникового і без провідникового зв’язку. Отримання інформації за допомогою електронних систем. Отримання інформації з різних факторі, що відстежуються. Визначення наочності і потенційних можливостей інформації. Визначення допустимих меж використання. Визначення ступеню надійності. Використання експертів для отримання достовірної інформації. Використання внутрішніх інформаторів та „гарячих” інформаторів. Використання методу „впровадженого джерела”. Використання „легковажного інформатора” (базіки). Використання контакторів та союзників. Використання випадкових джерел. Використання зафіксованих матеріалів (офіційних документів, ділових паперів тощо). Використання технічних засобів передачі та опрацювання інформації. Засоби відстеження інформації (таємне спостереження, підслуховування, засікання слухів, прояснення образу дій тощо). Використання джерел видів джерел отримання достовірної інформації на практиці.