Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі питання.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
152.84 Кб
Скачать

27. Швидкість пружних хвиль і пружні модулі осадових порід

Швидкість в осадових породах, насичених різноманітними флюїдами (газ, вода, нафта), визначається складом породи, пористістю і типом флюїду. За розрахунками, виконаними різними авторами, розбіжність швидкостей за рахунок частотної дисперсії в насичених рідиною цементованих осадових породах невелика (менше 40 %), що дозволяє використовувати для практичних розрахунків простий вираз

;

Діапазон зміни швидкості пружних подовжніх хвиль в осадових породах набагато ширше, ніж у магматичних породах. Швидкість змінюється від 300м/с для не ущільнених пісково-глинистих порід до 6000-7000м/с для карбонатних і добре зцементованих теригенних відкладів.

28. Кінематична характеристика пружних хвиль і їх зміна з глибиною Повздовжні хвилі

Кінематичні характеристики повздовжніх хвиль. Основною кінематичною характеристикою Р-хвиль є швидкість (Фазова, групова) їх розповсюдження або зворотня їх величина - інтервальний час пробігу. Швидкості і час пробігу повздовжніх хвиль чутливі до зміни по розміру таких характеристик геологічних середовищ, як літологічний склад, щільність, умови осадконакопичення, вертикальний градієнт напруження, і є основними при вивченні швидкісного розчленування розрізу (тобто при побудові геоакустичних моделей середовища).

Поперечні хвилі

Кінематичні характеристики поперечних хвиль. Основною кінематичною характеристикою S-хвилі є швидкість її розповсюдження VS (фазова, групова) або обернена її величина – інтервальний час пробігу. Швидкість поперечної хвилі залежить від модуля зсуву гірських порід і їх щільності, тому чутлива практично до тих же характеристик геологічних середовищ, що і швидкість повздовжньої хвилі: літологічному складу, пористості, густини, напруженням в матриці породи. При однаковому літологічному складі гірських порід швидкості поперечних хвиль більш чутливі до порушень площини (пористості, тріщинуватості, кавернозності), а також орієнтування тріщин.

Поверхневі хвилі (хвилі Лемба-Стоунлі)

Кінематичні характеристики поверхневих хвиль. Основною кінематичною характеристикою поверхневих хвиль є швидкість, яка нижча від швидкостей повздовжніх і поперечних хвиль і, як правило, мало змінюється по розрізу. Швидкість поверхневих хвиль функціонально зв’язана з модулем зсуву гірських порід, тому може використовуватися для визначення швидкостей поперечних хвиль в тих випадках, коли їх вступи спотворені перешкодами або швидкості нижчі від швидкостей хвиль Лемба.

29.Фактори, що впливають на швидкість поширення пружних хвиль в гірських породах

Пружні властивості гірських порід, а значить, і швидкості розповсюдження пружних хвиль у них, обумовлені їх мінеральним складом, пористістю, формою порового простору та заповненням його відповідним флюїдом, ступінню насичення пор рідиною або газом, ступінню цементації, текстурними і структурними особливостями, різницею гірського і пластового тисків і, таким чином, тісно пов’язані з літологічними та петрофізичними властивостями. Присутність мінералів, що характеризуються високими швидкостями пружних хвиль, забезпечує підвищені швидкості в породах. Швидкості поширення пружних хвиль в магматичних породах основного складу вище, ніж в кислих і середніх, але нижче, ніж в ультраосновних. Також щвидкість поширення пружних хвиль в г.п. в значній мірі залежить від умов, в яких вона знаходиться в свердловині. Швидкість поширення коливань в воді залежить від мінералізації і тиску. А в нафті швидкість поширення пружних хвиль менша, ніж у воді, що перш за все пояснюється стислівістю вуглеводнів.