Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema-депозити.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать

7.4. Облік нарахованих і сплачених доходів та витрат за вкладними (депозитними) операціями

Бухгалтерський облік нарахованих, отриманих (сплачених), наперед отриманих (сплачених) доходів та витрат за вкладними операціями здійснюється згідно з порядком, визначеним Правилами бухгалтерського обліку доходів і витрат бан­ків України, затвердженими ПП НБУ від 18.06.03 № 255.

Депозит або вклад ураховується на всю суму його номіналу на депозитному рахунку до часу погашення. Залежно від методу виплати процентів за депозитами — за період або на період (авансом) змінюється сума, що надходить від депонента. У будь-якому разі номінальна сума депозиту і сума, що враховується на депозитному рахунку, збігаються.

Проценти авансом сплачуються одночасно із внесенням коштів на депозит. Отже, номінал депозиту буде більшим, ніж сума, отримана від депонента, на суму сплачених авансом процентів.

Облік нарахованих і сплачених банком процентних витрат Розрахунок процентних витрат

Залучення коштів на депозит здійснюється за відсотковою ставкою, що визначається депозитним договором.

Для розрахунку нарахованих процентів комерційні банки можуть використовувати номінальну або фактичну відсоткову ставку.

При використанні номінальної відсоткової ставки сума процентів за депозитом розраховується множенням номіналу депозиту на відсоткову ставку, що вказана в депозитному договорі.

За допомогою фактичної відсоткової ставки сума процентів визначається за певний період з урахуванням раніше сплачених процентів способом застосування номінальної відсоткової ставки до но­міналу депозиту, збільшеного на суму раніше сплачених процентів.

Незалежно від методу нагромадження процентів загальна сума нарахованих процентів на дату закінчення строку дії депозитного договору не змінюється.

Банк може залучати депозити за фіксованою або плаваючою відсотковою ставкою. При залученні депозитів за плаваючою від­сотковою ставкою банк може застосо­вувати середньозважену або відсоткову ставку, що діяла на дату нарахування. Нарахування процентів за середньозваженою відсот­ковою ставкою здійснюється з урахуванням відсоткових ставок, що діяли протягом строку депозитного договору.

Облік процентів за депозитами здійснюється за принципами нарахування і відповідності. Для обліку нарахованих процентів використовуються відповідні рахунки «Нараховані витрати», на яких нагромаджуються нараховані проценти до настання строку їх сплати.

Нарахування процентів за депозитами відображається проведенням:

Дебет рахунків груп 700, 701, 702, 703, 704 , 707;

Кредит рахунків нарахованих витрат.

Сплачені авансом проценти не рідше від одного разу на місяць протягом строку депозиту амортизуються з віднесенням відповід­ної суми на процентні витрати. При цьому здійснюється таке проведення:

Дебет рахунків груп 700, 701, 702, 703, 704 , 707;

Кредит рахунка 3500 А «Витрати майбутніх періодів».

Якщо після закінчення дії депозитного договору депонент не отримує проценти, то згідно з умовами договору несплачені нараховані проценти приєднуються до депозиту або враховуються за рахунками нарахованих витрат.