Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema-депозити.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать

7.2. Облік залучених вкладів у банку

Бух. облік депозитних операцій регламентується Інструкцією з бух.обліку кредитних, вкладних (депозитних) операцій та формування і використання резервів під кредитні ризики в банках України, затвердженою ПП НБУ 27.12.07 № 481.

Вкладні операції відображаються за відповідними рахунками Плану рахунків залежно від категорії контрагентів, виду вкладу та строків їх використання.

Облік вкладних операцій та нарахованих доходів і витрат за такими операціями в іноземній валюті та банківських металах здійснюється аналогічно до порядку обліку вкладних операцій у нац.валюті. Курсові різниці від переоцінки суми вкладу, а також нарахованих за ним процентів у ін. валюті та банківських металах у зв’язку зі зміною офіційного валютного курсу відображаються за рахунком 6204 «Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами».

Надані розміщені вклади первісно оцінюються і відображаються в обліку за собівартістю (в сумі фактично наданих отриманих коштів, включаючи комісійні та інші витрати, що безпосередньо пов’язані з цими операціями) відповідно як актив та зобов’язання і не підлягають взаємозаліку.

На дату балансу вклади оцінюються за амортизованою собівартістю з використанням ефективної ставки відсотка під час здійснення амортизації дисконту (премії) та нарахування процентів.

У бух. обліку операції з подовження строку дії (пролонгації) вкладних договорів відображаються за відповідними рахунками з обліку короткострокової або довгострокової заборгованості Плану рахунків залежно від строку, що визначається від дати пролонгації договору до дати їх погашення.

Строкові вклади поділяються на ощадні і власне строкові. Ощадні вклади відкриваються тільки приватним (фізичним) особам, що передбачає додержання певних вимог:

  • оформляння вкладу супроводжується видачею ощадної книжки;

  • для виконання операцій щодо внесення, поповнення коштів або їх вилучення з вкладу необхідно подати в банк ощадну книжку, в якій здійснюються записи за кожною операцією.

Типи ощадних вкладів і депозитів для фіз. осіб різноманітні. Вони розробляються банками другого рівня самостійно. Ощадний вклад відрізняється від депозиту тим, що на вклад мож­на тільки зараховувати грошові кошти, отримувати за нього проценти, поповнювати за рахунок процентів цей вклад. Отже, вклад слугує для заощадження грошей населення. Депозитний рахунок має більш широкий режим функціонування. З нього можливі пере­рахування коштів на поточні або інші депозитні рахунки. Наприклад, банк «Надра» пропонує студентам сучасний спосіб сплати за навчання за допомогою депозитного рахунка «Студентський». Банк самостійно виконує всі операції з перерахування коштів з рахунка в оплату за навчання на підставі постійно діючого розпо­рядження.

Строкові депозити мають чітко фіксований строк зберігання, оформлюються депозитною угодою; у разі дострокового вилучення банк запроваджує штрафні санкції. Строкові депозитні рахунки можуть відкриватись усім категоріям клієнтів банку: СГ, центральним і місцевим органам влади, бюджетним установам, банкам і фіз. особам. Для юр. осіб також можуть відкриватися вкладні рахунки.

Для обліку операцій за ощадними вкладами і строковими вкладами для всіх категорій осіб відкриваються окремі рахунки, які називаються вкладними рахунками. Отже, вони можуть функціонувати як вкладні (ощадні) або депозитні рахунки. Окремо виділяються вклади на вимогу. Класифікація синтетичних рахунків строкових вкладів ураховує ще одну ознаку — строк залучення депозитів. Згідно з цією ознакою строкові вклади поділяються на короткострокові та довгострокові.

Вкладні рахунки мають мультивалютний характер.

Активними депозитними операціями вважаються операції з розміщення банком коштів на депозит, а пасивними депозитними операціями — операції із залучення банком коштів на депозит.

На дату залучення коштів на вклад в обліку здійснюється таке проведення:

Дебет рахунків 1001, 1002, 1101, 1102, 1200, 2600, 2620, 2650 — рахунки для обліку грошових коштів та банківських металів, рахунки клієнтів;

Кредит рахунків 1332 П «Короткострокові вклади НБУ», 1335 П «Довгострокові вклади НБУ», 1610 П «Депозити овернайт інших банків», 1612 П «Короткострокові вклади інших банків», 1615 П «Довгострокові вклади інших банків», 2525 П «Вклади клієнтів, які утримуються за рахунок Держ бюджету», 2546 П «Вклади місцевих бюджетів», 2600 АП «Кошти на вимогу СГ», 2610 П «Короткострокові вклади СГ», 2615 П «Довгостро­кові вклади СГ», 2620 АП «Кошти на вимогу фіз. осіб», 2625 АП «Кошти на вимогу фіз. осіб для здійснення операцій з використанням платіжних карток», 2630 П «Короткострокові вклади фіз. осіб», 2635 П «Довгострокові вклади фіз. осіб», 2650 АП «Кошти на вимогу небанківських фінансових установ», 2651 П «Короткострокові вклади небанківських фінансових установ», 2652 П «Довгострокові вклади небанківських фінансових установ», 2655 АП «Кошти на вимогу небан­ківських фінансових установ для здійснення операцій з використанням платіжних карток» — рахунки для обліку залучених вкладів (депозитів).

Повернення вкладу у визначений договором банківського вкладу строк відображається в обліку таким проведенням:

Дебет рахунків для обліку залучених вкладів — на суму вкладу з урахуванням суми процен­тів у разі їх капіталізації;

Кредит рахунків для обліку грошових коштів та банківських металів, рахунків клієнтів.

Якщо вкладник не вимагає повернення суми строкового вкладу після закінчення строку, установленого договором банківського вкладу, то такий вклад переноситься на рахунок з обліку вкладів на вимогу, якщо інше не встановлено договором, наприклад, для фіз.особи:

Дебет рахунка 2630 П «Короткострокові вклади фіз. осіб»;

Кредит рахунка 2620 АП «Кошти на вимогу фіз. осіб».

Сума несплаченого у визначений договором строк залученого вкладу на міжбанківському ринку в обліку відображається таким проведенням:

Дебет рахунків 1610 П «Депозити овернайт інших банків», 1612 П «Короткострокові вклади інших банків», 1615 П «Довгострокові вклади ін­ших банків» — рахунки для обліку залучених вкладів;

Кредит рахунка 1617 П «Прострочена заборгованість за стро­ковими вкладами інших банків».

Погашення простроченої заборгованості за залученими вкладами на міжбанківському ринку відображається таким проведенням:

Дебет рахунка 1617 П «Прострочена заборгованість за строко­вими вкладами (депозитами) інших банків»;

Кредит рахунків 1101 , 1102, 1200 — рахунки для обліку грошових коштів та банківських металів.