Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНІ РОБОТИ по екології.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Забороняється спалювання на судні:

Залишків вантажів, відповідно до Додатків I, П, III і пов'язаних з ними пакувальних матеріалів, поліхлорованих біфенілів, сміття, що містить галогенові сполуки.

У Додатку VI наводиться форма Міжнародного свідоцтва про запобігання забруднення повітря, що видається Класифікаційним товариством на 5 років, зі щорічним повторним оглядом.

Міжнародна Конвенція МАРПОЛ 73/78 є базовим документом, основні вимоги якого покладені в основу більшості регіональних угод (Конвенція по захисту Чорного моря, Конвенція по захисту Балтійського моря та ін), а також національних законодавчих актів щодо запобігання забруднення морського середовища.

Хід роботи:

Опрацювати теоретичний матеріал даної роботи та дати відповіді на наступні питання:

1. Існують спеціальні вимоги до конструкцій та обладнання суден згідно Додатка V Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78?

2. Які нормативи скиду у море сміття?

3. Які нормативи скиду у море сміття поза особливими районами?

4.Які документи, згідно Додатка V Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78, повинні бути на судні?

5. Коли і ким схвалено Додаток VІ Міжнародної Конвенції

МАРПОЛ- 73/78?

6. Факультативним чи обов’язковим є Додаток VІ?

7. До яких суднових дизелів застосовується Положення «Технічного Кодексу контролю викиду оксидів нітрогену та сульфуру з суден »?

8. Які обмеження на вміст сульфуру у паливі?

9. Чи установлюється контроль за вмістом оксидів нітрогену та сульфуру? Які обмеження на їх вміст?

Домашне завдання:

1.Вивчити матеріали Додатків V, VІ Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78» .

2. Підготуватися до захисту практичної роботи.

Словник спеціальних термінів

Адміністрація, Administration, Commit­tee національна адміністрація, комітет, уряд держави, під прапором якої плаває судно.

АСС, Automated Control System (ACS) -автоматична система контролю та сигналі­зації про перевищення (15 частіш на 1 млн) вмісту нафти.

Баласт, забруднений нафтою, Dirty (Oily) Ballast - баласт, який прийнято у ван­тажні танки та викачується за борт із засто­суванням спільної баластової системи бала­стовими насосами через відстійний танк (слоп-танк) під контролем системи автома­тичного заміру, реєстрації і керування ски­данням нафти. Баласт брудний, концентрація нафти перевищує 15 частин на 1 млн частин суміші.

Баласт ізольований, Segregated Ballast - водяний баласт, який прийнято в танк, по-впісно відділений від вантажної та палив­ної нафтових систем і призначений для пе­ревезення тільки баласту або баласту й ван­тажів, що не є нафтою або шкідливими ре­човинами, які визначено різним чином у додатках до МАРПОЛ.

Баласт чистий, Clean Water Ballast - баласт у танку, який після останнього пе­ревезення в ньому нафти був очищений та­ким чином, що його стік з нерухомого суд­на в чисту спокійну воду при ясній погоді не викликає появи слідів нафти, які війно на поверхні води або на прилеглому березі, або утворення залишків, які містять нафту, або емульсії під поверхнею води чи на при­леглому березі. Якщо скидання баласту здійснюється через систему автоматичного заміру, реєстрації і керування скиданням нафти, то показання системи про те, що вміст нафти у стоці, не перевищує 15 мг/л, беруться як докази чистоти баласту неза­лежно від наявності видимих слідів.

Бентос, Benthos - сукупність істот, які живуть на дні океанів або прісних водо­ймищ. Деякі бентосні види живуть у товщі донних осадків (черви), інші прикріплюють­ся до дна (мідії), треті вільно пересувають­ся по дну (морські зірки).

Берег найближчий, Coast Shore - вихід­на лінія, від якої згідно з міжнародним пра­вом відраховуються територіальні вода від­повідної країни.

Біогенні елементи, Biogenic Elements - хімічні елементи, необхідні складові орга­нізмів, без яких неможливе їх існування (ву­глець, кисень, азот, водень, кальцій).

Біомаса, Biomass - загальна маса орга­нізмів, що припадає на одиницю поверхні або об'єму місцеперебування.

Біосфера, Biosphere - зона поширення життя на Землі, яка включає в себе верхню частий}' літосфери, гідросферу та нижню частину атмосфери -тропосферу.

Відходи, Waste - непридатні, непотріб­ні або зайві матеріали, що підлягають ви­даленню.

Відходи, зв'язані з вантажем - усі матеріали, що стали відходами в результа­ті їхнього використання на борту судна для розміщення та обробки вантажу.

Відходи експлуатаційні, Operation Waste - вид сміття, що складається з від­ходів, які утворюються в результаті вико­нання на судні різних виробничих і ре­монтних робіт, пов'язаних з технічним об­слуговуванням енергетичної установки та устаткування судна, а також з відходів, що утворюються в результаті їх експлуа­тації, не є нафтою, іншими шкідливими речовинами або їх сумішшю і підлягають постійному або періодичному видаленню із судаа.

Відходи побутові, Domestic Waste - усі вида побутових відходів, стічні води і від­ходи, що утворюються в житлових примі­щеннях судаа; вид сміття, що складається з пакувальних матеріалів, різних маломір­них вмістищ і тари, виробів з різних видів пластмас, паперу, текстилю, скла, керамі­ки, жерсті або іншого матеріалу, які у про­цесі жгг гтєдіяльності екіпажу і пасажирів перейшли в категорію відходів, не змішані з нафтою або з іншими ііжідливими речови­нами і підлягають постійному або періоди­чному видаленню із судна.­

Відходи харчові, Food Waste - вид сміт­тя, що складається з відходів попередньої кулінарної обробки харчових пртшасів, за­лишків приготовленої їжі, які не змішані з нафтою або з іншими шкідливими речо­винами і піддягають постійному або пері­одичному видаленню із судна.

Вода зворотна, Treated (Recirculated) Water- вода, що повертається за допомо­гою технічних споруд і засобів з господар­ської ланки кругообігу вода в його природ­ні ланки.

Вода лляльна (підсланева), Bilge (Slop) Water - вода з домішками (переважно наф­топродуктів), зібрана в колодязях - ллялах машинних відділень судна.

Вода стічна, Drain (Dirty, Polluted) Water, Seawage - вода, що утворилася в про­цесі господарсько-побутової і виробничої діяльності.

Води, Water - усі вода (поверхневі, під­земні, морські), що входять до складу при­родних ланок кругообігу води.

Води господарсько-фекальні стічні, Black Water - стоки та інші відходи з усіх типів туалетів, пісуарів, унітазів, а також шпігатів, що знаходяться в загальних уби­ральнях; стоки з раковин, ванн, душових і шпігатів, що знаходяться в медичних при­міщеннях (амбулаторіях, лазаретах); стоки з пргтміщень, у яких утримуються тварини; інші стоки, якщо вони змішані з перерахо­ваними вище.

Води підземні, Subterranian Water - вода, що знаходяться в усіх фізичних ста­нах нижче від рівггя земної поверхні в тов­щах гірських порід верхньої частини зем­ної кори.

Води поверхневі, Ground Water - вода різних водних об'єктів, що знаходяться на земній поверхні.

Водний об'єкт, Water Basin- природ­ний або створений штучно елемент довкіл­ля, в якому зосереджуються води (море, річ­ка, озеро, водосховище, ставок, канал, во­доносний горизонт).

Водні ресурси, Water Resources - об'єми поверхневих, підземних і морських вод від­повідної території.

Водоймище, Water Reservoir, Water Pool - безстічний або із сповільненим сто­ком поверхневий водний об'єкт.

Гідробіонти, Hydrobiont - організми, пристосовані до життя у водному середо­вищі.

Гідросфера, Hydrosphere - сукупність водних об'єктів земної кулі (океани, моря, водосховища тощо). Часто під нею розумі­ють лигає океани і моря.

Граничнодопустима концентрація (ГДК), Maximum-Permissible Concentra­tion - установлений рівень концентрації ре­човини у воді, вище від якого вода вважа­ється непридатною для конкретних цілей водокористування.

Граничнодопустиме скидання (ГДС), Permissible-Boundary Interception - маса ре­човини у зворотній воді, що є максималь­но допустимою для відведення за одиницю часу згідно зі встановленим режимом дано­го водного об'єкта.

Гумідний клімат, Damp Climate - над­мірно вологий клімат, що характеризу­ється переважанням опадів над випаро­вуванням.

Декларація, Declaration, Act - акт пере­вірки готовності судна до операцій зі пгкід­ливими речовинами, яка виконується впо­вноваженим представником влади.

Демідж-Ліст, Damage List - перелік по­шкоджень, отриманих судном з вини фрах­тувальника (ві/гправника, одержувача) під час проведення вантажних операцій.

Депресія, Depression - зниження земної поверхні незалежно від її форми та похо­дження, обмежене майже з усіх боків підви­щеними ділянками і западина дна якого ле­жить нижче від рівня моря.

Дерилікт, DeriUct - судно, покинуте екі­пажем у морі.

Детрит, Detritus - сукупність завислих у воді та осілих на дно водойм дрібних, нерозкладених чатинок рослинних і тварин­них організмів або їх виділень.

Економічна зона, Exclusive Economic Zone (Area) - прибережна смуга моря ши­риною до 200 миль (включаючи терито­ріальне море), на яку поширюються суве­ренні права прибережної держави в части­ні використання й експлуатації щшродних ресурсів, що знаходяться в товщі й на по­верхні даа і вода, та її юрисдикція в частині захисту навколишнього морського середо­вища, створення штучних островів, споруд, проведення наукових досліджень.

Екотоп, Ecotope - сукупність природ­них факторів (грушових, кліматичних), яка характеризує певну однорідну ділянку землі.

Епізоотія, - масове поширен­ня інфекційних хвороб серед диких і до­машніх тварин на певній території.

ЖНО, Oil Report - журнал нафтових операцій; ЖНО-73-78 журнал нафтових операцій, форма якого визначена Міжнаро­дною конвенцією про запобігання забруд­ненню з суден 1973 р. і Протоколом Між­народної конференції з безпеки танкерів і запобігання забрудаенню 1978 р. до зга­даної Конвенції.

Забруднення вод, Water Pollution - над­ходження забруднюючих речовин до вод­них об'єктів.

Засмічення вод, Littered Water - привне­сення у во;щі об'єкти сторонніх предметів і матеріалів, що шкідливо впливають на стан вод.

Зона санітарної охорони, Sanitary Protection Area - територія та акваторія, де запроваджується особливіш санітарно-епі­деміологічний режим з метою запобігання погіршенню якості води із джерел центра­лізованого господарсько-питного водопо­стачання, а також дія забезпечення охоро­ни водопровідних споруд.

ІМО, International Maritime Organiza­tion- Міжнародна морська організація, прерогативою якої є розробка угод, мемо­рандумів і міжнароднихконвенцій з морсь­кого права, безпеки судноплавства, охоро­ни морського середовища і т. ін.

Інсинератор, суднова сміттєспалюваль­на піч, Incinerator -судновий пристрій для спалювання твердих відходів, що утворю­ються в результаті експлуатації судаа: по­бутових; відходів, зв'язаних з вантажем; від­ходів технічного обслуговування; експлуа­таційних; залшпків вантажу.

Кількість палива велика, Big Fuel - така кількість рідкого палива, що у процесі нор­мальної експлуатації судна обумовлює не­обхідність прийому його у вмістища, вико­ристовувані після спорожнювання під при­йом водяного баласту, для забезпечення нормальних мореплавних якостей судна.

Клапан, запірний пристрій, Valve, Shutoff - пристрій (кгінкет, вентиль, диско­вий поворотний затвор і т. п.), призначешій для керування потоком газу або рідиниу трубопроводах шляхом зміни прохідного перерізу аж до відокремлення однієї части­ни трубопроводу від іншої або всього тру­бопроводу від якого-небудь вмістища.

Комбіноване судно, балктанкер, ОіІІ Bulk/Ore Carrier - судно, призначене для пе­ревезень нафти (нафтопродуктів) наливом або твердих сухих вантажів (руди, вугілля, зерна та ін.) навалом.

Компактор,Compactor - подрібнговач, прес або інший пристрій для пресування сміття в брикети, який забезпечує зменшен­ня йото об'єму в середньому в п'ять разів.

Конвергенція течій, Stream Conver­gence - наближення та сходжетгя поверхне­вих течій. У зонах конвергенції відбуваєть­ся як підвшцення рівня вод, що приводить до їх опускання, гак і вертикальне перемі­шування внаслідок підвищення густини при змішуванні вод з різними температура­ми та солоністю. Для цих вод характерні значні скупчення промислових риб.

Кристал, CRISTAL - угода трансна­ціональних нафтових компаній про додат­кову відповідальність за збитки через за-бруднення моря нафтою. Згідно з нею по­терпілій державі відшкодовуються збитки в сумі до 65 млн дол. США, що разом з від­шкодуванням за ТОВАЛОП може скласти максимальну суму 135 млн дол. США.

Літоральна зона (літораль), Intertidal Zone, Littoral Zone - прибережна частина морського дна глибиною від 40...50 до 200 м. Характеризуємся постійним силь-ним рухом вода, зміною температури, спри­ятливим освітленням.

Літосфера, Lithosphere - верхня обо­лонка Землі, яка включає в себе земну кору та верхню частину мантії, що її під­стилає. Нижня межа проходить над асте­носферою.

Максимальний сталий улов, Maximum Stable Catch - найбільша маса риби та мо­репродуктів, яку можна щорічно здобува­ти без підриву їх запасів.

Марнкультура, Mariculture - система заходів, спрямованих на підвшцення "вро­жаю" морських продуктів шляхом зміни біологічних і фізичних компонентів морсь­ких екосистем.

МАРПОЛ-73/78, MARPOL 73/78, International Convention for the Prevention of Pollution from Ships - Міжнародна кон­ференція й відповідна Конвенція про запо­бігання забрудненню з суден 1973 p., допов­нена Протоколом Міжнародної конферен­ції з безпеки танкерів і запобігання забруд­ненню, що відбулася в Лондоні в лютому 1978 р.

Меморандуми, Memorandums - Паризь­кий меморандум 14 європейських держав про взаєморозуміння та контроль суден, який було підписано в 1991 p.; Токійський меморандум про взаєморозуміння та конт­роль суден у країнах Азіатсько-Тихоокеан-ського регіон}', підписаний в 1994р. Ці дер­жави домовились контролювати виконан­ня на суднах, які відвідують їх порти, ряду міжнародних конвенцій, в тому числі і МАРПОЛ-73/78.

Миттєва інтенсивність скидання нафти, Instant Oil Disposal Intensity - інтенсивність скидання нафти (л/год) у будь-який момент скидання, поділена на швидкість судна (вуз) в той же момент.

Моніторинг вод, Water Monitoring - си­стема спостереження, збираштя, обробки, зберігання та аналізу інформації про стан водних об'єктів, прогнозування його змін та розробки науково обгрунтованих реко­мендацій ддя прийняття відповідних рішень.

Нафта, ОIL,- нафта в будь-якому вигля­ді, зокрема сира нафта, рідке паливо, наф-товмісиі осади, нафтові залишки та очище­ні нафтопродукти (що не є нафтохімічни­ми речовинами, на які поширюється дія по­ложень додатка II Конвенції МАРПОЛ), а також речовини, перераховані в допов­ненні 1 до додатка І Конвенції (мазут, ма­стила, китовий і риб'ячий жир та ін.).

Нафтове паливо, Oil Fuel - будь-яка нафта, що використовується як паливо для головних двигунів і допоміжних механізмів судна, на борту якого вона знаходиться.

Нафтовий танкер, Tanker - судно, по­будоване або пристосоване для переве­зення головним чином нафти наливом у своїх вантажних приміщеннях; комбіно­ване вантажне судно та будь-який танкер-хімовоз, визначення якому дано в додат­ку II до МАРПОЛ, якщо він перевозить нафту наливом як вантаж або як частину вантажу.

Нафтопродуктовоз, Clean Products Tanker - нафтовий танкер, зайнятий в рейсі перевезенням нафти, яка не є сирою нафтою.

Нектон, Nekton - сукупність тварин, які живуть у товщі води, активно плавають та здатні переміщуватись на значні відстані.

Неритова зона, Nerit Zone - мілковод­на зона Світового океану, розташована в межах материкової обмілини.

ОЙЛПОЛ-54-62-69, OILPOL - Міжна­родна конвенція про запобігання забруд­ненню моря нафтою 1954 р. з поправками 1962 і 1969 рр.

Операція, Operation- основний або допоміжний елемент процесу, необхідного для забезпечення роботи судна за своїм пря­мим призначенням або для виконання ви­мог міжнародних конвенцій чи національ­них правил щодо запобігання забрудненню із суден.

Операція баластова, Ballast Operation - процес, у ході якого до суднових цистерн приймається, або із суднових цистерн від-качусться, або в межах судна з одного вмі­стища в іішіе перекачується вода, що вико­нує роль баласту.

Операція бункерування, Load(Bunker) Operation - процес, у ході яко­го здійснюється прийом судном рідкого палива або масел наливом з берегової спо­руди чи з іншого судна або їхнє перекачу­вання в межах судна.

Операція вантажна, Cargo Operation - процес, у ході якого здійснюється прийом (налив) або здавання (злив) вантажу з бе­рега чи на берег, з одного судна на інше або перекачування вантажу з одного вантажно­го відсіку до іншого в межах судна.

Осад нафтовий, Oil Sediment - частіша нафти, що не піддається звичайному відка­чуванню або миттю і потребує особливих прийомів або пристроїв для її видалення із судна.

Особа відповідальна, Responsible Person - особа, на яку покладена відпові­дальність за проведення операцій зі шкід­ливими речовинами та заходів щодо запо­бігання забрудненню цими речовинами і його ліквідаїцї.

Особливий район, Special Area - морсь­кий район, де з певних причин, відповідно до його океанографічних та екологічних умов і специфіки судноплавства, необхідне прийняття особливих обов'язкових методів запобігання забрудненню моря нафтою.

Пакет, Packet - з'єднання окремих оди­ниць вантажу в один блок, який має пара­метри, достатні для раціонального викори­стання перевантажувального обладнання.

Планктон, Plankton - сукупність орга­нізмів, які населяють прісні або солоні водії, пасивно плавають або принаймні нездатні протистояти течіям.

Пластмаса, Plastics, Plastic Materials - твердий матеріал, що містить ж необхідний інгредієнт один або більше синтетичних ор­ганічних високомолекулярних полімерів і формується (чи йому надається форма) у процесі виробництва полімеру або виготов­лення готового продукту під впливом тепла і/або тиску. Пластмаси мають різні власти­вості і можуть бути як твердішії й ламкими, так і м'якими та еластичними. У морській практиці пластмаса використовується для різноманітних цілей, зокрема для перевантажувального обладнання, зручний дія комплексно-механізованого за­вантаження та розвантаження і придатний для безпечного транспортування без пере­оформлення в пунктах перевалювання (під­дони з гнучкими зв'язкам

Паливо рідке, Fuel - будь-яка нафта, використовувана як паливо для енергетич­ної установки судна, на якому вона знахо­диться.

Перелов, Overfishing - стан біологічних запасів окремих районів Світового океану, що не дозволяє отримати максимальний сталий улов.

План керування сміттям, Garbage Management Plan -документ, який визначає, особу, відповідальну за його виконання, та процедури збору, обробки, зберігання і видалення сміття.

План надзвичайних заходів з боротьби із забрудненням нафтою, SOPEP- розроб­ляється для кожного судна в залежності віл його призначення, обладнання та чисельно­сті екіпажу російською та англійською мо­вами, повинен бути схвалений класифіка­ційним товариством. У Плані відобража­ються дії екіпажу при розливі нафти під час бункерувальних операцій, переливі танка, порушенні герметичності танка або корпу­су судна, надмірному крені або диференті судна, при витоках у трубопроводах, меха­нізмах та в інших випадках. У додатку до Плану наводиться "Перелік національ­них пунктів зв'язку, які відповідальні за прийом, передачу та обробку термінових повідомлень про інцидети, пов'язані зі ски­данням нафти та інших шкідливих речовин із суден, який видається ІМО щорічно.

Пояс зони санітарної охорони другий, Second Strip of Sanitary Protection Area - сму­га, що пролягає вздовж узбережжя, водної поверхні і внутрішня та зовнішня гращщі якої проходять відповідно в 7 і 12 морських милях від найближчого берега.

Прибережна захисна смуга, Coastal Protective Area - частина водоохоронної зони певної ширини вздовж річки, моря, навколо водойм, на якій встановлено більш суворий режим господарської діяльності, ніж на решті території водоохоронної зони.

Приміщення харчового блоку, камбуз, харчоблок, Galley, Cook-room - приміщен­ня для приготування і роздавання їжі, збе­рігання всіх видів харчових продуктів, кам­бузного і буфетного інвентарю, дія миття посуду.

Природний збиток (природна втрата) вантажів, Natural Loss of Goods - нестача маси вантажів, що виникає при їх транс­портуванні внаслідок природних властиво­стей цих вантажів (усушки, утрушування, витоку та ін.).

Пристрій для збору сміття, Waste Container - вмістилище для збору і зберігання сміття без зміни його об'єму на борту суд­на з наступним здаванням на берег або на плавучі збирачі.

Причал, Berth - місце, призначене для кріплення й утримання судна в положенні, зручному для здійснення завантаження, роз­вантаження судна і допоміжних операцій.

Протокол Кіотськнй, Kyoto Protocol - міжнародна угода з охорони навколишньо­го середовища, укладена під егідою ООН, згідно з якою країни погодилися скорота­ти викиди "парникових" газів для попере­дження зміни клімату Землі.

Протокол Монреальський, Montreal Protocol - Міжнародна угода з охорони на­вколишнього середовища, укладена під егі­дою ООН, згідно з якою країни погодили­ся скоротити виробництво фторохлорову-глеводнів з метою захисту озонового шару Землі.

Рідина мийна (миюча), Washing Liquid - вода або розчин мийного препарату у воді, сира нафта або інша рідина, що надходить по мийному трубопроводу до мийних ма­шин, установлених у вантажних танках, паливних цистернах або в інших суднових пристроях.

Рідина промивальна, Flashing Liquid - вода або розчин мийного препарату у воді, сира нафта або яка-небудь інша рідина пі­сля її контакту з поверхнею вантажних тан­ків, паливних цистерн або інших суднових пристроїв.

САЗРІУС, ODAMRCS - система авто­матичного заміру, реєстрації і управління збором та скиданням нафти (із самописом), яка забезпечує подачу сигналу про переви­щення вмісту 15 мг/л та команди на авто­матичний запірштй пристрій або на зупин­ку електронасоса. Установлюється на тан­керах. Записи САЗРІУС дозволяють уста­новити дату і час скидання та зберігаються не менш ніж три роки.

САЗРІУС-Л - система авто­матичного заміру, реєстрації і управління збором та скидом лляльних вод і баласту з топливних танків після сепараційного обладнання.

САЗРІУС-Т - система авто­матичного заміру, реєстрації і управління збором та скидом баластних, промивних, а також лляльних вод з відділень вантажних насосів танків.

Свідоцтво, International Certificate - міжнародне свідоцтво, видане судну відпо­відним класифікаційним товариством на посвідчення того, що воно, його устат­кування, пристрої та оснащення задоволь­няють вимоги щодо запобігання забруднен­ню, як це передбачено МАРПОЛ-73/78.

Сертифікат, Certificate - документ, який свідчить про відповідність устаткування або пристрою вимогам діючих правил щодо запобігання забрудненню моря, а також про те, що таке устаткування або пристрій виготовлено під наглядом відповідного кла­сифікаційного товариства. Видасться кла­сифікаційними товариствами.

Сира нафта, Base Oil - будь-яка рідка суміш вуглеводнів, яка зустрічається в при­родному вигляді в надрах землі. Незалеж­но відлого, оброблена вона чи ні для полег­шення її транспортування, сира нафта включає в себе суміш, з якої можуть бути виді.ієні деякі фракції перегонки, та суміш, в яку можуть бути додані деякі фракції перегонки.

Система збору, обробки і зберігання від­ходів, Waste Management System - комплекс систем та обладнання, що призначені для збору, переробки, знешкодження, знищен­ня чи зберігання всіх видів відходів.

Система зі збірною цистерною, Daily Setting Use Tank System, Slop Tank System - система, у якій господарсько-фекальні стіч­ні води не скидаються за борт, а збирають­ся в необробленому вигляді і зберігаються до здавання із судна через систему видачі на берег або до скидання в районі, де таке скидання дозволяється.

Система обробки господарсько-фекальних стічних вод, Black Water System - си­стема, у якій господарсько-фекальні води перед скиданням за борт обробляються в спеціальній установці.

Система перекачувальна, Pumping System - система трубопроводів і насосів з відповідного арматурою, призначена тля перекачування нафти, брудного бала­сту, палива і залишків нафти із судна на бе­регову споруду або на інше судно.

Скидання, Discharge, Disposal - стосов­но шкідливих речовин або стоків, що мі­стять такі речовини, означає будь-який ви­тік, розлив, злив, спорожнювання, здійсню­вані з судна уводу, незалежно відлого, яки­ми причинами це обумовлено.

Сміття, Garbage - усі види твердих хар­чових, побутових та експлуатаційних від­ходів (крім змішаних з нафтою або з інши­ми шкідливими речовинами), які утворю­ються в процесі нормальної експлуатації судна і підлягають постійному або періо­дичному видаленню.

Смог, Smog (англ. smoke + fog, дим + туман) - густий туман, змішаний з димом, кіптявою та пилом у великих про­мислових містах.

Споруда приймальна, Recipient Facility (Collector, Construction) - споруда берегова, плавуча або зі з'єднанням в єдиній техноло­гічній схемі, призначена для прийому із судна шкідливих речовин або сумішей, які містять такі шкідливі речовини, що можуть накопи­чуватися на суднах у процесі нормальної екс­плуатації, але не можуть бунт скинуті з суд­на в море відповідно до діючих міжнародних конвенцій або національних правил держав, у водах яких знаходиться судно.

Стендер, Plug, Fire Plug - пристрій із груб, що використовується для з'єднання берего­в от о і суднового трубопроводів при по­даванні рідких речовин з берега на судно або прийомі з судна на 6q>er. У консппкцію стен-дера може входити постійно приєднаний шланг або шарнірне з'єднання.

Стічно-фанова система, Sewage System - система збору, обробки, знешкодження чи зберігання стічних та фанових вод на судні.

Сторони конвенції, State Parties, The Parties to the Convention - держави, уряди яких ратифікували конвенцію.

Судно-сміттєзбирач, Waste Disposal Ship - судно, яке використовується ;гля зби­рання відходів, сміття з інших судсн, зне-шкоджеїтня чи доставки їх на берегові пун­кти збору та переробки.

Сюрвеєр, Surveyor - експерт, що займа­ється обстеженггям суден і вантажів та дає висновок про їхній стан, мореплавність, обсяг шшікоджень при аварії і т. д.

Танк відстійний, Butterworth Washing (Sh>p, Sludge) Tank - будь-яка цистерна на танкері, спеціально призначена для збору, відстоювання і зберігання брудного бала­сту, промивальних вод та інших сумішей, які містять нафту чи нафтопродукти.

Танк чистого баласту, Ballast Water (Clean Water Ballast) Tank - таггк, який ви­ділений з числа вантажних танків і викори­стовується виключно для чистого баласту. Наявність, позначення і місткість такого танка (танків) указуються в Міжнародно­му свідоцтві про запобігання забрудненню нафтою.

Танкер-хімовоз, Chemical Carrier - суд­но, побудоване або пристосоване для пере­везення як вантажу шкідливих рідких речо­вин, що не є нафтою, наливом у вантажних приміщеннях, а також комбіноване вантаж­не судно і будь-який нафтовий танкер, коли вони перевозять наливом як вантаж або як частину вантажу шкідливу рідку речовину, що не є нафтою.

Територіальне море, Territorial Waters - прибережна смута моря (звичайно 12 миль шириною), на яку поширюється суверенітет прибережної держави і яку слід вважати продовженням її території.

ТОВАЛОП, TOVALOP - добровільна угода власнггків танкерів про відповідаль­ність за забруднення моря нафтою, створе­на при активній участі провідних транспа­ціональних нафтових компанії! і відповід­но до якої судновласштк зобов'язується від­шкодовувати збиток, завданий прибереж­ним дсрясавам унаслідок забруднення моря нафтою мере; аварію танкерів, у сумі до 70 млн дол. США. Судновласник, що є членом ТОВАЛОП, зобов'язаний застра­хувати ризик збитків від забруднення в пев­ного страхувача за рекомендацією ТОВАЛОП. Членство в ТОВАЛОП є обо­в'язковою умовою участі власника танке­ра в міжнародних перевезеннях, без чого страхувальники відмовляються від судаа. Уданий час у ТОВАЛОП входить майже весь світовий танкерний флот.

Торговельне судно, Trade Ship - само­хідна чи несамохідна плавуча споруда, що використовується для перевезення ванта­жів, пасажирів, багажу і пошти; для риб­ного чи іншого морського промислу, роз­відки і добування корисних копалин; ря­тування людей і суден, що зазнають лиха на морі; буксирування інших суден та пла­вучих об'єктів; здійснення гідротехнічних робіт чи піднімання майна, що затонуло в морі; для несення спеціальної державної служби (охорона промислів, санітарна і ка­рантинна служби, захист моря від забруд­нення гоню); для наукових, навчальних і культурних цілей; для спорту; для інших цілей.

Трампове судноплавство, Tramp Shipping - спосіб транспортного обслугову­вання морського вантажообігу (головним чином масових вантажів, що перевозяться судновими партіями), при якому робота вантажних суден не пов'язана з постійни­ми районами плавання, портами заванта­ження і вивантаження, не обмежена певним видом вантажу, а ціна перевезення встанов­люється за згодою сторін, у залежності від кон'юнктури фрахтового ринку.

Фумігація, Fumigation - хімічна оброб­ка трюмів суден, портових складів і ванта­жів з метою знищення шкідників.

Цистерна збірна, Drain (Collecting) Tank - цистерна, призначена дія збору і збе­рігання необроблених господарсько-фекальних стічних вод.

Цистерна наливно-баластова, Fuel Space Bunker Tank - паливна цистерна, що може систематично використовуватися для прийому баласту.

Число людей на борту, Number on Board - чисельність екіпажу і пасажирів за числом місць на судні. Для суден із бри­гадним методом обслуговування число чле­нів екіпажу береться рівним кількості чоло­вік у зміні (вахті).

Шкідливі речовини, Harmful Materials, Chemicals, Noxious Substances, HAZMAT - будь-які речовитш, які при попаданні в море здатні створити небезпеку для здоров'я лю­дей, заподіяти шкоду живим ресурсам, мор­ській флорі, поіірпвгги умови відпочинку або завадити іншим видам правомірного використання моря.

Шкода від забруднення, Pollution Damage - шкода, заподіяна за межами суд­на забруднюючими речовинами морському середовищу, узбережжю або будь-яким ін­шим об'єктам (суднам, рибопромисловим знаряддям тощо).

Якість води, Water Quality - характе­ристика складу і властивостей води, яка ви­значає її придатність для конкретних цілей використання.