Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНІ РОБОТИ по екології.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Додаток IV до Конвенції марпол 73/78. Правила запобігання забруднення стічними водами із суден.

І. Обладнання:

Для цілей Додатка IV кожне судно з кількістю людей на борту більше 10 чоловік повинне мати на борту наступне обладнання:

1. Установка для обробки стічних вод і збірна цистерна з системою видачі на берег, або

2.Збірні танки для стічних вод з системою видачі на обидва борти з міжнародними фланцями і пультом дистанційної зупинки відкачиваючих насосів, або ефективним зв'язком між місцем спостереження за здачею і місцем знаходження насосів.

Установки для обробки стічних вод поділяються на установки біологічного принципу дії і установки фізико-хімічного принципу дії.

В установках біологічного принципу дії:

На першому щаблі шляхом аерування оксигеном повітря спалюється органіка в стічній воді, в другому щаблі мікроорганізми активного мулу частково поїдають, частково беруть в облогу тверді частинки; освітлена стічна вода подається на третій щабель, де піддається знезараженню хлоровмісними препаратами або озоном і скидом за борт.

Ці установки безперервної дії, вони можуть працювати і в портових водах. Їх недолік - чутливість до хімічного забруднення стічної води. Хімічне забруднення вбиває в другому ступені активний мул і виводить установку зі стандартного режиму роботи. У цьому випадку слід викачати за борт (на ходу судна) вміст установки, промити її і протягом 2-х тижнів подавати в установку стічну воду, активний мул природним чином відродиться і установка вийде на стандартний режим очищення.

Для прискореного запуску установки, в другий щабель слід помістити препарат сухих мікроорганізмів (ПСМ), протягом 2-х діб активний мул відновиться і установка вийде на стандартний режим роботи.

В установках фізико-хімічного принципу дії:

У першому щабелі - аерування, в другому щабель потрібен коагулянт (зазвичай алюмовмістимі оксиди), який коагулює і осаждає на дно тверді частинки зі стічної води.

Шлам, що утворюється на дні другого ступеня, необхідно періодично відкачувати до збірної цистерни. У третій ступені освітлена стічна вода знезаражується і скидається за борт.

Ці установки дешевші, простіші в обслуговуванні, але працювати цими установками в портових водах забороняється через хімічне забруднення води.

Норматив очищення стічної води в установках будь-якого принципу дії наступний:

Коллі – індекс < 2500;

Звислі речовини < 100 мг / л;

БПК 5 < 50м г / л; (Біологічна потреба в кисні, п'ятихвилинна)

Залишковий хлор < 5 мг / л.

ІІІ. Нормативи скиду:

У відкритому морі, за 12 - мильною зоною, на ходу судна, зі швидкістю не менше 4 вузлів, дозволяється поступовий скид оброблених та необроблених стічних вод, робота відкритої фанової системою.

Для цілей Додатка IV особливих районів Світового океану не встановлено.

У портових водах дозволяється скид стічних вод, оброблених на установках біологічного принципу дії; забороняється скид необроблених і оброблених на установках фізико-хімічного принципу дії, стічних вод, а також вод пралень.

Національними правилами держави порту заходу можуть бути встановлені інші обмеження щодо скидання стічних вод у внутрішніх водах і територіальному морі.

Операції з скиду стічних вод із зазначенням координат і кількості заносяться до суднового вахтового журналу.

ІІІ. Документи:

Відповідно до вимог Додатка IV до Конвенції МАРПОЛ 73/78. крім документів щодо Додатків I, V кожне судно повинне мати на борту:

1. «Свідоцтво про типове випробування установки з обробки стічних вод» (якщо вона є на судні). Видається заводом - виробником у ксерокопії з оригіналу акта випробувань головного зразка класифікаційним товариством.

2. «Міжнародне свідоцтво про запобігання забруднення стічними водами". Видається класифікаційним товариством на 5 років зі щорічним повторним оглядом.

Класифікаційні товариства країн, що не схвалили Додаток IV, не видають зазначеного Міжнародного свідоцтва, обмежуючись актом, і в якому перераховується обладнання щодо запобігання забруднення стічними водами.

Хід роботи:

Опрацювати теоретичний матеріал даної роботи та дати відповіді на наступні питання:

1. Існують спеціальні вимоги до конструкцій та обладнання суден згідно Додатка ІІІ «Основні положення Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78»?

2. Які нормативи скиду у море шкідливих речовин, що перевозяться в упаковці?

3. Що викладено у Міжнародному Кодексі морських перевезень небезпечних вантажів в доповненні до вимог Додатка ІІІ Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78?

4.Як документуються речовини, що перевозяться в упаковці?

5. Які вимоги до обладнання суден згідно Додатка ІV Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78?

6. Які документи повинні бути на судні згідно Додатка ІV Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78?

7. Які норми скиду стічних вод?

Домашнє завдання:

1.Вивчити матеріали Додатків ІІІ, ІV Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78» .

2. Підготуватися до захисту практичної роботи

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 4

Тема: « Основні положення Міжнародної Конвенції

МАРПОЛ- 73/78 щодо запобігання забруднення моря сміттям та забрудення атмосфери Світового океану при експлуатації суден»

Мета: Вивчити матеріали Додатків V, VІ Міжнародної Конвенції

МАРПОЛ- 73/78 та застосовувати їх на практиці.