Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНІ РОБОТИ по екології.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Додаток II до Конвенції марпол 73/78 Правила запобігання забруднення шкідливими рідкими речовинами, які перевозяться наливом.

І. Обладнання:

Перевезення шкідливих рідких речовин наливом здійснюється на танкерах-хімовозах (в т.ч. і нафтових танкерах), побудованих відповідно до вимог «Міжнародного Кодексу споруди і обладнання суден, що перевозять небезпечні хімічні речовини наливом» (Кодекс щодо хімовозів), прийнятого КЗМС ІМО резолюціямі Мерс. 19 (22) і Мерс. 20 (22).

ІІ. Нормативи скиду:

Для цілей Додатку II шкідливі рідкі речовини (ШРР) поділяються на 4 категорії - «А», »В», »С», »Д» за ступенем їх токсичності, найбільш токсична категорія «А».

Категорія «А» - ШРР, які, будучи скинутими у море у процесі очищення танків або зливу баласту, становлять велику небезпеку для морських ресурсів або для здоров’я людини чи завдають значної шкоди різним видам правомірного використання моря, у силу чого виправдовують застосування суворих заходів для недопущення забруднення (наприклад, плавлений нафталін, тетраетилсвинець, фосфор ).

Категорія «В» - ШРР, що становлять небезпеку і виправдовують застосування особливих заходів (наприклад, хлороформ, камфорна олія).

Категорія «С» - ШРР, що становлять невелику небезпеку або завдають незначної шкоди, у силу чого вимагають дотримання особливих умов експлуатації (наприклад, сірчана і оцтова кислоти, 60% перекис водню).

Категорія «D» - ШРР, що становлять деяку небезпеку або завдають мінімальної шкоди, у силу чого вимагають деякої уваги при експлуатації (наприклад, ацетон, фосфорна і щавелева кислоти, тверді жири, соєва олія).

У Додатку II до Конвенції МАРПОЛ 73/78 наводиться

керівництво за класифікацією шкідливих рідких речовин. Перелік шкідливих речовин, що перевозяться наливом, наводиться в розділах 17 і 18 Міжнародного Кодексу по хімовозах, із зазначенням їх категорій.

Поза особливими районами забороняється скид шкідливих рідких речовин категорії «А», водяного баласту, промивних вод, залишків або сумішей, що містять такі речовини.

Залишки вантажу і промивні води, що утворюються при митті танків, повинні здаватися на берегові приймальні споруди до тих пір, поки концентрація речовини в цих водах не буде дорівнювати 0,1% за вагою.

Будь-яка вода, додана після того в танк, може бути скинута в море при дотриманні одночасно таких умов:

Судно в дорозі, зі швидкістю не менше 7 вузлів, скид проводиться нижче ватерлінії, на відстані не менше 12 миль від берега і на глибині не менше 25 метрів.

Забороняється скид шкідливих рідких речовин категорії "В" і "С", водяного баласту і промивних вод, якщо одночасно не дотримуються наступні умови:

Судно в дорозі, зі швидкістю не менше 7 вузлів, методи і пристрої для скиду схвалені класифікаційним товариством і забезпечують концентрацію речовини в кільватерної струї судна не більше 1 частини на мільйон для категорії "В" або 10 частин на мільйон для категорії "С", максимальна кількість скинутого речовини не перевищує 1м3 або 1 / 3000 місткості танків для категорії "В" і 3 м3 або 1 / 1000 місткості танків для категорії "С", скидання проводиться нижче ватерлінії, на відстані не менше 12 миль від берега, на глибині не менш 25 метрів.

Забороняється скидання шкідливих рідких речовин категорії "Д", водяного баласту і промивних вод, якщо одночасно не дотримуються наступні умови: Судно в дорозі, зі швидкістю не менше 7 вузлів, концентрація суміші не перевищує 1 частки речовини в 10 частках води, скид проводиться на відстані не менше 12 миль від берега.

Особливі райони: Балтійське, Чорне моря та район Антарктики. В особливих районах забороняється скидання речовин категорії "А", водяного баласту, промивних вод. Залишки вантажу і промивні води, що утворюються при митті танків, повинні здаватися на берегові приймальні споруди до тих пір, поки концентрація речовин у цих водах не буде рівною 0,05% за вагою. Будь-яка вода, додана після того в танк, може бути скинута при дотриманні одночасно за таких умов: Судно в дорозі, зі швидкістю не менше 7 вузлів, скид проводиться нижче ватерлінії, на відстані не менше 12 миль від берега і на глибині не менше 25 метрів.

Забороняється скидання шкідливих рідких речовин категорії "B" і "С", водяного баласту і промивних вод, якщо не дотримуються наступні умови: Судно в дорозі, зі швидкістю не менше 7 вузлів, методи і пристрої скидання схвалені класифікаційним товариством і забезпечують концентрацію речовини в кільватерній струї судна не більше 1 частини на мільйон для категорії "В" або для категорії "С" - максимальна кількість скинутої речовини не перевищує 1 м3 або 1 / 3000 місткості танків; скидання проводиться нижче ватерлінії, на відстані не менше 12 миль від берега і глибині не менше 25 метрів.

У районі Антарктики забороняється будь-який скид в море шкідливих рідких речовин або їх сумішей.

Контроль за виконанням вимог Додатку II при проведенні миття танків, здачі баласту і промивної води на берегові приймальні споруди, скид у море наступних вод здійснюється в порту інспекторами, уповноваженими Урядом країни порту.

ІІІ. Документи:

Відповідно до вимог Конвенції МАРПОЛ 73/78, крім документів щодо Додатків I, IV, V кожне судно - хімовоз повинне мати на борту:

1. «Журнал вантажних операцій» за формою, встановленою Додатком II Конвенції МАРПОЛ 73/78.

Журнал посторінково підписується капітаном судна, зберігається на судні в доступному для перевірки місці, пред'являється портовій владі на їх вимогу, копії записів завіряються капітаном, журнал зберігається на судні 3 роки після внесення останнього запису.

2. «Міжнародне свідоцтво про запобігання забруднення під час перевезення шкідливих рідких речовин наливом» видається класифікаційним товариством на 5 років зі щорічним повторний огляд.

3. «Свідоцтво про відповідність судна вимогам« Міжнародного Кодексу споруди і обладнання суден, що перевозять небезпечні хімічні речовини наливом »(Кодекс по хімовозах).

Хід роботи:

Опрацювати теоретичний матеріал даної роботи та дати відповіді на наступні питання:

1. Перелічіть акваторії згідно Додатка ІІ Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78» є особливими.

2. На які категорії діляться шкідливі речовини, що перевозяться наливом, дати визначення кожній з них.

3. Які хімічні речовини відносяться до кожної із категорій?

4. Які умови скиду шкідливих речовин, що перевозяться наливом, категорії «А»?

5. Які умови скиду шкідливих речовин, що перевозяться наливом, категорії «В»?

6. Які умови скиду шкідливих речовин, що перевозяться наливом, категорії «С»?

7. Які умови скиду шкідливих речовин, що перевозяться наливом, категорії «Д»?

Домашнє завдання:

1.Вивчити матеріали Додатка ІІ Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78» .

2. Підготуватися до захисту практичної роботи.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 3

Тема: « Основні положення Міжнародної Конвенції

МАРПОЛ- 73/78 щодо запобігання забруднення моря шкідливими речовинами, що перевозяться в упаковці, та стічними водами»

Мета: Вивчити матеріали Додатка ІІІ, ІV Міжнародної Конвенції

МАРПОЛ- 73/78 та застосовувати їх на практиці.

Теоретичне обгрунтування теми:

ДОДАТОК III до Конвенції МАРПОЛ 73/78. Правила запобігання забруднення шкідливими речовинами, які перевозяться морем в упаковці.

І. Обладнання:

Для цілей Додатка III спеціальних вимог до конструкцією та обладнанням судів не встановлено. Шкідливі речовини в упаковці можуть перевозитися на звичайних судах з дотриманням правил перевезення згідно з Додатком III.

ІІ. Нормативи скиду:

Скид у море шкідливих речовин, порожніх упаковок з-під шкідливих речовин категорично заборонений. Залишки вантажу, змітки, порожні упаковки підлягають здачі на берегові приймальні пристрої.

На додаток до вимог Додатка III до Конвенції МАРПОЛ 73/78, детальні вимоги щодо упаковки, маркування, ярликами, документації, укладання, граничним кількостям і винятків з метою запобігання забруднення морського середовища шкідливими речовинами викладені в Міжнародному Кодексі морського перевезення небезпечних вантажів (МК МПОГ) .

ІІІ. Документи:

Для цілей Додатка III до Конвенції МАРПОЛ 73/78, крім документів з Додатків I, IV, V, необхідно, щоб у всіх вантажних документах, що відносяться до шкідливих речовин, використовувалося технічне найменування таких речовин (тільки комерційні назви застосовувати не можна) і речовина позначається словами "3абруднювач моря". Кожне судно, що перевозить шкідливі речовини, повинно мати спеціальний реєстр або маніфест з перерахуванням шкідливих речовин, що знаходяться на борту, і зазначенням їх разміщення на судні.

Вони розміщуються і закріплюються так, щоб звести до мінімуму небезпеку для морського середовища, безпеки судна і людей.