Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судоустрій.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
188.94 Кб
Скачать

53. Повноваження апеляційного суду.

Апеляційний суд:

розглядає справи відповідної судової юрисдикції в апеляційному порядку згідно з процесуальним законом;

у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової юрисдикції як суд першої інстанції;

аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику;

надає місцевим судам методичну допомогу в застосуванні законодавства;

здійснює інші повноваження, визначені законом.

Повноваження апеляційного суду - це сукупність його прав і обов'язків, здійснюваних у процесі та результаті розгляду апеля­ційної скарги. їх можна звести у такі групи: 1) повноваження щодо рішення, яке переглядається, або ухвали (ст. 307 ЦПК); 2) повнова­ження щодо нових матеріалів (ст. 300 ЦПК та ін.); 3) повноваження щодо справи, яка переглядається (ст. 310 ЦПК); 4) повноваження впливу на рух справи (ст. 302 ЦПК та ін.); 5) повноваження, пов'язані з певним підсумком розгляду справи (статті 313, 318 ЦПК).

2. Перша група повноважень є найбільш значущою. З цієї групи перше повноваження закріплене у п. 1 частини першої коменто­ваної статті: суд апеляційної інстанції вправі постановити ухвалу про відхилення апеляційної скарги. Це повноваження доповнюєть­ся вказівкою на те, що в ухвалі апеляційний суд зазначає про за­лишення рішення суду першої інстанції без зміни. Згадане пов­новаження реалізується апеляційним судом тоді, коли рішення є законним і обгрунтованим, а у скарзі немає переконливих доводів, які б свідчили про зворотне (див. коментар до ст. 308 ЦПК).

Друге і третє повноваження апеляційного суду щодо рішення суду першої інстанції полягає у праві скасувати рішення й ухвали­ти нове рішення по суті позовних вимог або змінити рішення суду першої інстанції з підстав, зазначених у ст. 309 ЦПК.

Четверте повноваження - право апеляційного суду постанови­ти ухвалу про скасування рішення суду першої інстанції і закрити провадження у справі або залишити заяву без розгляду - реалізуєть­ся за виявлення підстав, передбачених статтями 205 і 207 ЦПК, для здійснення цих процесуальних дій.

П'яте повноваження - право апеляційного суду постановити ух­валу про скасування рішення суду першої інстанції та надіслати справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Це повноважен­ня реалізується апеляційним судом тоді, коли суд першої інстанції допустив істотні порушення норм процесуального права, які пере­шкоджають суду апеляційної інстанції досліджувати нові докази або обставини, шо не були предметом розгляду в суді першої інс­танції, або допущені істотні порушення норм процесуального пра­ва, що закон розцінює як безумовні підстави до скасування рішен­ня суду першої інстанції (див. коментар до ст. 311 ЦПК). Рішення також може бути скасовано повністю або частково.

54. Склад апеляційного суду.

До складу апеляційних судів входять судді, як правило, обрані Верховною Радою України безстрокове чи, в окремих випадках, призначені Президентом України в межах п'ятирічного строку. Кількість суддів у кожному апеляційному суді визначає Президент України.

Голова апеляційного суду має першого заступника та заступників голови суду - голів судових палат.

Голову апеляційного суду та його заступників зі складу суддів відповідного апеляційного суду строком на п'ять років призначає і звільняє Президент України за поданням Голови Верховного Суду України (а щодо спеціалізованих судів - голови вищого спеціалізованого суду). Для вирішення організаційних питань у апеляційних судах діє президія апеляційного суду. До повноважень президії апеляційного суду віднесено також розгляд узагальнень судової практики, надання методичної допомоги місцевим судам тощо.