Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА НОВА З СІМЕЙНОГО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

Тема 4. Припинення шлюбу (2 години)

І. РОЗГЛЯД ТЕОРЕТИЧНИХ ПИТАНЬ:

  1. Поняття, підстави і порядок припинення шлюбу.

  2. Розірвання шлюбу в органах РАЦСу.

  3. Розірвання шлюбу в судовому порядку.

  4. Питання, що вирішуються судом при винесенні рішення про розірвання шлюбу.

  1. Правові наслідки припинення шлюбу.

  2. Режим окремого проживання.

ІІ. ПЕРЕВІРКА ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ У ФОРМІ ТЕСТУВАННЯ

ІІІ. ЗАДАЧІ

Задача 1

Подружжя Гончаренко звернулися до органу РАЦСу з заявою про розірвання шлюбу. Завідувач органом РАЦСу відмовився задовольнити їхню вимогу і запропонував звернутися до суду, тому що Гончаренко мав усиновлену дитину у віці 8 років. Однак суддя також відмовив у прийомі заяви і запропонував Гончаренко знову звернутися до відділу РАЦСу . Хто правий у цій ситуації: орган РАЦСу чи суд?

Задача 2

Подружжя Князєвих перебувало в шлюбі з 2000р., спільних дітей не мали. У лютому 2003 р. Князєва звернулася до органу РАЦСу із заявою про розірвання шлюбу, посилаючись на те, що Князєв згоден на розлучення, суперечки про майно немає, але подати заяву особисто Князєв не може, так як знаходиться у довготривалому відрядженні. У березні 2003 р. після представлення Князєвою квитанції про сплату державного мита завідувач відділу РАЦСу зареєстрував розірвання шлюбу і видав Князевій відповідне свідоцтво.

Чи правомірні дії органу РАЦСу? Чи може один з по­дружжя бути відсутнім під час подання заяви про розі­рвання шлюбу до органу РАЦСу? Якщо так, то в яких ви­падках?

Задача 3

До суду звернулася Ю.М. Александрова з позовом до дітей С.А. Александрова від першого шлюбу про розділ спадкового майна, вказавши, що з померлим вона була одружена, до дня його смерті проживала спільно єдиною сім’єю. Відповідачі позову не визнали, пославшись на те, що за півтора року до смерті, у 2008 році, батько розірвав шлюб з Александровой у судовому порядку, про що мається рішення суду. Ю.М. Александрова заперечила, пояснивши, що ні вона, ні С.А. Александров в органі РАЦСу розірвання шлюбу не реєстрували, тому шлюб вважається не припиненим.

Чи підлягає позов Александрової задоволенню?

Задача 4

Через рік після смерті чоловіка (оголошений в судовому порядку померлим) громадянка Макоїд О. уклала шлюб із громадянином Зузилом. Через деякий час Зузило звернувся до суду з позовом щодо визнання цього шлюбу недійсним.

В обґрунтування своїх вимог Зузило зазначив, що Макоїд на момент реєстрації з ним шлюбу знаходилася у шлюбі з громадянином Макоїдом П., якого було оголошено померлим в судовому порядку, але припинення їх шлюбу в органах РАЦС не було зареєстроване.

Макоїд О. позову Зузила не визнала, пояснивши, що після отримання рішення суду щодо оголошення померлим її чоловіка Макоїда П. вона вважала, що не перебуває у шлюбі і тому уклала новий шлюб.

Як слід вирішити даний спір?

ІV. МІНІ-ДІЛОВА ГРА

Завдання для самостійної роботи (2 години)

  1. Проаналізувати підстави припинення шлюбу за КпШС 1970 р. та за Сімейним кодексом 2002 р.

  2. Порівняти порядок розірвання шлюбу в суді за Кодексом про шлюб та сім‘ю 1970 р. та Сімейним кодексом України 2002 р.

  3. Проаналізувати юридичні наслідки розірвання шлюбу, пов’язані з немайновими правами подружжя.

  4. Проаналізувати юридичні наслідки розірвання шлюбу, пов’язані з майновими правами подружжя.

  5. З‘ясувати, які правовідносини можуть зберігатися між подружжям після розірвання шлюбу.