Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА НОВА З СІМЕЙНОГО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

Тема 2. Історія вітчизняного сімейного права

Законодавство про шлюб і сім’ю. Перші декрети з питань шлюбу і сім’ї.

Кодекс законів РСФРР про акти цивільного стану, шлюбне, сімейне й опікунське право 1918р., його основні положення.

Кодекс законів про сім’ю, опіку, шлюб і акти цивільного стану УРСР 1926 р. Кодекс законів РСФРР про шлюб, сім’ю й опіку 1926 р. Їхні особливості і загальна характеристика.

Постанова ЦВК і РНК СРСР від 27 червня 1936 р. Загальна характеристика і значення Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 липня 1944 р.

Основи законодавства Союзу РСР і союзних республік про шлюб і сім’ю 1968 р. (загальна характеристика).

Кодекс про шлюб і сім’ю УРСР від 20 червня 1969 р., його основні особливості і загальна характеристика.

Конституція України - основа для розвитку законодавства про шлюб і сім’ю.

Сімейний кодекс України від 10 січня 2002 року.

Тема 3. Сімейні правовідносини

Поняття сім’ї і її функцій у теорії соціології і права. Поняття і види сімейних правовідносин. Суб'єкти й об'єкти сімейних правовідносин. Зміст сімейних правовідносин.

Юридичні факти в сімейному праві та їх види. Виникнення, зміна і припинення сімейних правовідносин. Споріднення і свояцтво, їх юридичне значення.

Здійснення сімейних прав і виконання обов'язків. Захист сімейних прав.

Строки позовної давності та інші строки в сімейному праві.

Тема 4. Шлюб і правове регулювання його укладення

Поняття шлюбу в сімейному праві. Реєстрація шлюбу і її значення. Порядок реєстрації шлюбу. Умови вступу в шлюб і перешкоди до його укладення.

Недійсність шлюбу. Підстави визнання шлюбу недійсним. Порядок і наслідки визнання шлюбу недійсним. Захист добросовісного подружжя і дитини, що народилась у шлюбі, визнаному недійсним.

Тема 5. Особисті права й обов'язки чоловіка і жінки

Рівність особистих прав і обов'язків чоловіка і жінки. Прізвище чоловіка і жінки. Вибір подружжям роду занять, місця перебування і проживання. Рівність прав і обов'язків у вихованні дітей, а також у рішенні інших питань життя сім’ї.

Тема 6. Майнові права й обов'язки подружжя

Рівність майнових прав і обов'язків чоловіка і жінки. Поняття шлюбного договору і його роль у визначенні режиму подружньої власності, а також характеру інших майнових відносин чоловіка і жінки.

Законний режим майна чоловіка і жінки. Спільна сумісна власність чоловіка і жінки, її склад і правовий режим. Частки в спільній власності при розділі майна чоловіка і жінки. Особливості розділу окремих об'єктів у спільному майні чоловіка і жінки. Звернення стягнення на майно чоловіка і жінки.

Особливості аліментних зобов'язань. Аліментні зобов'язання чоловіка і жінки та роль угод у їх виникненні. Легальні підстави виникнення аліментних зобов'язань між подружжям і колишнім подружжям.

Звільнення одного з подружжя від обов'язку по виплаті аліментів іншому подружжю або обмеження цього обов'язку визначеним терміном.

Тема 7. Припинення шлюбу

Припинення шлюбу внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення одного з подружжя померлим.

Припинення шлюбу шляхом його розірвання. Розірвання шлюбу в органах РАЦСу за взаємною згодою чоловіка і жінки. Розірвання шлюбу в органах РАЦСу в спрощеному порядку - за заявою одного з подружжя.

Розірвання шлюбу в суді. Питання, що вирішуються при розірванні шлюбу.

Час припинення шлюбу при розірванні. Правові наслідки припинення шлюбу.