Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК 2.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
148.18 Кб
Скачать

Тема 2. Туреччина: еволюція кемалізму та пошуки стабільної основи розвитку (4 години).

Лекція 2. Підсумки правління Демократичної Партії та період другої республіки (1950-1980 рр). Режим Баяра-Мендереса: поєднання економічної лібералізації та політичного авторитаризму. Військовий переворот 1960 р. та причини політизації армії. Конституція Туреччини 1961 р. Партія Справедливості (Адалєт) та С.Демірель. Радикалізація політичної боротьби. Ультиматум військових 1971 р. Військовий конфлікт на Кіпрі 1974 р. та участь Туреччини.

Лекція 3. Третя республіка в умовах політичної та економічної лібералізації. Військовий переворот 1980 р. Конституція 1982 р. та роль військових у внутрішньополітичному житті. Т.Озал – батько турецьких реформ. Політична та економічна нестабільність початку 1990-х. Уряд Н.Ербакана та чергове втручання військових у політику. Політична боротьба між поміркованими ісламістами та прибічниками кемалістського розвитку. Курдське питання в Туреччині. Період Р.Ердогана та Партія справедливості та розвитку. Основні напрямки зовнішньої політики.

Тема 3. Лекція 4. Особливості утворення та розвитку Ізраїлю в ХХ ст. (2 години). Сіоністський рух під час Другої світової війни. Наслідки Другої світової війни для єврейського народу. Геостратегія США та СРСР в регіоні Близького Сходу та підтримка ідеї єврейської держави. Резолюція ГА ООН №181. Проголошення утворення Держави Ізраїль. Арабо-ізраїльські війни: територіальні та політичні наслідки. Сучасний Ізраїль як реалізація сіоністської концепції державності. Специфіка політичної системи сучасного Ізраїлю. Соціально-економічна модель: розвиток під час воєн.

Тема 4. Лекція 5. Єгипет: від арабського соціалізму до єгипетського прагматизму. (2 години) Криза монархічної системи. Антимонархічна революція 1952 р. Епоха Г.А. Насера, „арабський соціалізм”. Суецька криза 1956. Проект Об’єднаної Арабської Республіки. Єгипет у період реалізації курсу А.Садата. Сучасний Є. Період Х.Мубарака. Єгипетська лютнева революція 2011 р.

Тема 5. Лекція 6. Баасистський режим в Іраку: саддамівська епоха та її завершення. (2 години) Антимонархічна революція 1958 р. та проголошення республіки. Диктатура Касема. Баасистський переворот 1968 р. Усунення президента Х. Аль-Бакра та прихід до влади С.Хусейна. Напад Іраку на Іран: мотиви та наслідки. Окупація Кувейту та війна в Перській затоці. Ірак в умовах міжнародних санкцій. Повалення режиму С.Хусейна в 2003 р. Ірак в умовах державної дезінтеграції та окупації.

Тема 6. Лекція 7. Проблеми становлення незалежних африканських держав. (2 години). Етапи деколонізації в Африці. Відсутність соціально-економічної основи для становлення державності африканських країн. Африка в умовах „холодної війни”. Організація Африканської Єдності, її історичне значення. Проблеми кордонів, трайбалізм та історична обумовленість африканських диктаторських режимів. Система расової сегрегації (апартеїд) у ПАР. Етнічні конфлікти. Створення Африканського Союзу як спроба лідерів провідних африканських держав уникнути маргіналізації в нових міжнародних умовах.

Тема 7. Лекція 8. Іран: від „білої” до ісламської революції. (2 години). Сплеск політичної активності в Ірані після завершення Другої світової війни. Діяльність уряду М.Моссадика в галузі націоналізації нафтових родовищ. Операція „Аякс” та усунення Моссадика від влади. Політика „відкритих дверей”. „Біла революція”: досягнення та нові критичні проблеми. Загальна характеристика диктатура Мохаммеда Рези-шаха Пехлеві. Консолідація опозиційних груп: духовенство, „базар” та ліберальна інтелігенція. Аятола Хомейні та концепція „Ісламської республіки”. Ісламська революція й падіння шахської диктатури. Іран в умовах теократичного режиму. Війна з Іраком. Реформи початку 1990-х та роль А.Х.Рафсанджані, корективи у внутрішній та зовнішній політиці. М.Ахмадінеджад: внутрішня політика та радикалізація зовнішньополітичного курсу. Ядерна програма Ірану та її міжнародний резонанс.

Тема 8. Лекція 9. Афганістан в умовах державної дезінтеграції. (2 години). Повалення короля М.Захір-шаха та період правління М.Дауда. Квітнева (саурська) революція 1978, правління НДПА. Н.Таракі та Х.Амін, - боротьба за владу. Введення радянський військ в Афганістан. Війна між прорадянським режимом та загонами опозиції в умовах радянської окупації. Режим моджахедів 1992-1995 рр. Рух „Талібан”, його походження та захоплення влади. Афганістан в умовах реалізації концепції „справжнього ісламського суспільства”. Антитерористична операція військ США та Великої Британії 2001 р. Афганістан в умовах присутності іноземних військ. Х.Карзаї та перспективи досягнення миру й стабільності.

Змістовий модуль 2.