Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біржова.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
207.91 Кб
Скачать

4 Угода з премією (опціоном)- угода (контракт) між двома контрагентами на право чи зобов'язання продати чи купити певний товар чи ф'ючерсну угоду по наперед домовленій ціні.

Продавець опціону отримує премію, за яку бере зобов'язання продати чи купити товар або ф'ючерсний контракт.

Покупець опціону виплачує премію і отримує право купити чи продати товар або ф'ючерсний контракт.

Якщо покупець опціону купив опціон - put (пропозиція), то він має право продати контракт чи товар. Якщо він купив опціон - call (запит), то має право купити.

Якщо продавець опціону продав опціон - put, то він зобов'язаний купити контракт чи товар, якщо ж продав опціон - call, то зобов'язаний продати товар чи контракт.

Якщо ціни рухаються у вигідному напрямку, то покупець опціону використовує право купити (якщо це опціон - call) чи продати ( якщо це опціон - put) деяку кількість контрактів і отримати прибуток.

Якщо ціна рухається в невигідному напрямку, то покупець опціону відмовляється від свого права.

9 Організація діяльності біржі *

Створюється біржа як асоціація її членів, як товариство з обмеженою відповідальністю чи акціонерна компанія.

Засновники створюють статутний фонд, що необхідний для оплати вартості основних фондів, оборотних засобів, резервного фонду. На суму статутного фонду вкладником можуть бути видані акції. Якщо акції привілейовані, то вони не дають права торгівлі на біржі.

Біржа, як корпорація, не має права торгувати. Торгувати на біржі мають право її члени. На деяких біржах можуть торгувати і відвідувачі, купивши разовий квиток.

Членство на біржі може бути повне і часткове (наприклад, на Чикагській біржі є 3 види членства:

8

повне - всіма видами товару, в 1990 році таких місць було 626, крім того, тільки валютою -912, і 1287 -опціонами).

Тип членства, крім права доступу до торгів на різних площах (ямах),визначає і привілегії при голосуванні. Так в Чикагській товарній біржі повний член має 1 голос, асоціативний - 1\6, а всі інші не дають права голосу при виборі керівників біржі.

Членом біржі можуть бути як окремі громадяни, так і організації.

Щоб стати членом біржі треба:

• Купити місце

• Пройти перевірку і отримати схвалення ради управляючих

• Найти необхідну суму на рахунку в банку

• Підшукати брокерську компанію і прикріпитися до неї

• Пройти курс навчання і здати екзамени Член біржі може здати біржу в оренду.

Орендатор зобов'язаний пройти весь навчальний процес, що і член біржі.

Член біржі може продати своє місце.

Інформація про саму високу ціну покупця і саму низьку ціну продавця, а також про ціну, по якій була здійснена остання угода, розміщується на дошці оголошень і висвітлюється на табло в торговому залі.(Напр., в Чикаго на товарній біржі в 1990 році було продано місце повного члена за 466 тис. дол.).

. ЗО

Бажаючий стати членом біржі, дає заяву. Інформація про нього знаходиться в торговому залі 24 год. Департамент біржі вивчає з різних сторін такого претендента (моральний, сімейний, фінансовий стан і т.д.)

Комітет по питанням членства заслуховує його і, якщо дає оцінку „+", то передає заяву в раду управляючих.

Програма навчання:

• Правила торгівлі

® Курс професійної етики

• Тренінг з торгівлі

• екзамен

Після здачі екзамену новий член біржі може Працювати 1 рік тільки торговцем і не може бути брокером.

Після цього, пройшовши ще ряд курсів і здавши екзамен, новий член може стати брокером.

Член біржі може мати помічників: посильних, кур'єрів, клерків.

Брокерська компанія стає членом біржі, якщо купує певну кількість місць і має на рахунку певну суму грошей (в Чикаго - 6 місць і 1,5 млн. дол.). Брокерським компаніям забороняється брати в оренду місце на біржі.

Члени біржі вибирають її керівництво:

1 Раду управляючих ( біля 25 чоловік - по квотам від кожної групи членства, політичні діячі, бізнесмени і т.д.). Рада управляючих назначає

Зі

президента (президент - не обов'язково є членом біржі, може бути найманим працівником). Апарат, який наймає президент для обслуговування біржі -наймані працівники - службовці біржі, які в свою чергу об'єднані в функціональні відділи:

2 Комітети біржі - формуються тільки з членів біржі, створюються по кожному виду біржового товару, а також арбітражний, правовий і т.д.

Біржа працює згідно з загально визначеними правилами, законами, постановами, створеними радою управляючих, виконавчим комітетом.

Сучасна біржа оснащена високо розвинутою технікою. Всі дані заносяться в світову електронно -обчислювальну систему. Інформація доступна кожному.

Швидке масове поширення інформації виключає можливість спекуляції товарами, яка є у нас.

Ринкові та директивні системи принципово різняться між собою по методології забезпечення планомірності.

1 В директивній економіці зміни в пропозиції продукції не впливають на ціни і попит. І, навпаки, зміна попиту не впливає на ціни і пропозиції товару. Виробник і споживач не отримують сигналів про необхідність коректувати плани і не зацікавлені в них. Це покладається на спеціалістів -господарників, але для цього вони не завжди мають сенс, тому попит і пропозиція не узгоджуються.

Ринкова система планування, інструментом якої є біржа, - більш складна.1 Вона на основі закону попиту і пропозиції позволяє їх узгодити.

2 В ринковій економіці зміна цін в одній ланці ланцюга по виготовленню продукції приводить до зміни в попиті і пропозиції та в цінах інших ланок. Так, якщо змінились ціни на зерно, міняються вони і на живих свиней, і на окорок.

Те ж саме відбувається і в часі (зміна цін в один із місяців міняє ціни в останні (послідуючі) ), і в просторі (ріст чи зниження цін в одному регіоні вплине на ціни в другому). Ціни, попит і пропозиція в ринковій економіці будуть реагувати на багато інших факторів.

Директивна економіка не буде реагувати або реагуватиме поволі на зміну політичних, соціальних, економічних факторів, які впливають на попит і пропозицію.

З В директивній економіці чітко визначені періоди, на які розробляється план по всім продуктам і у всіх випадках.

В ринковій економіці такого нема. Контракти укладаються з визначеним місцем поставки. Але ніхто нікому не диктує наскільки місяців вперед треба заглянути. Це кожен виробник і споживач вирішує в кожному конкретному випадку. Біржа допускає вкладання угод і на 5 років вперед, але це не є необхідним і практично не буває.

32.

9

4 На відміну від директивної в ринковій економіці кожен з учасників угоди (виробник, споживач, торговий посередник) несе свою долю відповідальності за складання плану (укладення контракту) і отримує свою частину виграшу при правильних оцінках перспективи і губить - при неправильних. Тільки це вже заставляє прагнути покращувати якість планування і прогнозування.

10 КЕРІВНІ ОРГАНИ ТА ОСНОВНІ ПІДРОЗДІЛИ БІРЖІ

Вищим органом управління по біржі є збори її членів учасників - це в деякій мірі законодавчий орган внутрібіржової діяльності. В її компетенцію входить:

1 Здійснення загального керівництва діяльністю біржі

2 Визначення її цілей і стратегій розвитку

3 Визначення правил внутрішнього розпорядку

4 Зміна, доповнення установчих документів

5 Вибори і затвердження біржового комітету (якщо це товариство з обмеженою відповідальністю ТОВ), (якщо це АТ) - Біржової ради і ревізійної комісії, а також вносять зміни і доповнення в персональний склад і структуру

6 Затверджують результати діяльності і розподілу прибутку

7 Визначення розміру і порядку виплати дивідендів, умов покриття збитків

34

8 Визначення збільшувати чи зменшувати кількість місць на біржі

9 Затвердження рішень біржового комітету про створення і ліквідацію секцій, про прийом і виключення членів учасників про винесення рішень притягнення до відповідальності посадових осіб

10 Затвердження кошторису витрат на утримання біржового комітету та персоналу біржі і т.д.

Для того щоб робота біржі протікала нормально в період між зборами (1 раз в рік) - створюються постійно діючі органи управління:

1. Біржовий комітет (ТОВ) або біржова рада (АТ)

2. Виконавча дирекція (ТОВ) або органи управління чи рада управління (АТ)

Біржовий комітет (рада) — його функція відповідає спостережній раді, яка представляє інтереси членів біржі і їх охороняє. Він здійснює текучий контроль за діяльністю біржі. Це контрольно - розпоряджувальний орган текучого управління -він вирішує будь-які питання, що не входять в компетенцію загальних зборів

Функції:

• Заслуховують звіти дирекції

• Вносять поправки до правил торгівлі

• Тотують рішення загальних зборів, пропозиції

• Встановлюють порядок, терміни внесення додаткових вкладів в статутний фонд

36~

• Приймають чи виключають членів біржі

• Встановлюють дні, години торгів

• Спостерігають за котируванням цін і виходом біржового бюлетеня

• Організовують проведення екзаменів для брокерів.

Особливість біржового комітету (в порівнянні з іншими діючими структурами) в тому що це виборний орган — він складається з членів -учасників біржі.

Виконавча дирекція, рада управління — вибирається зборами. Керує ними президент або головний управляючий. Президент або головний управляючий. Президент може назначатись самими зборами, може — радою управління. Це необов'язково член біржі( в такому разі він не має права брати участь в біржових угодах, створювати власні брокерські фірми, передавати службову інформацію іншим особам для здійснення біржових операцій).

Поточна організаційио-господарська діяльність включає:

1) Розробку і проведення в життя конкретних програм біржової діяльності, правил і процедур біржових торгів, забезпечення умов і координацію структурних підрозділів;

2) Налагодження взаємодії між членами-учасниками біржі, брокерськими фірмами і брокерами;

■і

3) Ведення бухгалтерського, фінансового і статистичного обліку;

4) Організація випуску біржової інформації;

5) Організація роботи по обслуговуванню біржового комітету;

6) Організація навчання працівників біржі і учасників торгів.

Виконавча дирекція (рада управління) сама назначає чисельність працівників, їх професійно-кваліфікаційну структуру, рівень оплати праці, їх правові обов'язки тобто всі функції, що не входять в компетенцію зборів та біржового комітету. Президент діє без довіреності від імені біржі: заключає договори, відкриває рахунки в банку, розпоряджається майном, видає інструкції і т.д.

Для ведення господарської біржової діяльності і поточної роботи біржі як установи в цілях виконання рішень загальних зборів та біржового комітету створюються спеціальні функціональні підрозділи:

З?

10

К о

■к о и

9

і

00

м

І—I

I—*•

Не Я

о

-€ I

43'

Продавець Покупець

Комітет по правилам біржових торгів

і.

Комітет по якості і стандартам

Взнати всі правила

п

Котирувальн ий комітет

Встановити якість товару

Взнати ціни на товар за певний час

Табло

Гін

Реєстрац

Операційн. зал

ійний комітет

Сек

Сек

Сек

і

2

3

Розрахуй

кова

палата

Інформаційн ий біржовий канал

Ввести -^.інформацію про товар

Т

Зареєструва ти угоду

т

Розрахуй

кова

палата

Біржовий товар

Біржовий арбітраж

Рисунок 10.2- Структура біржі (маршрут брокера по біржі)