Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біржова.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
207.91 Кб
Скачать

7 Механізм роботи біржі

Важко знайти хоча б дві біржі з повністю ідентичними механізмами. Але принципова схема по виконанню доручень може бути наступною.

Спочатку клієнт зв'язується із своїм брокером-приймальником замовлень і повідомляє про своє бажання купити, продати товар чи контракт. Замовлення оформляється і фіксується його час. Якщо клієнт уже має відкритий рахунок, то уповноважений ним брокер віддає наказ брокеру-виконавцю рахунків зв'язатись із біржею, якщо ні -то попередньо відкривається рахунок.

Виконавець рахунків повідомляє по телефону або через комп'ютерну систему черговому реєстратору про наявність замовлення. Приймальний пульт-комутатор, за яким працює реєстратор, розміщений на краю торгової секції. Черговий реєстратор заповнює бланк-замовлення, фіксує час і передає замовлення посильному. Посильний доставляє його брокеру-оператору, який працює в біржовому кільці і безпосередньо займається виконанням замовлення. Якщо він, брокер-оператор знайшов контрагента то через того ж посильного повертає бланк із замовленням з відміткою про виконання реєстратору. Останній зв'язується з виконавцем рахунків, а той в свою чергу повідомляє клієнта про завершення угоди (рисунок 7.1)

Обидва брокери-оператори (продавця і покупця) фіксують у себе факт здійснення угоди. В кінці робочого дня вони звіряють свої записи і в той же день направляють в розрахункову палату. Одночасно клієнту відправляють письмове повідомлення в підтвердження до здійсненого раніше по телексу повідомлення брокера-виконавця рахунків. Виконавця замовлень в торговій секції 3-5 хв. Перше повідомлення по телексу надходить через 10-15 хвилин після прийняття замовлення периферійною службою. Письмове підтвердження мусить прийти не пізніше 1 доби.

Плата біржових рахунків проводиться автоматично, шляхом переводу відповідних сум з торгового рахунку одного клієнта та торговий рахунок іншого.

В момент розміщення замовлення в брокерських фірмах клієнт зобов'язаний внести гарантійний внесок - маржу - яку він після може забрати, а може заглибити для послідуючих операцій.

Клієнт

Брокерська фірма

Брокер по замовленням

Замовлення

Відповідь

Брокер-виконавець рахунків

Торгова секція

Приймальний пульт-комутатор (ре^ст^атор)

Посильний

Біржове кільце____— — і^ч_

* Контрагент -—

*► Брокер-оператор ч

І

ціна'

Інформація

І

ціна

Інформаційне табло

Рисунок 7.1 - Схема торгового процесу

8 БІРЖОВІ УГОДИ

Угода вважається біржовою, якщо вона укладається на товар, допущений до продажу на біржі.

Угоди можна класифікувати по -різному.

Угоди товарної біржі

Угода з реальним товаром

Бартерні, з кредитом

*| Касові угоди

Форвард угоди

Угода на контракти

Контракт на майбутню поставку

Ф'ючерсні угоди Угоди з опціонами

Термінові угоди

З кредитом

Рисунок 8.1- Біржові угоди

1 Касові угоди -купівля \ продаж фізичного товару.

Касові угоди - торгівля фізичним товаром -коли оплата за біржову угоду відбувається зразу в перші 2-3 дні. Така торгівля може відбуватися на звичайному базарі. Тобто продається наявний товар після огляду його покупцем і встановлення ціни в залежності від якості та інших параметрів. Або це може бути торгівля по взірцям, як на оптових ярмарках.

Доставка товару на біржу здійснюється продавцем, з біржі його везе покупець. При торгівлі фізичним товаром на біржі, як правило, створюються склади для проданого, але ще не вивезеного товару.

Особливість торгівлі фізичним товаром -„касові" угоди укладаються на товар, яки є уже виготовлений. Але на початку виробництва ціна може бути одна, а по закінченню - інша.

Торгівля фізичним товаром пов'язана з ціновим ризиком, а форвардні та ф'ючерсні контракти її вирішують.

2 Форвард угода - укладення двосторонніх контрактів на купівлю \ продаж товару з поставкою в майбутньому.

Форвардна угода - двостороння угода між покупцем та продавцем на поставку продукції в майбутньому по наперед встановленим цінам і по розробленим контрактам.

2-І

Особливостями форвардних контрактів є :

• необхідність розробки стандартів на продукцію (по якості, по асортименту, по сортності, величини партії).

• розірвати форвардний контракт неможливо, навіть якщо змінились умови для обох сторін. Єдине -його можна порушити, але у випадку незадоволення однієї із сторін вона може подати до суду.

• не має необхідності везти товар через біржу. Його можна зразу поставити покупцю.

При форвардній угоді його учасники оцінюють ринок у майбутньому і продавець надіється отримати дохід у вигляді різниці між текучою ціною продукції на плановий місяць і більш низькою ціною, яка фактично встановлюється в цьому місяці, а покупець контракту розраховує на те, що йому вдасться продати куплену угоду по більш високій ціні.

Наприклад: фермер закупив 2700 поросят в серпні місяці і планує закінчити їх відгодівлю в лютому слідую чого року. Собівартість 1 кг живої ваги - 0,9 дол., а на біржі в серпні місяці ціна встановилась ціна на лютий - 1,1 дол. за кг. Фермер вважає прибуток: 1,1-0,9=0,2 дол. достатнім. Продає 20 контрактів через свого брокера по 1.1 дол за кг.

Допустимо, настає лютий місяць і ціна на біржі, а також на ринку фізичним товаром встановлюється 0.9 дол. За 1кг. Фермер викупає 20 контрактів дол.

22

цій ціні (0.9 дол.). А так, як він витрачає 0.2 дол. (1.1-0.9), то біржа виплачує йому цю різницю за кожен кілограм. Фактично фермер продає свиней на ближній комбінат і отримує по 0.9 дол. за 1кг. Загальна виручка фермера - 1.1 дол. за 1 кг (0.9 дол. на м'ясокомбінаті і 0.2 дол. на біржі), на яку він розраховував з самого початку.

Якщо в лютому місяці на біржі і на фізичному ринку живих поросят встановилась ціна 1.3 дол., то фермеру приходиться викупати свої контракти по ціні 1.3 дол. і виплачувати біржі 0.2 дол. за І.кг., але він продає свинину м'ясокомбінату по 1.3 дол., тому його загальний дохід лишається тим же: 1.3-0.2=1.1 дол.

Таким чином: продаючи ф'ючерсну угоду фермер (продавець) може застрахуватися від падіння цін. Але, якщо вони піднялись, то продавець не отримає додаткового доходу.

І, навпаки, купуючи ф'ючерсний контракт, покупець (споживач) - м'ясокомбінат страхується від росту цін, але не може скористатися додатковими вигодами, які б міг мати при зниженні цін на фізичний товар.

Біржовий торговець, у якого нема продукції і вона йому не потрібна, скуповуючи або продаючи угоду, - може заробити, а може і програти. Якщо він купив контракт по ціні 1.1, а ціна впала до 0.9, то він вимушений продавати контракт по 0.9 і витрачає 0.2 дол. (віддає біржі).

23

Опціон - контракт між двома контрагентами, один з яких отримує премію і бере на себе зобов'язання продати чи купити, а інший платить премію і отримує право купити чи продати товар (контракт) по контрактній ціні на протязі певного часу.

Наприклад: Фермер хоче продати 10 га землі по З тис. дол. за 1га, а студент заочник с/г коледжу -купити цю землю по вказаній ціні. Але в даний момент він не має грошей, щоб розрахуватись, хоча він надіється, що через 6 місяців, вони у нього будуть. Одначе, за 6 місяців ділянка може бути продана або ціни виростуть. Щоб застрахуватися, студент пропонує заключити угоду, у відповідності з якою фермер бере зобов'язання чекати 6 місяців, а студент платить за чекання фермера по 50 дол. за 1 га(500 долО і отримує право в любий момент на протязі 6 місяців купити землю.

Продавши опціон, фермер взяв зобов'язання протягом 6 місяців землю нікому не продавати. Купивши опціон, студент отримав право купити по заданій ціні, та не зобов'язаний це робити. Якщо за вказаний період, ціна на землю знизиться, то студент може відмовитися від свого права і купити десь землю дешевше. Але, якщо ціна виросте, фермер зобов'язаний продати її по домовленій ціні.

На біржі торгують опціонами на ф'ючерсні угоди. Є два види опціон і в - опціон ,,кол"(запит)(со11) і опціон -,лтут"(пропозиція)(руІ)/

Покупець (власник) опціону „кол" має право купити ф'ючерсну угоду, а власник опціону - „пут" має право продати ф'ючерсну угоду.

Продавець опціону -„пут" зобов'язаний (при пред'явленій пропозиції) купити ф'ючерсну угоду.

Ціна опціону — це сума , яку сплачує покупець опціону продавцю. Покупець опціону не має ніяких зобов'язань, крім виплаченої суми. Це його максимальний ризик.

Ціна опціону визначається в біржовому залі в процесі торгів. Вона залежить від попиту-пропозиції по кожному продукті по місцях і ціни ф'ючерсного контракту.

Ціна опціону — знижується по мірі наближення строку його виконання.

По мірі росту ціни ф'ючерсного контракту ціна опціону-запиту "кол" зменшується, а опціону-пропозиції (пут) зростає.

Приклад: Комбіркомовий завод в серпні купив 1 опціон - кол за 750 дол. Для обміну в грудні на один куплений по ціні 18,5 тис. дол. ф'ючерсний контракт на соєвий шрот.

В грудні ціна ф'ючерсного контракту на біржі буде 20 тис. дол. то завод може скористатись однією з можливостей:

S.5

• Отримати із складів біржі 100т. Соєвого шроту по контрактній ціні 18,5 тис. дол.(на 1,5 тис. дол.. нижче фактичної ціни в цей період)

• Продати контракт за 20 тис. дол. і отримати компенсацію 1,5 тис. дол. на біржі, а шрот купити у любого постачальника.

В обох випадках, затративши на купівлю опціону 750дол.

Якщо ціна ф'ючерсного контракту в грудні знизиться, наприклад, до 17,5 тис. дол., то завод відмовиться від свого права купити ф'ючерсну угоду і він втратить тільки 750дол.

Інакше він мусив би заплатити по першочерговій ціні домовленості 18,5тис.дол., а не 17,5, і втратив би 1 тис. дол.

Тижневий опціонний контракт містить приблизно ті ж самі умови, що і ф'ючерсний контракт.

Єдина відмінність, яку необхідно відмітити — це термін дії. Якщо по ф'ючерсному контракту — цей термін дії може бути досить тривалим (60 місяців наперед), то опціонам угоду обмежені термін до 9 місяців.

З Ф'ючерсні угоди та угоди з премією -це

купівля \ продаж біржових контрактів (ф'ючерсів та опціонів).

Ф'ючерсна угода - це не угода на товар, а угода на ф'ючерсні контракти. Це контракт на поставку

2 6

(купівлю) товару, якого нема, в майбутньому по наперед встановленій ціні і розробленим стандартам.

Оплачуються ф'ючерсні угоди не зразу, а через певний час і по ціні, яка вказана в контракті.

Результатом ф'ючерсної угоди, як правило (90%), не є передача реального товару , а виплата або отримання різниці між ціною контракту в день його укладання і в день його виконання.

Для отримання різниці необхідно укласти офсетну угоду - ліквідувати контракт.

Сторона, яка програла, шляхом укладення офсетної угоди по новій ціні, виплачує відповідну різницю. Сторона, яка виграла - укладає таку ж угоду і отримує виграш.

Якщо ф'ючерсний контракт не був ліквідований, то покупець повинен прийняти, а виробник -поставити відповідний товар по певній ціні.

У ф'ючерсному контракті узгоджується ціна і строк оплати, а сама угода моментально регіструється в розрахунковій палаті біржі. Після реєстрації ф'ючерсного контракту покупець і продавець перестають бути контрагентами і надалі мають справу тільки з розрахунковою палатою.

Особливість ф'ючерсних контрактів полягає:

• ф'ючерсний контракт - угода між продавцем і біржею, біржею і покупцем. Біржа виступає гарантом. Обидві сторони, заключаючи ф'ючерсну угоду, вносять „маржу" - страховий вид платежу за куплений чи проданий контракт.

24

• Ф'ючерсні контракти багато раз перепродаються на біржі. Ними торгують люди, які не мають товару і не збираються його ні купувати, ні продавати. Але вони знають ринок, вміють його прогнозувати. Саме , дякуючи великій кількості таких продавців і покупців контрактів, полегшується визначення ціни.

• Ф'ючерсні контракти укладаються з ціллю страхування (хеджирування).

Купуючи ф'ючерсний контракт, покупець (споживач) страхується від росту цін, але не може скористатись додатковими вигодами, які б він мав при зниження ціни на фізичний товар.

Продаючи ф'ючерсний контракт, виробник страхується від падіння цін. Але втрачає вигоди, який мав би при рості цін - втрачає додатковий дохід.