Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТМ Тексти лекцій Посібник.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Тема 4 Порошкова металургія

Виробництво виробів з металевих порошків відноситься до галузі техніки, що зветься порошковою металургією. Вона була відома давно, але через різні причини виробництво деталей з порошків в даний час складає менше 1,0 % загального виробництва. З'ясуєте, чим це обумовлено. Адже порошкова металургія дозволяє економити метал, дає можливість отримувати метали і сплави з високою температурою плавлення і ступенем хімічної чистоти, псевдосплави з металів, що не сплавляються між собою, вироби з високою точністю розмірів і т.д.

Технологія порошкової металургії включає наступні операції: виробництво порошків, брикетування порошків, спікання брикетів.

Вироби, отримані методом порошкової металургії, при необхідності піддають обробним операціям: калібруванню, обробці різанням, хіміко-термічній обробці, повторному пресуванню. Ознайомтесь з вищеназваними операціями, а також з вимогами, що пред'являються до деталей і виробів з металевих порошків.

Питання для самоперевірки

1 Чому виробництво деталей і виробів з порошків не набуло широкого поширення?

2 Як отримують порошки для порошкової металургії?

3 Чому холодне пресування порошків отримало найбільше розповсюдження?

4 Як здійснюється хіміко-термічна обробка виробів, виготовлених методом порошкової металургії?

Розділ 4 СПОСОБИ ВИРОБНИЦТВА ЗАГОТОВОК

Тема 1 Ливарне виробництво

Необхідно ознайомитись із загальною характеристикою виготовлення заготовок методом литва, з'ясувати класифікацію способів виготовлення ливарних форм і відливок, загальну схему технологічного процесу виготовлення відливок. Вивчити види піщано-глинистих формувальних і стрижньових матеріалів і їх властивості, порядок їх підготовки, схему пристрою сучасної установки для приготування єдиної формувальної суміші. Далі слід перейти до вивчення системи літника, показати її призначення. Вивчити способи виготовлення відливок у піщано-глинистих формах, виготовлення дерев'яної або металевої моделі відливок, розміри якої збільшені на ливарну усадку сплавів і на припуск для обробки, а вертикальні стінки (у положенні формування) мають формувальні ухили; виготовлення за допомогою моделі ливарної форми з формувальних сумішей з використанням відповідного інструменту і пристосувань. Для утворення внутрішніх порожнин формують стрижні, які потім вставляють в приготовану ферму.

При вивченні різних способів технології формування (формування у двох опоках за нероз'ємною і роз'ємною моделями, відкрите і закрите ґрунтове формування, формування за шаблонами і т.д.) слід звернути особливу увагу на спосіб машинного формування.

Слід вивчити виготовлення відливок спеціальними способами литва: у оболонкові форми, за моделями, що виплавляються, у кокілі, відцентровим способом і литвом під тиском. Вивчити ці способи литва необхідно у такій послідовності: суть способу, вживані при цьому формувальні суміші або форми, модельне оснащення, послідовність виготовлення форм і стрижнів, їх збірка, заливка, вибивка відливок із форм.

В результаті вивчення теми потрібно знати переваги спеціальних способів литва: висока продуктивність, кращі умови праці, вища якість поверхні отримуваних відливок, висока точність відливок, можливість механізації і автоматизації виробництва відливок. Разом з тим потрібно знати і чинники, що обмежують застосування цих способів на практиці. Необхідно, мати уявлення про вживане устаткування, принцип його роботи, технологію виготовлення постійних або разових форм, види облицювальних матеріалів, технології отримання відливок, галузі застосування отримуваних відливок.

Питання для самоперевірки

1 Приведіть класифікацію способів виготовлення відливок.

2 Охарактеризуйте схему технологічного процесу виготовлення відливок. Модельно-опочне оснащення і формувальний інструмент, які при цьому застосовуються.

3 Які формувальні матеріали застосовують для виготовлення ливарних форм? Вимоги, що пред'являються до формувальних матеріалів?

4 Поясніть порядок приготування формувальних сумішей і матеріалів. Устаткування, вживане при приготуванні формувальних і стрижньових сумішей і матеріалів.

5 Розкажіть про машинне формування і типи машин, вживаних для виготовлення ливарних форм. Назвіть галузі застосування машинного формування.

6 Що таке система літника? Елементи системи літника, їх призначення.

7 Переваги литва в металеві форми (кокілі). Охарактеризуйте технологію отримання відливок цим способом.

8 Суть способів литва під тиском.

9 У чому суть способу відцентрового литва? Назвіть види використовуваних машин, галузі застосування відливок, що отримуються цим способом.

10 Суть литва за моделями, що виплавляються. Переваги і недоліки цього способу, галузі його застосування.

11 Суть литва в оболонкові форми і його переваги. Галузі застосування відливок, що отримуються цим способом.

12 Охарактеризуйте процес отримання відливок способом безперервного литва в кристалізатори, схему вживаних машин і принцип їх роботи.

13 Наведіть схему отримання відливок методом послідовної кристалізації. Переваги цього способу і галузі його застосування.