Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТМ Тексти лекцій Посібник.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Тема 2 Пластичні маси, гума, скло

Необхідно вивчити види пластмас, їх класифікацію, основи будови, а також фізико-механічні і технологічні властивості.

При виготовленні пластмас найчастіше застосовуються різного вигляду синтетичні полімери – смоли. Пластмаса може складатися тільки з однієї смоли (наприклад, поліаміду або поліетилену), але в більшості випадків смола використовується як основна частина пластмаси, а для надання їй відповідних фізико-хімічних властивостей до складу пластмаси окрім смоли вводять різні наповнювачі, пластифікатори, стабілізатори і ін.

При виготовленні пластмасових виробів початковий матеріал піддають сумісній дії нагріву і тиску. Залежно від будови молекул і зміни властивостей при нагріванні пластмаси існує дві основні групи: термопластичні і термореактивні. Потрібно знати, які пластмаси відносяться до першої групи, а які – до другої, а також знати конкретні приклади найбільш поширених термопластичних і термореактивних матеріалів.

При вивченні гумових матеріалів необхідно розглянути види каучуків і склад гумових сумішей (каучук, вулканізуючі добавки і спеціальні добавки – інгредієнти), а також властивості гумових виробів (еластичність, повітре- і водонепроникність, масло- і кислотостійкість, діелектрична міцність тощо), які зумовили їх широке застосування в різних галузях промисловості.

Слід також засвоїти, які початкові матеріали використовуються для отримання скла, основні процеси технології його виробництва, механічні і електротехнічні властивості і способи обробки.

Питання для самоперевірки

1 Наведіть класифікацію пластичних мас, вживаних для виготовлення деталей і виробів у різних галузях народного господарства.

2 Види і галузі застосування пластичних мас на основі природних і синтетичних полімерів. Наведіть будову полімерних матеріалів.

3 Основні фізико-механічні властивості пластичних мас. Порівняйте їх з властивостями металів і сплавів.

4 Назвіть основні поширені термопластичні матеріали і галузі їх застосування.

5 Назвіть найбільш поширені термореактивні матеріали і галузі їх застосування.

6 Який склад гуми? Види каучуків та їх властивості?

7 Які матеріали служать вулканізуючими добавками? Суть процесу вулканізації.

8 Економічна ефективність застосування в техніці різних неметалічних матеріалів.

9 Які матеріали використовуються при виробництві скла в якості освітлювача, поновлювача і глушника?

10 Яка мета та яка послідовність загартування скла?

Розділ 3 ОСНОВИ МЕТАЛУРГІЙНОГО ВИРОБНИЦТВА

Тема 1 Виробництво чавуну

Існує декілька способів отримання металів з руд: пірометалургійний, гідрометалургійний, електрометалургійний і хіміко-металургійний. Отримання чавуну в доменних печах відноситься до пірометалургійного способу. Початковим матеріалом при отриманні чавуну є руди, флюси і паливо. Необхідно вивчити види руд, їх хімічний склад, процентний вміст в них заліза, марганцю і інших елементів, а також способи їх підготовки до плавки (сортування, подрібнення, усереднення, збагачення і т. д.).

Слід ознайомитися з флюсами, їх видами, хімічним складом і призначенням; вивчити паливо, вживане в металургії; звернути увагу на основний вид металургійного палива – кокс (спосіб отримання, склад, властивості, теплотворна здатність), вживаний в доменних печах, а також природний газ, який широко використовується в металургії.

Необхідно знати схеми пристрою і принцип роботи доменної печі і допоміжних агрегатів. Слід ясно представляти фізико-хімічні процеси, що протікають на різних рівнях доменної печі (шахті, сурмі і т. д.). Знати суть коефіцієнта використання корисного об'єму доменної печі, сучасні величини цього коефіцієнта і інші техніко-економічні показники її роботи, а також мати уяву про шлях інтенсифікації доменного процесу (застосування дуття, збагаченого киснем, підвищеного тиску газів під колошником та ін.). Необхідно знати у повному об'ємі матеріал про продукти доменної плавки (чавун, феросплави, доменний газ і шлак), де і як вони використовуються.

Ознайомитися із способами прямого відновлення заліза з руди і етапами цього процесу.

Питання для самоперевірки

1 Які руди застосовують для отримання чавуну, який їх хімічний склад? Способи збагачення залізняку (залізної руди).

2 Види флюсів, їх хімічний склад, призначення при отриманні чавуну.

3 Перерахуйте види палива, вживаного при виробництві чавуну. Вкажіть теплотворну здатність коксу і природного газу.

4 Вимоги до руд, флюсів і палива при отриманні чавуну.

5 Накресліть схему внутрішнього профілю доменної печі і назвіть її головні зони. Які фізико-хімічні процеси протікають у кожній із зон? Вкажіть корисний об'єм сучасних доменних печей.

6 Назвіть приблизну температуру в різних зонах доменної печі. У яких зонах доменної печі і при яких температурах відбувається процес відновлення заліза з його оксидів? Наведіть хімічні реакції цього процесу.

7 Яким чином і при яких температурах відбуваються насичення заліза вуглецем і отримання чавуну? Процентний вміст вуглецю в чавуні.

8 З якою метою застосовують дуття, збагачене киснем, і підвищений тиск на колошнику?

9 Назвіть продукти доменної плавки і вкажіть галузі їх застосування.

10 Якими показниками характеризується робота доменної печі?

11 Охарактеризуйте способи прямого відновлення заліза з руди. Який з цих способів найбільш перспективний? Назвіть галузі використання губчастого заліза.