Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Крим[1].техн.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

3. Правові основи застосування засобів криміналістичної техніки.

Технічні засоби - це прилади, пристрої, інструменти, апаратура, прилади, матеріали, спеціальні комплекти технічних засобів. Вони, поділяються на загальними та спеціальними.

Технічні засоби використовуються для виявлення, фіксації, дослідження, зберігання речових доказів; фіксації ходу слідчих дій, оперативно-розшукових заподів та їх результатів; попередження та припинення злочинів, наприклад, створення умов, які перешкоджають здійсненню злочину (охоронна сигналізація); для забезпечення створення штучних слідів, позначок (барвниками, радіоактивними ізотопами, і т.і.); для посилення слідів запаху з допомогою препаратів), по яким службово-розшукові собаки швидко знаходять злочинців і т.і.

Технічні засоби в криміналістиці умовно поділяють на:

а) засоби освітлення - лампи-прожектори, фотолампи, електронні фотоспалахи; освітлювачі, які входять в комплект спеціальних устаткованих машин, призначених для виїздів на місця події; джерела ультрафіолетових променів, косо спрямованого, розсіюваного світла,

б) фотографічні та оптичні прилади, світлофільтри - лупи різного збільшення, лупи з підсвіткою, фото та кіноапаратура, фотоприладдя, відеокамери і т.п.

в) засоби для виявлення слідів шкіряних узорів - порошки, пензлі флейцові, магнітні, хімічні реактиви; пари йоду, сажа, плівки і т.п.;

'г) засоби для дактилоскопіювання - валик, типографська фарба, дактило карта, спеціальні бланки ти ін.;

д) аналітичні засоби: ультрафіолетовий випромінювач, електронно-оптичний перетворювач.

є) пошукові прилади - щуп, магнітний підйомник, металошукач.

ж) матеріали для виготовлення зліпків - гіпс, пластилін, полімери - паста К, перхлорвініл і т.і.

з) засоби вимірювання - лінійки, рулетки, штангенциркулі, мікрометри, кутоміри, ваги і т.п.

Для зручності використання технічні засоби випускаються в комплектах, призначених для різних цілей. На озброєнні органів внутрішніх справ та прокуратури знаходяться такі комплекти:

комплект чемодан - для огляду місця події; комплект чемодан - працівника державтоінспекції; експертний чемодан - для працівників криміналістичних підрозділів МВС; чемодан прокурора-криміналіста; пересувна криміналістична лабораторія; спеціальна автомашина для огляду місць дорожньо-транспортних пригод.

Технічні засоби, що знаходяться в спеціальних комплектах, умовно поділяються на три розділи:

1. засоби для вимірювані, складання планів, схем, креслень.

2. Засоби фото-кіно-відео техніки.

  1. засоби для роботи зі слідами рук, ніг, транспортних засобів, знарядь зламу і т.п.

  2. Структура криміналістичних технічних засобів

Перелічені відділи технічних засобів в кожному комплекті відрізняються завдяки тому, що мають вузько цільове призначення.

Вимірювальні засоби: рулетка 3-х або 10-метрова, м'який метр, лінійка, штангенциркуль.

Рулеткою проводяться прямі виміри в приміщеннях та на місцевості. В процесі вимірювань необхідно слідкувати, щоб вона була натягнута, не повторювала нерівностей грунту, що нерідко знижує точність вимірювань, тримати її треба над самим грунтом або майже впритул до землі чи підлоги, стіни і т.і.). При необхідності переміщень з рулеткою, робляться помітки в місті закінчення попереднього виміру.

Лінійкою міряють невеликі предмети. Для підвищення точності цих вимірювань, лінійку слід розташовувати вздовж об'єкта таким чином, щоби очі спостерігача знаходились точно зверху тої риски, яка вказує довжину. Перед цим роблять аналогічним чином з тою рискою, яка вказує нульовий розподіл в початковій точці. Це надає можливість уникати неточностей, які виникають за рахунок її товщини.

Штангенциркулем міряються дрібні предмети в випадках, коли потребується відносно висока точність, або коли лінійкою неможливо провести потрібне вимірювання, наприклад, при вимірюванні внутрішнього діаметра гільзи, або глибини якогось вузького отвору.

Для виготовлення планів та схем в комплект слідчого вміщені: планшет з оргскла, транспортир, компас.

Колись в комплект технічних засобів працівників карного розшуку (оперативний саквояж) входив 5-метровий капроновий шнур, який з успіхом використовувався під час вимірювань великих відстаней та площ.

В арсенал технічних засобів працівників служби захисту економіки від злочинних посягань входять такі вимірювальні засоби: рулетка 10-метрова, шнур капроновий 5-метровий, метр металевий складний, лінійка 10-сантиметрова, термометр від 0 до 100, циліндр мірний до 100 грамів, циліндр мірний на 100 грамів, денситометр, спиртомір від о до 60, спиртомір від 60 до 100, ваги на 100 грамів з важками, секундомір, компас, металевий складний метр використовується для проведення лінійних вимірювань. Вимірювання часу секундоміром та температури термометром загальновідомі і ускладнень не викликають.

При вимірюванні кількості рідини та сипучих речовин в мірних циліндрах необхідно додержуватись горизонтального рівня, інакше неминуча помилка, особливо при вимірюванні рідин, денситометр та спиртоміри призначені для швидкого вимірювання питомої ваги рідин. Вони мають вигляд тонкої скляної трубки з значним розширенням в най нижчій частині, в яку вкладено баласт - ртуть чи шрот. Плаваючи в досліджуваній рідині, приладдя занурюється на певну глибину, яка залежить від питомої ваги рідини. По глибині занурювання за допомогою шкали визначають значення питомої ваги рідини, що дозволяє встановити факт розбавлення або порушення технологічного режиму з метою розкрадання.

При користуванні вагами треба додержуватись певних правил, які полягають в слідуючому:

доки чаші ваг коливаються, не рекомендується класти на них вантаж і взагалі торкатися до них, вантажі слід розташовувати в середній частині чаш, важки необхідно брати лише прикладеним до набору пінцетом, брати їх руками заборонено, знімаючи важки з чаш, необхідно відразу ж класти їх до коробки на призначене їм місце, коливання чаш можна заспокоїти доторкнувшись до них аркушем паперу.

Вимірювальні засоби, які містяться в комплектах технічних засобів державтоінспекторів. Особливо важливого значення вимірювання набирає при розслідуванні автотранспортних пригод. Для з’ясування механізму, причин події, а також причинного зв'язку між діями водіїв та інших осіб, зокрема, пішоходів та наслідками, необхідно проведення ретельних вимірювань взаємо розташування транспортних засобів та потерпілих, слідів, залишених на" місці події, а також параметрів технічного стану транспорту. Для вирішення цих завдань в комплект технічних засобів для працівників державної автомобільної інспекції входять: рулетка десятиметрова, рулетка металева двохметрова, лінійка, деселерометр, прилад для перевірки рульового керування автомобіля, шинні манометри, екліметр, швидкостемір, циркуль, компас.

Коротко зупинилося на тих з перелічених засобів, які не входять в зазначені вище комплекти і з цієї причини не висвітлені в нашій лекції. Для перевірки ефективності дії гальм по величині ковзання автомобілю при контрольному гальмуванні призначений деселерометр. перевірка може проводитися на автомашині без вантажу, або з повним навантаженням, тільки без пасажирів. Для випробування обирається горизонтальна ділянка шляху з рівним досконалим покриттям. Як виняток допуск-перевірка на шляху з рівним, щільно вкатаним грунтом. Перед перевіркою слід переконатися, що гальма автомобіля холодні, що визначається на дотик - рука повинна витримувати торкання до гальмового барабану необмежений час деселерометр за допомогою гумових присосків слід закріпити на лобовому склі з правого боку зовні або усередині машини. Вісь маятника повинна розташовуватися горизонтально, а напрям коливання співпадати з напрямком руху автомобіля. Передній зріз маятника встановлюється проти контрольної риски, яка нанесена на прозорій частині стінки корпусу. За допомогою ручки повернення стрілки вона встановлюється на нульову відмітку. Після цього автомобіль розганяється до швидкості ЗО кілометрів на годину. Встановив рівномірний рух, виключається зціплення і провадиться швидке плавне натискування на педаль гальма до упору. Під час гальмування маятник по інерції відхилюється вперед і тягне за собою стрілку, яка залишається після цього в зафіксованому стані і вказує величину сповільнення в м/сек.

Прилад для перевірки рульового управління автомобіля призначений для перевірки технічного стану рульового керування сили тертя в рульовому управлінні і сумарного люфту рульового колеса автомобіля. Він складається з пружинного динамометра, виконаного разом зі шкалою люфтометра, а також фіксатора правого колеса автомобіля. Динамометр-люфтометр кріпиться замками на ободі рульового колеса, а стрілка люфтометра на рульовій колонці. Фіксатор правого колеса складається з двох трубчатих розпірок. Перевірка рульового управління може провадитися без фіксатора. При цьому ліве переднє колесо автомобіля повинно бути вивішеним.

Шинні манометри призначені для перевірки тиску повітря в шинах.

Екліметр - нормативний геодезичний прилад, призначений для вимірювання кутів нахилу на місцевості. Він являє собою круглу металеву коробку з закріпленою до неї трубкою, пристосованою для візування. Всередині коробки закріплений диск з насічками, який завдяки прикріпленої до нього ваги, займає постійне положення відносно осьовій лінії. Точність визначення кутів за допомогою екліметру досить висока.

Швидкостемір (хроноскоп) призначений для замірів швидкості пересування транспортних засобів. При визначенні швидкості рухів автомобіля або мотоцикла обирається відрізок шляху довжиною 50 або 100 метрів. Початок і кінець відрізку відмічається за допомогою будь-яких добре видимих предметів, (стовпи біля шляху). Швидкостемір включається під час проходження перевіряємим транспортним засобом початкового орієнтиру і виключається при досягненні кінцевого. Швидкість, з якою транспортний засіб пройшов обраний відрізок встановлюється по положенню стрілки приладдя відносно шкал, відображених на циферблаті, в залежності від довжини обраного відрізку.

Циркуль, лінійка та компас необхідні при складанні планів дорожньо-транспортної пригоди.

В фотографічний відділ прокурорів-криміналістів входить зйомочна камера "фотон-М", яка діє по принципу дифузного обернення відображень, що дає змогу на протязі кількох хвилин виготовити фотознімок безпосередньо на листі Фотографування. Обладнання фотолабораторії, або використання затемненого приміщення для цього не потребується.

Для освітлення під час зйомки передбачена електронна імпульсна лампа "Луч-70", з максимальною енергією спалах 100 джоулів, для визначення витримок - фотоелектричний експонометр.

В цьому відділі також знаходиться нормативний складний прилад для фотографування слідів та інших матеріальних об'єктів на місцях Їх виявлення. Прилад складається з штативу-штанги, зйомного екрану, двох стояків з рухомими мініатюрними освітлювачами на галогенних лампах "КГН-12-20", блоку живлення, розрахованого на використання електричної мережі та батареї нормативних дискових акумуляторів.

В фотокомплекті оперативних та слідчих працівників органів внутрішніх справ не входять апарати "Фотон-М". Вони забезпечені фотокамерами типу "Зеніт". не дивлячись на очевидні переваги апарату "Фотон-М" для зйомки при виконанні слідчих дій, він не в змозі забезпечити необхідний обсяг одержання фотографічної інформації. Використання апаратів типу "Зеніт" значно розширює можливості слідчого та оперативного працівника. Мабуть доцільно розмістити в комплекти обидві ці камери. Так і зроблено в фотокомплектах органів прокуратури.

Крім того, в фотокомплекті повинні розміщатися: штатив (можливе використання штативу-струбцини, а також нагрудного штативу, гнучкий тросик, світло непроникаючий рукав для зарядки касет.

Крім перелічених предметів в фотокомплекті також повинні знаходитися світлофільтри набір подовжувальних кілець, масштабні лінійки, цифрові таблиці з стойками, підготовлені до негайного використання фотоматеріали.

Доцільно поповнити його простішими вимірювальними засобами, такими як глибинний масштаб та складний метричний квадрат, які цілком можливо виготовити самостійно.

Відео апаратура безпосередньо до комплектів криміналістичних технічних засобів не входить. Але, оскільки ступінь їх застосування в сфері кримінального судочинства поступово зростає, можливо відмітити, що найбільш часто різними службами органів внутрішніх справ застосовуються відеокамери різних типів.

В комплект технічних засобів для роботи з слідами рук, ніг, транспортних засобів, знарядь зламу входять: йодна трубка в футлярі, дактилоскопічний пензель, магнітний пензель, скальпель, лупи 4 х та 7 х, дактиловалік, тюбик з друкарською фарбою, пластинка для розкатки фарби, поліетиленові розпорошувачі з різними порошками, стаканчики з різними порошками, дактилоплівка (темна та світла), поліетиленова торбочка з гіпсом, поліетиленова чашка для розведення гіпсу, шпатель, сургуч, пластилін, флакон з вазеліновою олією, гумові рукавички, пульверизатор з гумовим міхом, та ліхтарик.

В комплектах для виявлення потожирових слідів рук маються порошки відновленого воднем заліза трьох видів молоття - від нульового до третього сита, окису міді, порошки на феромагнітній основі ("малахіт", "топаз", "рубин" та інші), та інші порошки.

До допоміжних засобів відносяться необхідні оперативному працівнику та слідчому інструменти: пилка-ножівка з змінними полотнами для роботи по дереву та металу, пасатижі (комбіновані плоскогубці); викрутка; склоріз; ніж з шістьма предметами; ножиці; пінцет; щуп-спиця.

Мікроскопічна техніка використовується для збільшення дозвільної можливості ока при дослідженні дрібних об'єктів: підчисток, дописок, куль, гільз, часток накладень та мікрослідів, рідинних, сипучих речовин.

Поряд з оптичними, в практиці криміналістичних досліджень використовуються також електронні мікроскопи, які дають змогу вивчати недоступні світлової мікроскопії об'єкти, а також досліджувати внутрішню кришталеву структуру об'єктів.

Рентгенівська техніка використовується для проведення якісно-кількісного аналізу (рентгеноструктурний, рентгенівський люмінесцентний та спектральний аналіз) металів та інших речовин, непрозорих об'єктів неорганічного та органічного походження.

Для просвічування об'єктів використовуються рентгенівські установки різних модифікацій для досліджень в рентгенівських променях.

Використання радіоактивних ізотопів дозволяє проводити радіоактиваційний аналіз речовин, просвічувати значні по товщині (більше за 10 мм) металеві об'єкти. З допомогою радіоактиваційного аналізу можливо встановити групову належність барвників чорнил та паст кульових ручок, олівців, туші і т.і.

Наявність в досліджуємих об'єктах тих чи інших радіоактивних ізотопів, дозволяє виявити питому радіоактивність (радіоактивність 1 г.речовини).

Важливим є те, що багато рослин та тварин мають здатність концентрувати радіоактивні елементи в десятки й сотні разів більших розмірах, чим їх звичайно знаходиться в навколишньому середовищі. Вміст елементів при цьому різниться в різних органах та тканинах. Джерелами радіоактивності об'єктів навколишнього середовища є радіоактивні речовини груп урану, радію, торію та актинія, радіоактивні ізотопи вуглецю, самарію та рубідію для виявлення деяких речовин які маються в кількостях, недоступних хімічному та навіть спектральному аналізу, можна використовувати наведене явище ( так званий радіоактиваційний аналіз). Добрі наслідки радіоактиваційний аналіз може дати при визначенні дрібних домішок, наприклад цинку, міді, марганцю, натрію, миш'яку і т.і. в різних хімічних сполуках, сплавах і т.д. радіоактиваційний аналіз може з успіхом використовуватися для встановлення групової належності таких об'єктів як текстильні тканини та інших, що входять в склад потрав та фарб), матеріали письма (паперу, чорнил, олівців), фарби, пластмаси (по їх наповнювачам) та деякі інші.

Хімічні методи та техніка дослідження речових доказів дозволяють диференціювати та визначати невідому речовину. Використовуються полярографи, хроматографи і інша апаратура. Велике розповсюдження набрала тонкошарова хроматографія для дослідження фарбників, пальних речовин та інших подібних об'єктів. Для цих цілей в наш час успішно використовується також рідинно-газова хроматографія. Важливе значення має також спектральний аналіз для виявлення хімічного складу речовини.

Технічними засобами одержання якісних та кількісних характеристик правлять: спектрографи - спектральні прилади, призначені для фотографування спектрів різних випромінювань, які дозволяють проводити аналізи складу речовин та примішок які містяться в них на основі вивчення їх спектрів;

спектрофотометри - прилади, призначені для дослідження фотометричних властивостей в випромінюваннях різних довжин хвиль, так атомноадсорбціонний спектрограф дозволяє одержувати максимальну інформацію про об'єкт, наприклад, встановлення факту пострілу з досліджуваного об'єкту зброї, наявність слідів металізації на різних поверхнях, найменування пігменту та його хімічного складу в лакофарбовому покритті;

хроматографи - використовуються для виділення, розподілу та визначенню близьких по хімічним властивостям речовин;

мас-спектрометри - прилади для вимірювання відносної наявності ізотопів, за допомогою вимірювання розмірів іонного струму, обумовленого відповідними ізотопами, використовуються для аналітичних цілей визначення масових чисел та точного вимірювання мас іонізовано атомів та молекул шляхом розділення в просторі чи в часі, іонів з різним відношенням маси та заряду під час проходження електричного та магнітного полів.

Газоаналізатори - прилади, з допомогою яких здійснюється аналіз газових сумішей.

17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]