Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Крим[1].техн.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

2. Суб’єкти та форми використання засобів криміналістичної техніки.

Криміналістичну техніку можна підрозділити на дві великі групи, а саме:

1. Технічні засоби, які служать для виявлення, фіксації, вилучення доказів і попередження злочинів (слідчо-оперативна техніка).

2. Технічні засоби для лабораторного дослідження доказів (експертна техніка).

Суб'єктами, які використовують криміналістичну техніку першої групи, та формами застосування будуть:

1. слідчий, дізнавач, спеціаліст - проведення слідчих дій - оперативний працівник, спеціаліст - оперативно-розшукова робота.

2. суд, прокурор, спеціаліст, адвокат в судовому розгляді.

Для другої групи характерно:

1. експерт - проведення експертизи,

2. слідчий, оперативний працівник, спеціаліст, суд - попереднє дослідження речових доказів.

Наведена класифікація об'єднує види криміналістичної техніки з формами її застосування та суб'єктами, що використовують цю техніку.

Форми використання криміналістичної техніки можуть бути процесуальними та непроцесуальними. Процесуальна форма – Т.З. застосовуються при проведенні розслідування, тобто при виконанні слідчих дій, проведенні судової експертизи, а також у судовому розгляді. Непроцесуальна - використання криміналістичної техніки при проведенні оперативних дій, в профілактичній діяльності, попередньому дослідженні речових доказів.

Слід чітко розмежувати процесуальне положення спеціаліста та експерта. Спеціаліст може на основі своїх знань проаналізувати виявлені в процесі огляду місця події ознаки, при проведенні будь-якої слідчої дії чи оперативного заходу, висказати свою думку відносно ознак, їх походження та значення того чи іншого факту. Однак, на відміну від висновку експерта, думка спеціаліста ніякого доказового значення не має і ні в якому процесуальному документі не фіксується.

Правові основи застосування засобів криміналістичної техніки передбачені КПК України. Однак в законі не можуть бути названі всі види засобів криміналістичної техніки, да це й неможливо, оскільки криміналістична техніка постійно вдосконалюється. В такому випадку її застосування повинно відповідати принципам законності.

Технічні засоби мають цільове призначення, в зв'язку з тим, що вони створюються для цілей розслідування, тобто збирання, дослідження та оцінки доказів і вони повинні відповідати ряду вимог, тобто:

а) використання їх не повинно порушувати законні інтереси та права учасників кримінального процесу. Це положення закріплено в законі. Так, застосування звукозапису та кінозйомки можливо лише після повідомлення допитуваного (ст. 85 КПК України) та учасників слідчої дії (ст. 85 КПК України). Слідчий мас право застосувати технічні засоби для відібрання зразків, що стосуються життєдіяльності людини, лише після винесення постанови згідно ст. 199 КПК України;

  • технічні засоби, які використовуються під час виконання слідчих дій, повинні бути безпечними для здоров'я і життя учасників цих дій та інших громадян. Наприклад, проведення відтворення обстановки та обставин події (ст. 194 КПК України), можливо лише при умовах, якщо при цьому не принижується гідність та честь приймаючих участь в ньому осіб, та громадян, що знаходяться поблизу, та не утворюється небезпека їх здоров'ю. Неможливо прилюдно, наприклад, проводити експерименти зі зброєю;

  • технічні засоби, що застосовуються, повинні забезпечувати отримання об'єктивних даних, гарантувати встановлення об'єктивної істини. Виходячи з цього положення, розроблювані технічні засоби в своїй основі повинні відображати об'єктивні закономірності, науково достовірні данні. Тому неможливо використовувати технічні засоби не перевірені практикою, які не мають її схвалення, тим більш недопустимі застосування засобів, в фізичній основі яких грунтуються сумнівні данні в науковому відношенні, наприклад, використання сироваток "правди" і т.п.

  • нарешті, технічні засоби, що використовуються не повинні суперечити етичним основам, вони повинні бути цілком припустимі.

Неможна використовувати технічні засоби для одержання інформації прийомами, не передбаченими законом та нормативними актами, інструкціями.

Таким чином, критерій правомірності та законності в діяльності по застосуванню технічних засобів є головним. Це загальні правові положення, додержання яких обов'язкове.

Поряд з тим треба розрізняти і не змішувати тактичні прийоми використання криміналістичної техніки на досудовому слідстві слідчим, експертом, фахівцем від прийомів використовування техніки оперативним працівником як в стадії до порушення кримінальної справи та збирання оперативної інформації, так і в ході розслідування.

Факт використання технічних засобів відображається в протоколі слідчої дії, а отримані результати оформлюються в якості додатків. Використання засобів криміналістичної техніки в суді відображається в протоколі судового засідання, а експертом - в висновку експертизи. В останньому - обов'язково повинна бути дана технічна характеристика приладу і методика його використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]