Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Крим[1].техн.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ україни кафедра криміналістики лекція на тему:

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ТА СТРУКТУРА КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ТЕХНІКИ, ЇЇ РОЛЬ В РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ

час - 2 години

Підготував: викладач кафедри

криміналістики злочинів

майор міліції

Б.Є. Лук’янчиков

КИЇВ

План лекції

  1. Наукові основи та система криміналістичної техніки.

  2. Суб'єкти та форми застосування засобів криміналістичної техніки.

  3. Правові основи застосування засобів криміналістичної техніки.

  4. Структура криміналістичних технічних засобів.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Криміналістика т. 2 Академія МВС СРСР М. 1900

  2. Криміналістика КВШ МВС УРСР. Київ. 1987

  3. Гончаренко В.І. Науково-технічні засоби у слідчій практиці., Київ. 1984

  4. Гончаренко В'. І. та Ін. Експертиза в судовій практиці. Київ 1987

  5. Грамович Г.І. Тактика використання спеціальних знань у розкритті та розслідуванні злочинів. Пінськ. 1987

  6. Лисиченко В.К., Циркаль В.В. Використання спеціальних знань у слідчій та судовій практиці. Київ. КГУ 1987

  7. Біленчук П.Д. й др. "Проведення судових експертиз". Довідник Київ., 1995

  8. Подголин Е.Е. "Тактика следственных действий". Киев 1977.

  1. Наукові основи та структура криміналістичної техніки.

Криміналістична техніка - другий розділ науки криміналістики. З етимологічного боку термін "криміналістична техніка" має два значення, змісту:

  1. криміналістична техніка - це розділ науки криміналістики, який вивчає заходи і методики застосування криміналістичних технічних засобів.

  2. Криміналістична техніка - це сукупність технічних засобів, пристроїв, інструментів, матеріалів, що використовуються для розкриття, розслідування та попередження злочинів.

Таким чином, головний зміст криміналістичної техніки - це розробка технічних засобів, прийомів та методів з метою вилучення інформації від речових доказів для пізнання подій злочинів, а також для матеріалізації ідеальної інформації, загалом - для встановлення істини по кримінальним справам.

Тому - об'єктами дослідження криміналістичної техніки є матеріальні предмети, на яких відобразились сліди злочинів, а також заходи та методи роботи з ними.

Прийом - це алгоритм дії для досягнення конкретної мети в дослідженні. Тому криміналістичний прийом - це система правил роботи з технічними засобами при виявленні, закріпленні та дослідженні доказів.

Зміст прийому визначається об'єктом дослідження і завданнями. Наприклад, прийом виявлення невидимих слідів рук та прийом ідентифікації особи по слідам рук.

Завдання криміналістичної техніки науково-технічними засобами і спеціальними методами добувати доказову інформацію, закріпляти її в наочних формах. Крім того, технічні засоби використовуються для перетинання та запобігання злочинів. Тому розробка таких засобів, приладів та систем входить в завдання криміналістичної техніки.

Перелік об'єктів, які відображають сліди злочинів досить різноманітний. Проте їх можна класифікувати й таким чином, створити систему технічних засобів для дослідження кожної групи об'єктів.

Перша група: люди, трупи, тварини. В криміналістичній техніці існує самостійна галузь - портретна ідентифікація, яка вивчає ознаки зовнішності людини з метою його ототожнення. Для цого існують спеціальні технічні засоби, наприклад: ІКР-2 (Ідентифікаційний комплект малюнків), "Портрет". Опис зовнішніх ознак здійснюється по означеній системі, яка має назву словесного портрету.

Друга група - це матеріальні предмети з слідами ніг, рук, зубів, засобів злому, інструментів, транспортних засобів. Вони вивчаються галуззю, яка носить назву слідоведення (криміналістичне вчення про сліди).

Третя група - зброя та сліди пострілу, їх досліджує судова балістика.

Четверта група - документи (письмо, почерк, штампи, печатки, машинописні тексти, матеріали та засоби письма). Дослідженням їх займається розділ "Криміналістичне дослідження документів".

П'ята група - засоби класифікації і переліку матеріальних об'єктів і подій. Вивчає ці об'єкти спеціальна галузь криміналістичної техніки - кримінальна реєстрація.

Нарешті, є ще шоста група криміналістичної техніки - судова фотографія, кінематографія та відеозапис. Вона вивчає та розробляє технічні прийоми і засоби фіксації і дослідження всіх матеріальних об'єктів та подій, що перераховані в п'яти попередніх групах, з метою розкриття та попередження злочинів.

Деякі криміналісти, наприклад професор Салтевський М.В., пропонують доповнити систему криміналістичної техніки ще двома розділами:

  1. Криміналістична одорологія.

  2. Криміналістична топографія.

Криміналістична техніка зв'язана з іншими розділами науки криміналістики. Вона реалізується, втілюється в тактиці та методиці і тим самим сприяє успішному виконанню слідчих дій. Криміналістична техніка пронизує всю оперативно-розшукову діяльність, вона використовується в суді, адміністративно - розшуковій діяльності і т.п.

Цільове призначення засобів криміналістичної техніки міститься в збиранні доказів добування з них доказової інформації. Для цього використовується широкий арсенал науково-технічних засобів, запозичених з різних природних та технічних наук, а також спеціально розроблені наукою криміналістикою прилади і методи. В зв'язку з цим всі засоби криміналістичної техніки можна розподілити на дві групи: загальні та спеціальні.

Загальні - це такі технічні засоби, які запозичені з других наук і застосовуються в криміналістиці без якихось змін, наприклад магнітофони, телекамери, фотоапарати, кінокамери, мікроскопи, рентгенівська, інфрачервона та ультрафіолетова техніка, спектрографи, фотометри і т.п. Вони зв'язані з криміналістичною технікою лише характером об'єктів, що досліджуються, з метою розслідування злочинів.

Спеціальні - це технічні засоби, розроблені і сконструйовані для цілей виявлення, фіксації та дослідження доказів. Наприклад, магнітний пензлик, пристосування для визначення та вимірювання парів алкоголю в повітрі, яке видихає людина, фотоінспектор для фотографування номерного знаку автомашини, яка пересувається з підвищеною швидкістю. Зв'язок таких пристроїв з криміналістичною технікою обумовлюється не лише предметом дослідження, а також специфікою конструкції.

Такі прилади або цілком виготовлені для рішення криміналістичних завдань, або запозичені з інших наук, але конструктивно пристосовані для цілей розслідування злочинів. В зв'язку з цим, вони мають різні назви: перші - власне криміналістичні, другі - структурно криміналістичні.

Засоби криміналістичної техніки можна класифікувати інакше. Так, в учбовій та науковій криміналістичні літературі інколи розрізняють техніку слідчого та техніку експерта (Потапов С.М., Селиванов М.А., Макаров 1.В.) Якщо класифікувати технічні засоби по суб'єктам використання, то слід назвати техніку слідчого, робітника ДАІ, техніку працівника по боротьбі з економічними злочинами, прокурора-криміналіста.

Ряд криміналістів, зокрема, В.С. Сорокін, В.І. Гончаренко категорично заперечують можливість класифікації криміналістичної техніки, виходячи з суб'єктів використання. Вони кажуть про те, що оперативний працівник, слідчий, експерт, фахівець, суддя використовують криміналістичні засоби в одному напрямку - з метою встановлення матеріальної істини і викриття винуватих в скоєнні злочинів. При цьому законодавство не обмежує їх використанням визначеного кола технічних засобів.

Здається, що неможливо провести чітку грань між технікою оперативного працівника, слідчого і т.д., однак це в принципі не виключає класифікації криміналістичних технічних засобів по суб'єктам їх використання. В цій класифікації ряд засобів може входити в арсенал різних служб і навіть відомств, однак більша частина цих засобів піддається чіткому розмежуванню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]