Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-100.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
968.7 Кб
Скачать

79.Монетарна політика у малій відкритій економіці при фіксованому валютному курсі.

80.Фіскальна політика у малій відкритій економіці при фіксованому валютному курсі.

Змоделюємо імовірну економічну політи­ку в умовах режиму фіксованого валютного курсу. Для малої країни світова процентна ставка (г*) — величина задана, а мобільність капіталу низька (це характерно для біль­шості країн, в тому числі й для України). Передбача­ється також, що в Національному банку наявні валютні резерви, необхідні для підтримки офіційного валют­ного курсу.

Нехай економіка малої країни знаходиться в точці Е (рис. 10.3). У цій точці вона досягає рівноваги, але за умовами будь-якої моделі кейнсіанського похо­дження не забезпечує повної зайнятості. Для ліквідації безробіття уряд ставить за мету збільшення національ­ного виробництва. Досягнення цієї мети можливе з використанням засобів монетарної чи фіскальної по­літики.

Рис. 10.3. Реакція на грошову експансію за фіксова­ного валютного курсу

Якщо уряд використовує засоби монетарної політи­ки, то він збільшує грошову масу. Зростання пропо­зиції грошей зміщує криву LM в положення LM'. Еко­номіка зміститься в точку Е', в якій буде досягнута внутрішня рівновага, що відповідає повній зайнятості населення. Але при цьому виникає дефіцит платіжно­го балансу, адже точка Е' знаходиться значно правіше кривої BP. Національна валюта почне знецінюватись. Для підтримки попереднього валютного курсу уряд повинен буде використати частину резервної валюти, продаючи її. Ця акція зменшить пропозицію націо­нальної валюти і поверне LM' в попереднє положення.

Дефіцит платіжного балансу буде ліквідовано, але безробіття залишиться на рівні, що був до початку проведення монетарних заходів. Отже, монетарна екс­пансія при фіксованому курсі неефективна.

Тепер розглянемо випадок використання заходів фіскальної політики (рис. 10.4). Уряд для стимулюван­ня сукупного попиту може збільшити державні витра­ти або ж зменшити податки.

Рис. 10.4. Реакція на фіскальну експансію за фіксо­ваного валютного курсу

Бюджетна експансія змістить криву IS в положен­ня IS'. Економіка переміститься в точку Е', в якій буде досягнута внутрішня рівновага, але порушиться зовнішня, так як цій точці відповідає дефіцитне зна­чення сальдо платіжного балансу. При цьому дохід зростає до рівня У2, збільшуючи попит на гроші. Тоді процентна ставка зростає до рівня г2. Але при низькій мобільності капіталу покращення рахунку руху капі­талу буде незначним. Водночас зростання доходу ви­кличе значне збільшення попиту на імпорт. Дефіцит платіжного балансу буде стійким.

Для підтримки офіційного валютного курсу уряд почне продавати іноземну валюту. Це зменшить ва­лютні резерви країни і грошову масу в обігу. В резуль­таті крива LM, яка раніше перемістилася в положен­ня LM' під дією збільшення грошової маси як реакція на зростання доходу, повертається в попереднє положення. Рівновага буде досягнута в точці Е". Уряд до­сягне своєї мети. Отже, фіскальна експансія при фіксо­ваному валютному курсі буде досить-таки ефективною. Адже дохід, хоч і не значною мірою, але зростає, збільшується також процентна ставка. Таким чином збільшиться приплив капіталу з-за закордону.