Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота Бевзено.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
784.9 Кб
Скачать

2. Аналіз використання матеріальних ресурсів на підприємстві

2.1 Характеристика підприємства та роль економічного аналізу в процесі управління їм

Підприємство ТОВ «OASIS-П» утворилося в результаті укрупнення двох раніше діяли господарюючих суб'єктів - ТОО «Екстра плюс-ПВ» і малого підприємства «OASIS-П» в грудні 2003 року (Державний реєстраційний номер органів Юстиції Одеської області № 121550-1945-ТОО від 8 грудня 2003 року).

Таке рішення було прийнято великою кількістю голосів спільного загальних зборів засновників двох реорганізованих підприємств. З цього моменту новостворена організація є юридичною особою і відповідає за своїми зобов'язаннями спільно створеним майном, що належить йому на правах власності. На цьому ж зібранні були розглянуті питання формування статутного (стартового) капіталу, затвердження Статуту нової організації, виборних та виконавчих органів, фінансові питання прийняття боргів і зобов'язань раніше існуючих підприємств.

При об'єднанні двох підприємств засновниками переслідувалися багатоцільові установки: об'єднання капіталів для створення власної фінансової бази, забезпечення повного циклу надання послуг та реалізації продукції; відновлення і розширення комерційних можливостей в Павлодарської області; покриття збитків ТОВ «Екстра плюс-ПВ». Останнє, по суті, і стало переважними можливостями малого підприємства «OASIS-П» для збереження свого фірмового назви.

ТОВ «OASIS-П» складається на самостійному бухгалтерському балансі, має круглу печатку, кутові штампи, фірмові бланки та іншу атрибутику містить найменування юридичної особи.

В Одеській філії Приват Банку відкрито розрахунковий рахунок для здійснення господарських операцій по перерахуванню та зберігання грошових коштів.

Правові аспекти створення та подальшої діяльності ТОВ «OASIS-П» регулюються законодавчими актами України, зокрема: Цивільним кодексом, законом «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», Статутом підприємства та іншими документами мають юридичну силу. Статутом ТОВ «OASIS-П» визначені сфера, цілі та завдання діяльності, права та обов'язки засновників та учасників товариства, компетенція виконавчих органів та інші важливі моменти.

Стратегічною метою ТОВ «OASIS-П» є розширення сфери діяльності, поліпшення якості надаваних послуг, виконуваних робіт і реалізованих товарів.

Поточними завданнями є збільшення доходу при найменших

витратах і поліпшення інших показників характеризують фінансово-господарську діяльність суб'єкта.

Підприємство здійснює такі види діяльності:

-Ремонт та монтаж холодильного обладнання та установок;

-Комерційно-посередницька і торгово-закупівельна діяльність;

-Оптова та роздрібна торгівля товарами технічного призначення і товарами народного споживання;

-Транспортні послуги та ремонт автомобілів;

-Зовнішньоекономічна діяльність в комерційних цілях;

-Надання сервісного та інших різноманітних послуг населенню та юридичним особам.

Статутний капітал ТОВ «OASIS-П» сформований у вигляді об'єднання майна та майнових прав раніше діяли підприємств, а також вкладів у грошовій формі засновників та учасників. На звітну дату його розмір становить 18000 тис.грн або 0,7% до валюти балансу. Структура вкладень в статутний капітал зображена наочно на малюнку 3.

Крім статутного капіталу фінансовою базою діяльності ТОВ є елементи власного капіталу (створені резерви і нерозподілений прибуток) і довгострокові позики Приватбанка в розмірі 54000 тис.грн з терміном погашення 5 років.

Малюнок 3. Структура вкладень в статутний капітал ТОВ «OASIS-П» на момент створення,%

Вищим органом управління ТОВ «OASIS-П» є загальні збори засновників, яка стверджує виконавчого директора і головного бухгалтера. Організаційна структура управління побудована за простою лінійної формі, схема якої представлена ​​на малюнку 4. Функції управління розділені на 3 блоки (ланки) з 2 рівнями: фінансово-обліковий блок; блок постачання ТМЗ і збуту товарів; блок виробництва і надання послуг.

В відповідно до чого функціональними задачами виконавчих керівників і фахівців є: головний бухгалтер-організація і ведення бухгалтерського, статистичного, податкового обліку та звітності, організація і проведення економічного аналізу, контроль схоронності майна господарюючого суб'єкта, фінансове планування і прочая обліково-економічна робота; менеджер по збуту - організація поставок ТМЗ і контроль виконання договірних зобов'язань, формування заявок і замовлень, організація збуту і курирування роздрібних торгових точок, вивчення попиту на товари та інша маркетингова робота; виробничий блок представлений у вигляді окремих фахівців і службовців забезпечує безперебійність роботи обладнання і постачання матеріальними ресурсами , організовує реалізацію послуг та виконання ремонтних робіт споживачам, оформляє технічну документацію і так далі.

виконавчий директор

Інженер-механік

Менеджер по збуту

головний бухгалтер

Бухгалтер-економіст

Інженер-енергетик

Інженер з холодильного обладнання

Агент з доставки товарів

комірники

i.

Малюнок 4. Організаційна лінійна структура управління

Всі інші функції управління підприємством покладено на першого керівника. Крім керівництва підприємством директор формує кадровий потенціал, налагоджує зв'язки з зовнішнім середовищем, є розпорядником фінансових ресурсів.

Виробнича структура розрізнена і побудована за типами формування замовлень. Більш доступно її можна зрозуміти з наочної схеми (рисунок 5).

Ремонт і обслуговування холодильного обладнання

Монтаж і налагодження торговельного та холодильного обладнання

Оптова та роздрібна торгівля

формування замовлень

(менеджер зі збуту)

Малюнок 5. Виробнича структура управління підприємством на ТОВ «OASIS-П»

Для досягнення поставлених цілей і рішення поточних задач ТОВ «OASIS-П» наділене основними і оборотними фондами балансової вартістю 95858 тис. грн (5134 +91178) джерелами фінансування яких служать як власні (6 415 тис.грн), так і позикові засоби (довгострокові і короткострокові кредити банку; кредиторська заборгованість). Велика частина експлуатованих об'єктів основних засобів використовується на умовах довгостроковій та поточної оренди. Частка активної частини складає 64% з яких близько 38% зношене.

Основними споживачами ТОВ «OASIS-П» є потенційні покупці товарів технічного призначення (торгового і холодильного обладнання, запасних до них) і широкого споживання (засобів гігієни та санітарії і тому подібних товарів), а також відчувають необхідність у послугах з доставки вантажів, ремонті автотранспортних засобів та устаткування.

Серед юридичних осіб найбільшими потенційними споживачами є ТО«³гос-ПВ», ТОВ «Жасмин», ТОВ «аманат», ТД «Артур» та інші. Асортимент товарів, що реалізується в роздрібній торговельній мережі, налічує понад 100 найменувань підгруп.

За два останніх роки діяльності ТОВ «OASIS-П» добилося істотних результатів підтверджують ефективність прийнятого рішення щодо об'єднання двох суб'єктів (Додаток А).

Доходи від реалізації продукції (товарів, робіт і послуг) в 2008 році збільшилися на 143073 тис.грн. (247517-104444) або майже в 2,4 рази в порівнянні з попереднім роком і склали 247 517 тис.грн. Різке збільшення доходів підприємства досягнуто завдяки комерційної діяльності частка якої у формуванні загального обсягу надходжень коштів (без ПДВ) складає близько 75%.

Виробничий фактор на підприємстві більше слабкий, хоча має переважну тенденцію приросту. В цьому напрямку керівництвом вживаються всі зусилля по нарощуванню обсягів ремонтних і монтажних робіт, і збільшення спектру послуг населенню. Це є однією із стратегій компанії. Зокрема на перспективу розроблені заходи по маркетинговому дослідженню інших регіонів України, відкриттю філіальної мережі в містах Ялта і Донецьк, впровадженню сучасних технологій сервісу і так далі. Всі накопичення коштів - нерозподілений прибуток і подальше поповнення статутного капіталу - будуть спрямовані на фінансування саме цієї сфери.

Зі зростанням доходів від реалізації збільшилися і витрати підприємства, причому темпи відносного приросту загальної суми витрат випереджають темпи приросту доходу від реалізації на 4,1 процентних пункту ((141127 +2044): (97358 +4078) х100-(237-100)).

Великий вплив на таке випередження зробило собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт і послуг) частка якої в загальних витратах збільшилася з 96% (97358: (97358 +4078) х100) до 97,5% (238485: (238485 + 6122) х 100 ) або на 1,5 процентних пункту (97,5 - 96), а її реальний обсяг зріс на 141 127 тис.грн і досяг рівня 238 485 тис.грн. У складі собівартості чільне місце займають матеріальні витрати, що свідчить про існування проблеми використання матеріальних ресурсів на підприємстві.

Постійні витрати, у вигляді витрат періоду, зберігають своє основне властивість сталості. Проте, зростання цих витрат на 150,1% цілком є ​​несуттєвим при зміні показника обсягів продукції в 2,4 рази. Додатково до всього ці витрати будуть зберігати свій позитивний ріст враховуючи стратегічні цілі підприємства. У складі витрат періоду за даними звіту про доходи та витрати (додаток В) переважну частку займають адміністративні та загальні витрати - 98,2% (6038:6122 х100).

З вищевикладеного випливає, що витратний механізм ТОВ«OASIS-П» ще не відкладено і вимагає ретельної коригування змінних витрат.

Результатом основної діяльності 2008 року стало досягнення доходів від основної діяльності в розмірі 2910 тис.грн, що на 98 тис.грн (2910-3008) або 3,3% (96,7-100) нижче 2007 року.

Неосновна діяльність не відображена якими господарськими операціями за роки існування ТОВ. В принципі це цілком виправдано: керівництво зосереджує свої управлінські зусилля поки на основній діяльності.

Державний бюджет у звітному році поповнився за рахунок перерахування господарюючим суб'єктам у бюджет корпоративного податку на суму 873 тис.грн.. В цілому за 2008 рік підприємство перерахувало до держбюджету різних видів податків (ПДВ, прибуткові податки та інші) на суму понад 6,6 млн.грн.

Звітний рік для підприємства з позиції фінансово-господарської діяльності був результативним. Досягнуто результат в абсолютному розмірі чистого доходу - 2037 тис.грн, хоча спостерігається спад цього показника в порівнянні з попереднім роком на 3,3% (96,7-100).

Більш об'єктивно це характеризує якісний показник рентабельності. Її рівень знизився з 2,1% в 2007 році до 0,8% в 2008 році.

Виробничо-технічний рівень ТОВ у звітному році, судячи з середньорічної вартості основних засобів, покращився. Вартість основних фондів зросла, темп росту склав 106,7%, як за рахунок їх переоцінки за станом на звітну дату, так і за рахунок поповнення активної їх частини. Показник фондовіддачі збільшився з 14,8 грн до 32,9 грн або на 222,3%. Озброєність працівників засобами праці знизилася на 172,1 тис.грн на одного працівника, за рахунок збільшення чисельності працівників на 12 осіб.

Позитивним фактом є підтримка зростання середньої заробітної плати на підприємстві. Її абсолютний рівень збільшився на 4342 грні склав 24071 грн. При цьому керівництво дотримується політики випередження приросту продуктивності праці на середньою заробітною платою одного працівника. У 2008 році показник співвідношення становив 1,6 пунктів, тобто на кожен відсоток зростання середньої зарплати продуктивність праці зросла на 1,6%.

Фінансове становище підприємства за даними балансу (Додаток Б) може бути оцінений, як близьке до нестійкого через низьку частки власного капіталу у валюті балансу. Поточна платоспроможність слабка через перевищення поточних зобов'язань над поточними активами.

На підприємстві організовані різні види обліку (бухгалтерський, статистичний, податковий, оперативний), аналізу (загальний і локальний) і контролю (внутрішній і зовнішній).

Найважливіше завдання бізнесу - насичення ринку товарами та послугами - вимагає економічно грамотного управління діяльністю його окремих секторів, яке багато в чому визначається умінням її аналізувати.

За допомогою аналізу вивчаються тенденції розвитку, глибоко і системно досліджуються чинники зміни результатів діяльності, обгрунтовуються за їх виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, виробляється економічна стратегія його розвитку.

Вивчення явищ суспільного життя неможливе без аналізу-розчленовування явища або предмета на складові частини з метою вивчення їх внутрішньої сутності, проте аналіз не може дати повного уявлення про досліджуваному предметі або явищі без синтезу, тобто без встановлення зв'язків і залежностей між окремими його складовими частинами.

Звідси випливає, що економічний аналіз - це науковий спосіб пізнання сутності досліджуваного економічного явища і процесів, заснований на розчленовуванні їх на складові частини і вивченні їх у всьому різноманітті зв'язків і залежностей. Необхідність організації аналізу на ТОВ «OASIS-П» обумовлена ​​загальними вимогами та умовами виражаються практичною потребою у комплексному та системному аналізі в зв'язку з розвитком продуктивних сил, удосконаленням виробничих відносин, розширенням масштабів виробництва. Інтуїтивний аналіз, зразкові розрахунки, прикидки в пам'яті, які застосовувалися на ранніх стадіях становлення підприємства, стали недостатніми в умовах масштабного виробництва.

Без комплексного, всебічного аналізу неможливо управляти складними економічними процесами пов'язаними з рухом матеріальних ресурсів, приймати оптимальні рішення.

Роль економічного аналізу та функції, які він виконує в системі управління підприємством пояснюються його змістом і місцем в системі управління, наочно представленим на малюнку 6, з якого видно, що система управління на ТОВ «OASIS-П» складається з наступних взаємопов'язаних функцій: планування, обліку, аналізу та прийняття управлінських рішень.

Для управління виробництвом потрібно мати повну і правдиву інформацію про хід виробничого процесу, хід виконання планів. Тому однією з функцій управління виробництвом є облік, який забезпечує постійний збір, систематизацію та узагальнення інформації, необхідної для управління виробництвом і контролю за ходом виробничих процесів.

Керована система (постачальницька, виробнича, збутова, інвестиційна, маркетингова та інша діяльність)

Керуюча система ТОВ «OASIS-П»

Планування і прогнозування

Облік і контроль

економічний аналіз

Прийняття управлінських рішень

Малюнок 6. Місце економічного аналізу в системі управління ТОВ «OASIS-П»

Аналіз господарської діяльності є сполучною ланкою між обліком і прийняттям управлінських рішень. В процесі аналізу облікова інформація проходить аналітичну обробку: встановлюються досягнуті результати діяльності порівнюються з даними за минулі періоди часу, з показниками інших підприємств і середньогалузевими; визначається впливом різноманітних факторів на результати господарської діяльності; виявляються недоліки, помилки, невикористані можливості, перспективи і так далі.

За допомогою аналізу досягається осмислення, розуміння інформації. На основі результатів аналізу розробляються і обгрунтовуються управлінські рішення.

Як функція управління економічний аналіз тісно пов'язаний з плануванням та прогнозуванням виробництва, оскільки без глибокого аналізу неможливе здійснення цих функцій.

Важливу роль грає аналіз у підготовці інформації для планування, оцінки якості та обгрунтованості планових показників, у перевірці та об'єктивної оцінки виконання планів. При цьому враховуються результати виконання попередніх планів, вивчаються тенденції розвитку економіки підприємства, виявляються і враховуються додаткові резерви виробництва. Економічний аналіз є засобом не тільки обгрунтування поточних і перспективних планів, а й контролю за їх виконанням. Функція контролю не слабшає, а посилюється в ринковій економіці, оскільки в умовах невизначеності і мінливості зовнішнього середовища потрібно систематична оперативне коректування поточних і перспективних планів. Постійно змінюються зовнішні умови вимагають, щоб процес планування був безперервним.

Велика роль відводиться аналізу при визначенні та використанні резервів підвищення ефективності виробництва. Він сприяє раціоналізації, економного використання ресурсів, виявленню і впровадженню передового досвіду, наукової організації праці, нової техніки і технології виробництва, попередженню зайвих витрат, різних недоліків у роботу і так далі. У результаті цього зміцнюється економіка підприємства, підвищується ефективність його діяльності.

Таким чином, аналіз є важливим елементом в системі управління виробництвом, дійсним засобом виявлення внутрішньогосподарських резервів, основою розробки науково обгрунтованих планів і управлінських рішень.

Роль аналізу як засоби управління виробництвом на сучасному етапі зростає. Це обумовлено наступними обставинами:

a) необхідністю неухильного зростання прибутковості підприємства, розширенням його діяльності;

б) відходом від традиційних форм організації бізнесу, створенням і впровадженням нових технологій і техніки, скоєних видів матеріальних ресурсів;

в) виживанням в конкурентній боротьбі.

Управлінські рішення і дії повинні бути засновані на точних розрахунках, глибокому й всебічному економічному аналізі. Вони повинні бути науково обгрунтованими, мотивованими, оптимальними.

Жодне організаційне, технічне та технологічне захід не повинно здійснюватися, якщо не обгрунтована його економічна доцільність.

Недооцінка ролі аналізу, помилки в планах і управлінських діях в сучасних умовах приносять відчутних втрат. І навпаки, ті підприємства, які велике значення надають аналізу, мають хороші результати, високу економічну ефективність.

Аналіз господарської діяльності в його колишньому розумінні в умовах ринкової економіки як би розпадається на три блоки:

-Фінансовий аналіз - аналіз в системі фінансового менеджменту, результати якого є загальнодоступними;

-Внутрішньофірмовий аналіз - аналіз в загальній системі управлінського обліку та фінансового менеджменту, результати якого мають обмежений доступ навіть усередині підприємства;

-Техніко-економічний аналіз - аналіз в системі управління підприємством, результати якого не обов'язково виражаються в термінах ефективності і становлять інтерес передусім для лінійних керівників і не призначені для зовнішніх користувачів.

Важливо зазначити, що розділи аналізу господарської діяльності, що відносяться до сфери дії техніко-економічного аналізу, не скасовуються - просто вони стають прерогативою лінійних керівників.

Це означає, що якщо для бухгалтера ТМЗ представляють інтерес лише як оборотні засоби, оптимізація яких повинна сприяти підвищенню загальної рентабельності авансованого капіталу; для лінійного керівника важлива передусім предметно - речова структура запасів як найважливішого елемента виробничого процесу.

Звідси очевидно, що цілі і прийоми аналізу в обох випадках різні, також різні роль, можливості і доцільність використання бухгалтерської інформації.

Економічний аналіз на ТОВ «OASIS-П» організовується на принципах науковості, комплексності, системності, об'єктивності, регулярності, оперативності, масовості та ефективності. Кожен з перерахованих принципів має безпосереднє відношення до аналізу використання матеріальних ресурсів та використання її методики передбачає:

-Формулювання мети і завдань аналізу;

-Об'єкти аналізу;

-Системи показників, за допомогою яких буде досліджуватися кожен об'єкт;

-Послідовність і періодичність проведення аналізу;

-Опис способів і методики дослідження досліджуваних об'єктів;

-Джерела даних, на підставі яких проводиться аналіз;

-Вказівки з організації аналізу (які особи будуть проводити окремі частини дослідження);

-Технічні засоби, які доцільно використовувати для аналітичної обробки інформації;

-Порядок оформлення результатів аналізу;

-Перелік користувачів результатів аналізу.

Будь-який вид аналізу на підприємстві організується у певній послідовності (Малюнок 7). Така послідовність виконання аналітичних досліджень найбільш доцільна з точки зору теорії та практики управління підприємством.

Етапи аналізу

1. Уточнення об'єктів, цілі і завдання аналізу, складання плану аналітичної роботи

2. Розробка системи синтетичних та аналітичних показників, за допомогою яких характеризується об'єкт аналізу

3.сбор і підготовка до аналізу необхідної інформації (перевірка її точності, приведення в порівнянний вид і т.д.)

4.Сравненіе фактичних результатів господарювання з фактичними даними минулих років, з досягненнями провідних підприємств, середніми по галузі, з прогнозними і нормативним їх рівнем і т.д.

5. Факторний аналіз: визначення впливу факторів на результати господарської діяльності

6. Виявлення резервів підвищення ефективності діяльності

7. Оцінка результатів господарювання з врахуванням дії різних факторів і виявлених резервів

8. Розробка заходів щодо їх використання

Малюнок 7. Етапи економічного аналізу на ТОВ «OASIS-П»

В аналізі використовуються безліч різних способів. Серед них можна виділити традиційні логічні способи обробки та вивчення інформації: порівняння, графічний спосіб, балансовий, середніх і відносних величин, аналітичних угруповань, евристичні методи розв'язання економічних задач на підставі інтуїції, минулого досвіду, експертних оцінок, фахівців та інші, а також нетрадиційні способи такі, як ланцюгові підстановки, абсолютні та відносні різниці, інтегральний метод, кореляційний, компонентний, методи лінійного, опуклого програмування, теорія масового обслуговування, теорія ігор, дослідження операцій та інші.

Застосування тих чи інших способів залежить від мети і глибини аналізу, об'єкта дослідження, технічних можливостей виконання розрахунків, нетрадиційні способи вирішення виниклої проблеми.

Необхідною умовою виконання планів з виробництва продукції, зниження її собівартості, зростанню прибутку, рентабельності є повне і своєчасне забезпечення підприємства сировиною і матеріалами необхідного асортименту і якості.

Зростання потреби підприємства в матеріальних ресурсах може бути задоволений екстенсивним шляхом (придбанням або виготовленням більшої кількості матеріалів і енергії) або інтенсивним (більш економним використанням наявних запасів в процесі виробництва продукції).

Перший шлях веде до зростання питомих матеріальних витрат на одиницю продукції, хоча собівартість її може при цьому і знизитися за рахунок збільшення обсягу виробництва і зменшення частки постійних витрат.

Другий шлях забезпечує скорочення питомих матеріальних витрат і зниження собівартості одиниці продукції. Економне використання сировини, матеріалів та енергії рівнозначно збільшенню з виробництва.

Найважливішими завданнями аналізу забезпеченості та використання матеріальних ресурсів є:

- Оцінка реальності планів потреб підприємства в різних видах товарно-матеріальних запасів, ступеня їх виконання і впливу на обсяг виробництва продукції, її собівартість і інші показники;

- Оцінка рівня ефективності використання матеріальних ресурсів;

- Виявлення внутрішньовиробничих резервів економії матеріальних ресурсів.

Крім того, необхідно встановити стан і динаміку виробничих запасів, повноту використання матеріальних ресурсів та їх вплив на обсяг і асортимент продукції, резерви поліпшення використання матеріалів і збільшення на цій основі обсягу випуску продукції.

Для характеристики ефективності використання матеріальних ресурсів застосовується система узагальнюючих і приватних показників.

До узагальнюючих показників відносять доходи на 1 грн. матеріальних витрат, матеріаловіддача, матеріаломісткість, коеефіціент матеріальних витрат.

Доходи на 1 грн. матеріальних витрат - найбільш узагальнюючий показник ефективності використання матеріальних ресурсів; визначається діленням суми отриманого доходу від основної діяльності на суму матеріальних витрат.

Матеріаловіддача визначається діленням вартості виробленої продукції на суму матеріальних витрат. тобто кількість виробленої продукції з кожного грн. спожитих матеріальних ресурсів (сировини, матеріалів, палива, енергії і так далі.).

Матеріаломісткість продукції (відношення суми матеріальних витрат до вартості виробленої продукції) показує, скільки матеріальних витрат потрібно або фактично доводиться на виробництво одиниці продукції.

Коефіцієнт матеріальних витрат являє собою відношення фактичної суми матеріальних витрат до планової, перерахованої на фактичний обсяг випущеної продукції. Він показує, наскільки економно використовуються матеріали в процесі виробництва, чи немає їх перевитрати в порівнянні з встановленими нормами. Якщо коефіцієнт більше 1, то це свідчить про перевитрату матеріальних ресурсів на виробництво продукції, і навпаки, якщо менше 1, то матеріальні ресурси використовувалися більш економно.

Приватні показники застосовуються для характеристики ефективності використання окремих видів матеріальних ресурсів (сирьеемкость, металоємність, паливоємність, енергоємність та інші), а також для характеристики рівня матеріалоємності окремих виробів. Питома матеріаломісткість може бути обчислена як у вартісному (відношення вартості всіх спожитих матеріалів на одиницю продукції до її оптової ціни) так і в натуральному або умовно-натуральному вираженні (відношення кількості або маси витрачених матеріальних ресурсів на виробництво i-го виду продукції до кількості випущеної продукції цього виду).

В процесі аналізу фактичний рівень показників ефективності використання матеріалів порівнюють з плановим, вивчають їх динаміку і причини зміни, а також вплив на обсяг виробництва продукції, наданих послуг. Схема структурно-логічної моделі факторного аналізу матеріалоємності показана на малюнку 8.

Загальна матеріаломісткість залежить від обсягу випуску продукції і суми матеріальних витрат на її виробництво.

Загальна матеріаломісткість (ММ)


Прямі матеріальні витрати (МВ)

Вартість випущеної продукції (ВП)

Обсяг випуску продукції (VВП общ)

Обсяг випуску продукції (VВП общ)

Структура продукції (УДi)

Структура продукції (УДi)

Витрати матеріалів на одиницю продукції (УРi)

Відпускні ціна на продукцію (ЦПi)

Ціни на матеріальні ресурси (ЦМi)

Якість сировини і матеріалів

Якість сировини і матеріалів

ринки сировини

технологія виробництва

інфляція

Кваліфікація робітників

рецептура сировини

Транспортно-заготівельні витрати

брак виробництва

Відходи, втрати і т.д.

Малюнок 8. Структурно-логічна модель факторного аналізу матеріалоємності