Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ідеї.doc неру.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

3. Вплив суспільно-політичних поглядів на державну діяльність Джавахарлала Неру

3.1 Джавахарлал Неру і модернізація Індії

Підрозділ висвітлює здійснення соціально-економічної модернізації Індії під керівництвом Неру, вивчається зв'язок суспільно-політичних поглядів Неру з політичною модернізацією Індії.

Неру цілеспрямовано та послідовно здійснював свій соціально-економічний курс на створення державного сектора й кооперацію сільського господарства в Індії.

Під його керівництвом розгорнулася широка індустріалізація Індії, створювався потужний державний сектор індійської економіки. Завдяки здійсненню політики імпортозаміщення на початку 60-х років уряду Індії вдалося в деякій мірі скоротити питому вагу дефіциту торгового балансу. Курс Неру на введення сільгоспкооперації був магістральним шляхом проведення прискореної модернізації сільського господарства і мав забезпечити подолання дуалізму індійської економіки та успішне здійснення індустріалізації Індії. Неру активно виступав за розвиток спільної обробки землі, але вважав, що на даному історичному етапі колективна обробка землі менш ефективна у виробничому відношенні.

Розуміння Неру демократичного соціалізму як синтезу політичної та економічної демократій наклало безпосередній відбиток на другий п'ятирічний план. У ньому кооперативне сільське управління (політична демократія), по суті, прирівнювалося до землеробським кооперативам (економічна демократія). Валютна криза 1957 -1958 рр.. не дозволила Неру почати перехід до прискореної індустріалізації - ідеї, яку він виношував протягом 30, - 40-х рр. ..

Основна помилка Неру була у тому, що він проігнорував необхідність розморожування золотого запасу, яке повинно було різко підвищити інфляційні очікування та перешкодити виникненню валютної кризи. Незважаючи на вибух народжуваності на початку 50-х років і, як наслідок, падіння показника національного доходу (НД), Неру вдалося досягти довгострокового приросту чистого національного продукту (ЧНП), - показника, який більш вірно відображає рівень добробуту людей в умовах дуальної економіки. Неру хотів створити суспільство, де народ буде виступати ініціатором позитивних перетворень, а не держава, що у більшості випадків є єдиним організатором і провідником радикальних перетворень.

Найбільш важливі важелі влади приводилися в дію під впливом індійського неотрадіціоналізма, який сприяв поєднанню принципів традиційної та харизматичної влади та обмежував потенційні можливості раціонально легальної влади, яка була дискредитованої за роки колоніалізму. Тому парламентську демократію (механізм дії політичної демократії) Неру вирішив підкорити інтересам виконавчої влади, яка, згідно з традицією, була монополією Індійського національного конгресу (ІНК). Неру розраховував реалізувати свою концепцію демократичного соціалізму не стільки шляхом парламентської демократії, яка для нього перетворилася у важіль влади, скільки через розвиток демократії на місцевому рівні. Таким чином, поступово йшов процес зміцнення центральної влади в більшій мірі, ніж це передбачалося Конституцією Індії. Основними важелями посилення влади Неру були мажоритарна система і Вище керівництво (High Command) .

Комплексний історичний підхід до націоналізму дозволив Неру в період перебування при владі спрямовувати регіоналізм руслом націоналізму, тобто поєднувати процес пробудження національної самосвідомості в індійських етносів з вищою метою - розвитком загальноіндійской національної самосвідомості, яке, у свою чергу, зміцнювалося принципами інтернаціоналізму. В історичній перспективі Неру відводив націоналізму достатньо високе, почесне місце, яке той мав займати в процесі соціалізації міжнародної структури.