Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом спец.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

2. Загальні властивості матриць показників і їх сагайдаків

Означення 2.1. Матриця =(ij)Mn() (Mn() – це кільце матриць розмірності n з цілими елементами ), для якої виконуються наступні умови:

1) ij + jk для всіх i, j, k =1, … , n,

2) ii =0 для всіх i=1, … , n,

називається матрицею показників. Матриця показників, для якої виконується умова

3) ij + ji 1 для всіх i, j {1,… , n} (i j)

називається зведеною матрицею показників.

Нехай =(ij)зведена матриця показників. Введемо матрицю (1)=(ij)=+Еn Mn(), де Еn – одинична матриця. Введемо матрицю (2)=(ij)Mn(): ij= .

Означення 2.2. Сагайдаком зведеної матриці показників Q=Q() називається сагайдак, матриця суміжності якого задається формулою [Q]=(2)-(1).

Приклад. = , (1)= , (2)= ,

[Q()]= .

Для елементів матриці суміжності сагайдака Q маємо наступні формули:

qij=ij-ij = = = = .

qii= = -1= .

Звідси отримуємо, що qij=1 при ij тоді і тільки тоді, коли ik + kj > ij для всіх ki, j. qii=1 тоді і тільки тоді, коли ik + ki >1 для всіх ki.

Означення 2.3. Зведені матриці показників 1 і 2 називаються еквівалентними, якщо одну можна отримати з іншої за допомогою елементарних перетворень двох типів:

  1. Відняти ціле число t від елементів іго рядка та добавити це число до елементів іго стовпчика,

  2. Поміняти місцями два рядки і поміняти місцями два стовпчика з такими ж номерами.

Твердження 2.4. Нехай =(ij) і =(ij)зведені матриці показників і матриця отримується з матриці перетворенням першого типу. Тоді [Q()]=[Q()].

Теорема 2.5. Нехай =(ij) і =(ij)зведені матриці показників і матриця отримується з матриці перетворенням другого типу, тоді

[Q()]= [Q()]P.

Зауваження 2.6. Нехай *=(ij)Mn()зведена матриця показників з нульовим першим рядком. Тоді ij0 для i, j=1, …, n.

Доведення. 1i+ij1j. Тому ij0 для i, j=1, …, n.

Твердження 2.7. Множина зведених матриць показників утворює відносно додавання напівгрупу, яка не є моноїдом.

Доведення. Нехай A=(ij), B=(ij)Mn()–зведені матриці показників. Доведемо, що матриця С=(cij)=A+ Bзведена матриця показників.

1) ii=0, ii=0. Тому cii=ii+ii=0 для i=1,, n;

2) ik+kjij , ik+kjij. Тоді (ik+ik)+(kj+kj)(ij+ij) , тобто cik+ckjcij;

3) ij+ji1, ij+ji1. Тоді (ij+ij)+(ji+ji)2, тобто cij+cji≥2 при ij.

Отже, С – зведена матриця показників.

Наслідок 2.8. Якщо A=(ij) Mn(), B=(ij)Mn() – зведені матриці показників, С=(cij)=A+ B, то Q(C) – сагайдак з петлею в кожній вершині.

Доведення. (ij+ij)+(ji+ji)1+1=2. Тому cij+cji≥2 для ij i, j=1, … ,n.

Оскільки qii= , то qii=1 для i=1, …, n.

Наслідок 2.9. Якщо =(ij)Mn()матриця показників, то *=(kaij)Mn()також матриця показників (k).

Теорема 2.10. Якщо зведена матриця показників, Q=Q()сагайдак матриці показників, то матриця [Q] є (0, 1) – матрицею суміжності сильно зв’язного сагайдака.

Доведення. Нехай =(ij), (1)= +E, (2) =(ij), де ij= . З нерівності ij + jk випливає, що ij ij. Тому qij=ij-ij 0. Оскільки ijij+ii=ij+1, то qij=ij-ij1. Отже, qij{0, 1}, тому [Q] матриця суміжності простого сагайдака. Доведемо, що сагайдак Qсильно зв’язний. Припустимо протилежне. Тоді можна вибрати вершини i та j, для яких не існує шляху із i в j. Нехай множина VQ(i)=V1 – множина всіх вершин k сагайдака Q, для яких існує шлях, який починається в i та закінчується в деякій вершині k. Очевидно, що V2 =VQ/VQ(i) (j VQ/VQ(i)). Тому VQ=V1 V2 та V1 V2=. З побудови множин V1 і V2 випливає відсутність стрілок, які, починаються в V1 і закінчуються в V2. Не зменшуючи загальності можна вважати, що V1={1, …, m}, V2={m+1, …, s} (цього можно досягти перетворенням другого типу). Крім того, за допомогою елементарного перетворення першого типу можна зробити елементи першого рядка матриці  рівними 0, тобто 1p=0 для p=1, …, s. Отже, pq=0 для pm, q>m і

[Q]= , ,

де 1Mm(),2Ms-m().

З матрицею показників 2 ми зв’язуємо частково впорядковану множину ={m+1, …, s} з відношенням порядку ij тоді і тільки тоді, коли ij=0. Можна вважати, що m+1 – мінімальний елемент. Тоді im+1>0 для i>m+1. q1m+1=0, тому існує k, (2km) для якого 1m+1=1k+km+1. Одночасно міняючи місцями 2-ий і k-ий стовпчик і 2-ий і k-ий рядок в , ми одержуємо, що 12=0 і 2m+1=0. В матриці [Q] елемент q2m+1=0. Знову одержуємо, що існує k, (3km), для якого 2m+1=2k+km+1. Знову можна вважати, що 23=0 та 3m+1=0. Елементи матриці  (1) 31=31, 32=32, 33=1 не нульові. Знову q3m+1=0 та 3m+1=0=3k+km+1 для 4km. Отже, a4m+1=0. Продовжуючи цей процес, ми одержуємо

12=23=…=m-1m=0 і im+1=0 для i=1, , m.

Отже, матриця 1 – нижньо трикутна матриця і всі елементи під головною діагоналлю – натуральні числа. Тому qmm+1= =1-0=0. Ми одержали протиріччя. Теорема доведена.