Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
46.97 Кб
Скачать

14.Хімічний комплекс України, його структура, сировинна база й регіональні особливості територіальної організації основних галузей.

Хімічний комплекс України є однією з важливих ланок її виробництва. Його частка у промисловому виробництві становить: з випуску продукції – 7,3%, чисельності промислово-виробничого персоналу – 5,2%, вартості промислово-виробничих фондів – 9,2%.

Структура:

– хімічну промисловість: гірничо-хім (добування мінеральної сировини), осн. хімія (одержання солей, кислот, мінеральних добрив), промисловість хімічних волокон і тканин, промисловість синтетичних смол і пластмас, лакофарбову промисловість, промисловість синтетичних барвників;

– нафтохімічну промисловість: виробництво продуктів органічного синтезу, шинну промисловість, гумово-азбестову;

– хіміко-фармацевтичну промисловість.

Найважливіше значення для розміщення галузей хімічного комплексу мають сировинний, паливно-енергетичний та споживчий фактор.

Сировинна база хімічної вкл. корисні копалини, сільськогосподарську сировин

15.Охарактеризуйте економічний розвиток Донецького економічного району.

входять:луганська,донецька обл. 1 місце в Україні за обсягами промислового виробництва (25%) та його концентрацією; переважає важка індустрія. Вугільна промисловість (на власній сировині) – теплова енергетика (Вуглегірська, Зуївська, Луганська ТЕС). Чорна металургія-Маріуполь, Алчевськ,Донецьк. Кольорова металургія - виробництвом цинку та свинцю (Костянтинівка), ртуті (Горлівка). Машинобудування: важке (для гірничої металургії) - Краматорськ, ГорлівкаПотужна хімічна промисловість: виробництво соди (Лисичанськ, Слов’янськ), барвників (Рубіжне), азотних добрив, полімерів (Сєверодонецьк, Горлівка), хімічних реактивів (Донецьк). Промисловість будматеріалів: виробництво цементу (Амвросіївка, Краматорськ, Єнакієве), скла, залізобетонних виробів. Легка промисловість: текстильна, швейна і взуттєва (Донецьк, Лисичанськ, Луганськ). Харчова промисловість розвинена повсюдно, вона виробляє борошно, олію, сіль. С/г спеціалізується на вирощуванні зернових культур, соняшника, овочів, розведенні великої рогатої худоби молочно-м’ясного напрямку, свинарстві та птахівництві.На Азовському морі розвинуте рибальство. Має одну з найгустіших в Україні мережу транспортних шляхів.Територією району проходять трубопроводи з Росії, якими природний газ і нафта передаються в інші регіони України та країни Європи, а також надходять до численних місцевих споживачів. Маріуполь є одним із найбільших в Україні морських портів.

16.Економіка Карпатського регіону.

Вх. Львівська,Закарпатська,І-Франківська,Чернівецька обл.-ті.багатий на трудові ресурси - розвиток трудомістких галузей промисловості і с/г. Найбільш розвинені м/б, харчова, лісова і деревообробна промисловість, промисловість будматеріалів; слабо розвинена металургія та електроенергетика. ПЕК: видобуток кам’яного (Льв-Вол басейн) і бурого вугілля; нафтопереробні заводи - в Дрогобичі, Надвірній, Львові; головні центри видобутку й акумуляції привізного природного газу – Дашава, Рудка, Угерсько, Більче (Льв); електроенергетика (провідна галузь) - Бурштинська, Добротвірська ДРЕС. М/б комплекс: приладобудування, вир-во телевізійної техніки, електроламп - орієнтується на кваліфіковану робочу силу й наукову інфраструктуру Львову і зосереджений переважно в обласних центрах; розвинене транспортне, підйомно-транспортне м/б. Хіміндустрія: гірнича хімія (вир-во природної сірки в Новому роздолі і Новояворівську; видобуток калійних і кухонних солей у Калуші, Стебнику, Солотвині); основна хімія (належить вир-во сірчаної кислоти у Новому Роздолі, калійних у Калуші, Стебнику); хімія органічного синтезу (вир-во штучних волокон у Сокалі; технічного вуглецю у Дашаві). Лісовиробничий комплекс спеціалізується в основному на вир-ві меблів (Львів, Івано-Франківськ); целюлозно-паперова - Жидачів, Рахів; лісохімія – Свалява, Великий Бичків, Перечин. Вир-во будівельного каменю, в’язких матеріалів – цементу (у Миколаєві), вапна (у Пустомитах), гіпсу (у Ширці). Цукровий буряк перобляють у Хордові, льон – в Передкарпатті; овочі і плоди – у лісостеповій і передгірських зонах; м’ясокомбінати переважно розміщені в обласних центрах. Рекреаційний комплекс: санаторно-курортне (Трускавець, Моршин, Немиров) і туристське (Львів) госп-во. Легка промисловість існує в усіх обласних центрах. Розвинені народні промисли: ткацтво, килимарство, гончарство, вишивання. Район має густу мережу залізничних та автомобільних шляхів.