Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
47.71 Кб
Скачать

15,Головні наслідки забруднення атмосфери та їх чинники

Атмосферне повітря забруднюється шляхом привнесення в нього або утворення в ньому забруднювальних речовин у кон­центраціях, що перевищують нормативи якості або рівня природного вмісту.

Основні джерела забруднення : теплове та енергетичне устаткування, промислові підприємства, сільське господарство, транспорт. Процеси виплавки чавуну і переробки його на сталь супроводжуються викидом в атмосферу різних газів. Коксохімічні виробництва забруднюють атмосферне повітря пилом і сумішшю летких сполучень. Підприємства нафтопереробної промисловості забруднюють атмосферу викидами вуглеводнів , сір­частого газу , оксиду вуглецю , оксидів азоту. В сільській місцевості джерелом забруднення атмосферного повітря є тваринницькі та птахівницькі господарства, м’ясопере­робні та молокопереробні підприємства. Над територіями, які при­микають до приміщень, де утримуються тварини та птиця, в атмо­сферному повітрі розповсюджуються на значні відстані аміак, сірководень та інші гази з неприємним запахом.Повітря забруднюють практично всі види сучасного транспорту, кількість якого постійно збільшується у всьому світі. Наслідки забруднення атмосфери : - коливання прозорості атмосфери; - підвищення температури; - кислотні дощі; - парниковий ефект; - руйнування озонового шару.

16,Основні напрямки взаємодії транспортних систем с атмосферою

Транспорт як галузь народного господарства — один із наймогутніших чинників антропогенного впливу на довкілля. Транспорт зумовлює ряд проблем:  1) великий споживач палива;  2 )джерело забруднення довкілля;  3) одне із джерел шуму; 4 )вилучає сільськогосподарські угіддя під шляхи і стаціонарні споруди; 5 )є причиною травмованості та смерті людей і тварин. Основний споживач палива в усьому світі — автомобільний транспорт. Свинець у бензині не лише забруднює довкілля, а й знижує функцію каталізаторів, що їх застосовують для знешкодження токсичних продуктів згорання палива у двигунах автомобіля. Забруднення міста викидами автомобільного транспорту — одна з причин підвищеної захворюваності населення.  Залізничний транспорт: забруднення транспортом довкілля відбувається через викиди в атмосферу продуктів згорання палива, вивітрювання сипучих вантажів під час транспортування, випаровування нафтопродуктів. Значним джерелом забруднення є й аеропорти. Водний транспорт (річковий і морський) служить джерелом забруднення басейнів річок, Чорного та Азовського морів. Забруднення здійснюється внаслідок аварій чи втрати вантажів, під час вантажних робіт у портах, а також за скидання відходів із суден.  Шум, що виникає від транспортних засобів, зокрема автомобіля, поїзда, літака, є серйозною проблемою у великих містах багатьох регіонів. З підвищенням транспортного шуму зменшується тривалість перебування людини без шкідливих для неї наслідків Нині у плануванні та будівництві автошляхів, залізниць і стаціонарних транспортних споруд приділяється недостатньо уваги раціональному використанню земельних ресурсів.  З метою зниження затрат на будівництво шляхи прокладаються найзручнішими ділянками, а під такі часто потрапляють с/г угіддя