Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINAL_EDITION.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
768.51 Кб
Скачать

47. Класифікація податків та зборів.

За формою оподаткування податки поділяються на прямі і непрямі. Прямі податки встановлюють безпосередньо щодо платників, їх розмір залежить від масштабів об'єкта оподатку­вання, непрямі — щодо цін на товари й послуги, їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів. До пря­мих податків належать, зокрема, прибуткові. До непрямих — по­даток на додану вартість, акцизні збори.

За економічним змістом об'єкта оподаткування податки поділяються на три групи: податки на доходи, споживання і май­но. Податком на доходи буде, наприклад, податок із доходів фі­зичних осіб. На споживання — непрямі податки. Податком па майно — податок з власників транспортних засобів.

За суб'єктом оподаткування податки бувають такі, що їх справляють з юридичних осіб, з фізичних осіб, та змішані (їх справляють як з юридичних, так і з фізичних осіб). Прикладом перших буде податок на прибуток підприємств, других — пода­ток на промисел. Більшість податків є змішаними, це стосується і непрямих податків, і податків на майно.

За територією справляння податки класифікують на зага­льнодержавні та місцеві. Згідно з чинним законодавством, до загальнодержавних податків належать прибуткові податки з юридичних і фізичних осіб, податок на додану вартість та акциз­ний збір, податок з власників транспортних засобів та плата за землю, єдиний податок тощо.

Залежно від способу стягнення:

  • Часткові (кількісні) — розмір податку встановлюють для кожного платника окремо, з урахуванням його майнового ста­ну і можливості сплати. Загальна величина податку формуєть­ся як сума платежів окремих платників.

  • Розкладкові (репартіаційні) — податки, що нараховують­ся на цілу корпорацію платників, що самостійно здійснюють між собою остаточний розподіл податкового тягаря. Залежно від характеру використання:

  • Загального призначення — податки, що використовують­ся на загальні цілі (без конкретизації). Власне, це і є дійсно податки.

  • Цільові податки — податки, що зараховуються до позабю­джетних цільових фондів і призначені для цільового використан­ня. Залежно від періодичності стягнення:

  • Разові — податки, що сплачуються один раз протягом пев­ного часу (найчастіше — податкового періоду) при здійсненні певних дій (податок з власників транспортних засобів; податок з майна, що переходить у порядку спадкування чи дарування). Цей різновид податків має переважно характер зборів.

  • Систематичні (регулярні) — податки, що стягуються ре­гулярно, через певні проміжки часу і протягом усього періоду володіння чи діяльності платника (щомісячно, поквартально).

Залежно від обліку податкового платежу:

  • Податки, що фінансуються споживачем (акциз, податок на додану вартість).

  • Податки, що включаються у собівартість (податок з влас­ників транспортних засобів, земельний податок).

  • Податки, що фінансуються за рахунок балансового при­бутку, тобто прибутку до сплати податку (податок на майно, податок на рекламу).

  • Податки, що фінансуються за рахунок чистого прибутку, тобто прибутку після сплати податку (збір за право торгівлі, за використання національної символіки).

В окрему підсистему можна виділити групу загальнодер­жавних зборів, що можуть бути диференційовані:

  • збори економічного характеру;

  • збори соціального характеру (збір на обов’язкове держав­не соціальне страхування і т. ін.);

  • збори природоресурсного характеру (збір за спеціальне використання природних ресурсів і т. ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]