Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юрид псих.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
352.26 Кб
Скачать

19. Поняття криміногенного мотиву, типові криміногенні мотиви

19,20. Поняття криміногкнного мотиву, типові криміногенні мотиви.

Криміногенні мотиви – це такі мотиви реалізація яких законним способом суттєво ускладнюється в силу об»єктивних або суб»єктивних причин. 5 основних груп: 1. мотиви психологічного і соціального відчуженя –мотиви, які є результатом психологічного і фактичного відторгнення, ізоляція особистості від референтних для неї осіб і соціальних груп. Ізоляція виникає в сім»ї,ровесники і друзі, інтимні стосунки. За цим мотивом скоюються насильницькі злочини(тілесні ушкодження,вбивства,серійні вбивства).

2. мотив самоствердження і визнання – мотиви є результатом стійко завищенного рівня домагань, нереального за засобами. Така людина вдається до корисливих злочинів (шахрайство,насильницьке заволодіння чужим майном,корупція).

3. мотиви емоційної розрядки і компенсації – мотиви, які виступають способом розрядки бурхливих негативних емоцій і емоційних станів-лють,ненависть,ревнощі,страх.Виникає через комплекс меншовартості,стан психічної напруги(фрусрація).

4.мотиви ризику та гри- ризик-це співвідношення успіху і невдачі при скоєнні злочину. 2 варіанти мотиви ризику: ризик заради ризику(клептоман,піроман) і ризик заради результату (корисливі злочини, кишенькові злоччини).

5. мотиви аморальності та збочень – в основі лежить певна девіація, патологічне бажання до алкоголю,наркотиків. Збочена потреба: за об»єктом(педофілія,зоофілія), за засобами задоволення.

20. Сутність та особливості типових криміногенних мотивів.

Криміногенні (передкримінальні мотиви) – це такі мотиви, реалізація яких законним способом суттєво ускладнена в силу об,єктивних або субєкт. причин.

Основні групи:

  1. мотиви психолог. і соц. відчудження

  2. самоствердження і визнання

  3. емоц розрядки та компенсації

  4. ризику та гри

  5. аморальності та збочень

  1. мотиви психолог. і соц. відчудження – є наслідком результату психолог. І фактичного відторгнення особистості від референтних для неї осіб і соціальних груп: - сімейні стосунки, - ровесники друзі, - інтимні стосунки.

Негативні якості: заздрість, негативізм, ннігілізм, почуття вини і страху, підвищена тривожність – ворожий тип ставлення до окремих і людей вцілому.

Скоюються насильницькі злочини, а саме тілесні ушкодження (середні і тяжкі), вбивства (умисні), серійні вбивства, умисні сексуальні злочини, вбивства на сексуальному грунті.

  1. самоствердження і визнання – є результатом стійкозавищеного рівня домагань нереального, недосяжного.

  • для одних самоповага – це володіння певними матеріальними цінностями, така людина вдається до корисливих злочинів: шахрайство, насильницьке заволодіння чужим майном (розбій, пограбування), корупція.

  • Самоповага повязана з можливістю домінувати над іншими людьми, злочини: перешкоджання реалізації прав, приниження честі та гідності людини, пошкодження її ділової репутації шляхом наклепу, чуток. (псих. садизм)

  1. емоц розрядки та компенсації – виступають способом або каналом розрядки бурхливих негативних емоцій і відповідають емоц. Станам (лють, ненависть, ревнощі, страх, переляк). Такі стани виникають на грунті невдоволеності стосунками з іншими людьми. Насильницькі злочини + знищення майна. Ознаки: швидкоплинність, знижена свідомість, безглуздість.

  2. ризику та гри

ризик – це співвідношення успіху і невдачі при скоєнні злочину.

Є 2 варіанти: ризик заради ризику (клептомани, піромани, отримувачі героїчного іміджу) ризик заради результату у достовірному виконанні певної ролі (корисливі злочинці, кишенкові злодії)

5. аморальності та збочень – в основі певн девіація, схильність або патологічне бажання до алкоголю, наркотиків, токсикоманія.

Збочена потреба, сексуальна потреба, яка є збоченою за обєктом.