Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юрид псих.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
352.26 Кб
Скачать

14. Сутність та кримінально-психологічні ознаки злочину

Злочин – акт деструктивного самоствердження, соц.визнання та домінування особистості. Він здійсн.індивідуально чи у складі групи у вигляді мотивованих, усвідомл., воле керованих вчинків або дій у їх активному чи пасивному прояві. Ці дії та вчинки є вибірковими за засобами досягнення наперед передбачуваної мети. Злочин – найбільш тяжкий за соц..наслідками вид правопорушення, це суспільно небезпечне винне діяння, яке скоюється особою спроможною нести кримінальну відповідальність. Формула злочину: об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона. У злочині завжди присутні:мотив, свідома складова, вольові зусилля. Обєкт – те, на що безпосередньо спрямований злочин, що перебуває під кримінально- правовою охороною держави. Обєкт.сторона- це власне злочин у його зовнішньому активному чи пасивному прояві, а такж час, місце, засоби і наслідки злочину. Субєкт – це конкретна особа, якає осудною і яка досягла віку, який передб.кримін.відповідальн. Субєкт.сторона-віднош.субєкта до скоєного, включаючи ого ставлення до потерпілого, мотив і мета скоєння злоину. Юрид.ознаки злочину: суспільна небезпечність, винність діяння(умисел, необережність), протиправність діяння, караність діяння.

Злочин – акт деструктивного самоствердження. Соціального визнання та домінування особистості. Він здійснюється індивідуально чи у складі групи у вигляді мотивованих, усвідомлених, воле керованих вчинків або дій, у активному чи пасивному прояві. Ці дії та вчинки є вибірковими за засобами досягнення наперед передбачуваної мети. У злочині обов’язково є мотив, свідома складова, вольові зусилля. Характеристики злочину (юридичні):1.суспільна небезпечність злочинного діяння ( моральна, майнова, фізична форма).2.винність діяння, яка проявляється в умислі та необережності.3.протиправність діяння (діяння має бути зафіксовано у кримінальному законодавстві, як злочин).4. караність діяння (передбачені у законодавстві види кримінального покарання, термін покарання, умови покарання).

Формула злочину: об’єкт - те, на що спрямований злочин (фізична та юридична особа, суспільство, держава, жива та нежива природа).Об’єктивна сторона злочину – власне злочин у його зовнішньому активному чи пасивному прояві, а також час, місце, засоби та наслідки злочину. Суб’єкт – конкретна особа, яка є осудною і яка досягла віку, який передбачає кримінальну відповідальність. Суб’єктивна сторона злочину - відношення суб’єкта до скоєного, включаючи його ставлення до потерпілого, мотив та мета скоєння злочину. Зовнішня психологічна структура злочину – це сукупність складних психомоторних рухів, які узгоджені між собою у часі і просторі, а також скоординовані з рухами інших осіб, причетних до злочину. Внутрішня психологічна сторона злочину – мотив, мета, засоби досягнення мети, результат.

15. Внутрішня (психологічна) структура злочину та його мотив

Включає такі складові: мотив, мета, засоби досягання мети, результат. Мотим відіграє визначну роль, з нього все починається. Мотив – це усвідомлен. Спонукання до певної активності. У злочині завжди присутні:мотив, свідома складова, вольові зусилля.1. Рівень усвідомлення, це Потяг-мінімальне усвідомлюваний мотив при якому мета та психічний образ її у людини не конкретизований. Визначає загальний вектор активності і зону пошуку. Мотив-потяг супроводжується такими псих.станами: знемога, тривожність, невпевненість, неспокій. Бажання – переважно усвідомлюваний мотив при якому мета та псих.образ у л-ни конкретизують у вигляді певної сукупності предметів, речей, людей. Супроводж.псих.станами: радість, сумнів, очікування, розчарування. Хотіння – в основному усвід.мотив, при якому мета та її псих.образ носить цілком конкр.х-р. Супроводж. Психічні-вольові стани: рішучість, цілеспрямованість. Переконання – стан псих.готовності і очікування результату. Л-на повністю стійко усвідомл.мотив, який виступає у формі базових життєвих цінностей, певних соц..установок, і певних домагань. Н-д: сутинер. Мотиви нижчого рівня усвідомл.обумовл. скоєння ситуативно-реактивних та імпульсивних злочинів, злочинів з необережності. Мотиви вищого рівня усвідомлення обумовл.скоєння злочинів з умислом, за попередньою змовою (у складі групи) і професійних злочинів. Встановл.рівня усвідомл.мотиву викор.при виріш.: осудності особи, обмеж.особ, встановл.обтяжуючих, помякш.обставин скоєння злочину. Стан сильного душевного хвилювання – помякш.обставина. Обтяжуючі: прояви жорстокості, стан алкогольного та наркотичного сп’яніння. 2.Стійкість мотиву злочину – його тривалість, стабільність як провідного регулятора активності протягом певного часу. 3. Інтенсивність мотиву- непереборність бажання до скоєння злочину, повна мобілізація інтелект.емоц. та вольової сфери на скоєння злочину.