Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-61_finansove.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

2. Загальна характеристика державних органів, які здійснюють керівництво фінансовою діяльність

В залежності від обсягу та змісту державних повноважень розрізняють :

  • Органи , які здійснюють загальне керівництво фінансової діяльності

  • Органи, спеціально створені для керівництва фінансовою діяльністю.

  1. ВРУ – лише один з напрямків діяльності.

затвердження державного бюджету, внесення змін до ЗУ «Про д. бюджет», контроль за виконанням бюджету, встановлює бюджетну систему та систему оподаткування, затверджує податки і збори, визначає статус іноземної та державної валюти, затв звіту про викон б.

КМУ – обслуговує державний борг, розробляє проект ЗУ про д.Бюджет і забезпечує виконання затверджероного ВРУ Д.Бюджету подає ВРУ звіт про його виконання.

Органи місцевого самоврядування – затвердження місцевих бюджетів, введення на своїй території податків та зборів, надання пільг.

  1. НБУ – є центральним банком держави і особливим центральним органом державного управління. Основна функція НБУ - це забезпечення стабільності грошової одиниці України, визначає та проводить грошово-кредитну політику, емісія національної валюти, ведення д. реєстру банків, ліцензування банківської діяльності, встановлення правил ведення банківських операції. Регулюється ЗУ «Про НБУ» від 20 тр 99р.

ДПС – забезпечення здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства , здійсненння контролю за правильним обчислюванням, повнотой і вчасною сплатою податків та зборів, інш обов платежів. ЗУ «Про ДПС», Положення про ДПС. Податкова міліція є специфічним правоохоронним органом, що забезпечує економічну безпеку держави при надходженні податкових платежів у бюджет. Якщо діяльність податкових інспекцій пов’язана зі справлянням податків, то податкова міліція безпосередньо займається стягненням податкових платежів.

Міністерство фінансів – центральний орган виконавчої влади. Розробляє проект держ бюджету України, забезпечує виконання держ бюджету, розробляє стратегію щодо внутрішніх і зовнішніх запозичень держави, контроль за дотриманням складання звіту, обслуговування держ боргу.. Органами мінфіну є :

- Державна казначейська служба ( цетр орг викон вл діяльність якого спрямовує і координує кму черз мінфін), здійснює розрахунково – касові обслуговування розпорядників, здійснює розподіл коштів між державним і місцевими бюджетами, здійсн поверн коштів помилково або ндаміру зарахов до бюджету, фінанс. видатки держ бюджету).

- державна служба фінансового моніторингу ( утворена для реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії легалізації доходів одержаних злочинним шляхом або фіксування тероризму, а також внесення пропозицій щодо її формування; збирання, оброблення та аналіз інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, створення та забезпечення функціонування єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.).указ през про держ службу фін мон.

- державна фінансова інспекція ( забезпечує реалізацію державної політики в сфері державного фінансового контролю). здійснює державний фінансовий контроль за:

використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов'язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності у міністерствах та інших органах виконавчої влади, державних фондах, фондах загальнообов'язкового державного соціального страхування, бюджетних установах і суб'єктах господарювання державного сектору економіки,

Певні повноваження у фінансовій сфері має Президент України: призначає міністра фінансів; представляє на затвердження Верховній Раді кандидатури Голови Національного банку України.

Значними повноваженнями в галузі управління фінансами наділений Кабінет Міністрів України. Він забезпечує: проведення фінансової, цінової, інвестиційної і податкової політики; розроблення проекту Закону про Державний бюджет України; виконання затвердженого Державного бюджету України; надання звіту про виконання Державного бюджету України.

Органом державного фінансово-економічного контролю є Рахункова палата, що здійснює свою діяльність самостійно, незалежно від будь-яких державних органів. Вона забезпечує єдину систему контролю за виконанням Державного бюджету України і використанням позабюджетних фондів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]