Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_original.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
62.14 Кб
Скачать

Місткість ринку. Методи визначення місткості ринку

Ємність ринку - це наявний або потенційно можливий обсяг реалізації товару протягом певного періоду часу. Під ємністю товарного ринку розуміється можливий обсяг реалізації товару при даному рівні і співвідношенні різних цін. Місткість ринку характеризується розмірами попиту населення і величиною товарної пропозиції. У кожний момент часу ринок має кількісну та якісну визначеність, тобто його об'єм виражається у вартісних і натуральних показниках продаються, а отже, і товарів, що купуються.  Місткість ринку вимірюється в натуральному та / або грошовому показниках в рамках певного географічного сегмента, зазвичай за часовий період береться рік (в силу сезонності багатьох товарів). Ємність ринку має тенденцію до зростання, до зниження або залишається незмінною.  методи по визначенню ємності ринку:1. Експертний підхід до визначення місткості ринку; 2. Економіко-математичне моделювання місткості ринку; 3. Метод прогнозування 4. Метод середньої оцінки за індивідуальними оцінками експертів. 5. Метод песимістичних, оптимістичних і найбільш імовірнісних думок.

6. Метод комісії. Група фахівців організації, галузевих експертів виносить узгоджене рішення щодо можливого значення місткості ринку в планованому періоді. 7. Метод "Делфі". Багаторазові індивідуальні опитування експертів:

8. Метод зведеного індексу готовності придбання продукції потенційними споживачами. Потенційні споживачі продукції висловлюють своє ставлення до ступеня привабливості для них певної групи продукції.

Сутність та структура маркетингової інформаційної системи.

маркетингова інформаційна система (МІС) — це люди, обладнання та методологічні прийоми, призначені для збору, класифікації, аналізу, оцінювання і розповсюдження інформації для прийняття маркетингових рішень. МІС дає змогу підприємству інтегрувати інформацію з різних джерел, а потім передавати її менеджерам у формі, пристосованій для прийняття рішень.

Марк інф сис складається із систем внутрішньої інформації, маркетингової розвідки, маркетингових досліджень і аналітичної маркетингової системи.Система внутрішньої інформації ґрунтується на внутрішніх джерелах даних (облік на підприємстві). Кожний відділ компанії збирає і реєструє дані про замовників, продаж, витрати і поточне надходження коштів.На основі даних, що містяться в системі внутрішньої інформації, менеджери з маркетингу порівнюють результати різних рішень у різних часових інтервалах. Інформація, одержувана на виході з цієї системи, необхідна для прийняття рішень, оперативного планування і контролю.

Зміст та види маркетингових досліджень

Маркетингові дослідження це систематичний збір та аналіз, пов'язаних з наявною ситуацією даних щодо маркетингової діяльності підприємства чи організації. Мета: виявлення можливостей фірми посісти конкурентні позиції на ринку, знизити ризик і ступінь невизначеності, збільшити ймовірність успіху маркетингової діяльності.

Види маркетингових досліджень

За частотою проведення:Систематичне,Спеціальне,Панельне - проводяться регулярно в одній групі споживачів.

За технікою виконання:Кабінетні - в дають загальні уявлення про стан економіки, кон’юнктуру ринку, тенденції й розвиток ринків тощо,Польові - Дозволяють швидко ознайомитися з конкретними вимогами ринку, методами збуту, поведінкою споживачів(опитув в магаз),Пілотні - (пробний маркетинг) – використ.метод випробування нових елементів комплексу маркетингу фірми.

За ступенем охоплення джерел інф-ції:Суцільні,Вибіркові

За об’єктами дослідження:Демоскопічні(поведінкові аспекти),Екоскопічні(економ аспекти)

За організацією проведення:Досл., проведені власними силами,Досл., проведені спеціалізованими консалтинговими фірмами,Комбіновані

За метою:,Пошукове,Підсумкове,Профільне,Повторне,Причинно-наслідкове,Дискритивне

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]