Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_konstitutsionnoe_pravo_Ukraini_2011-20...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 6. Конституційні інститути безпосередньої демократії.

Поняття інституту безпосередньої демократії та її конституційно-правових основ. Принципи безпосередньої демократії. Функції безпосередньої демократії. Механізм та форми безпосередньої демократії.

Конституційно-правові основи виборів до органів державної влади та органів державної влади в Україні. Поняття виборів як провідної форми безпосередньої демократії. Виборча система України та її принципи. Стадії виборчого процесу. Відповідальність за порушення законодавства про вибори.

Конституційно-правові основи референдумів в Україні. Теоретичні основи референдуму. Види референдумів. Принципи і порядок проведення референдумів. Відповідальність за порушення порядку проведення референдуму. Практика всеукраїнського референдуму: проблеми та шляхи вдосконалення. Народна законодавча ініціатива.

Гарантії безпосередньої демократії. Поняття гарантій безпосередньої демократії. Загальна гарантії. Спеціальні (юридичні) гарантії. Міжнародно-правові гарантії безпосередньої демократії.

Змістовий теоретичний модуль

Лекція 13. Конституційні інститути безпосередньої демократії.

План.

  1. Поняття інституту безпосередньої демократії та її конституційно-правових основ.

  2. Принципи, функції, механізм та форми безпосередньої демократії.

  3. Конституційно-правові основи виборів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування: поняття виборів, виборча система України та її принципи.

  4. Відповідальність за порушення законодавства про вибори.

  5. Конституційно-правові основи референдумів в Україні: теоретичні питання.

  6. Види, принципи і порядок проведення референдумів та відповідальність за порушення його проведення.

  7. Гарантії безпосередньої демократії: поняття та види.

Тема 7. Теоретичні проблеми організації та здійснення державної влади в Україні.

Державна влада як інститут конституційного права України. Теоретико-методологічні та концептуальні підходи до визначення державної влади. Зміст державної влади. Джерело легітимності державної влади.

Політична, державна влада як особливі різновиди соціальної влади. Проблеми співвідношення політичної та державної влади.

Еволюція конституційної моделі організації державної влади в Україні. Конституційно-правові засади закріплення, організації і здійснення державної влади в Україні.

Принцип поділу влади як спосіб її обмеження. Сучасне визначення єдності державної влади. Конституційні засади взаємовідносин законодавчої та виконавчої гілок влади.

Поняття “органу державної влади”. Система і види органів державної влади в Україні: компетенція, повноваження, функції, форми методи та зміст діяльності. Принципи організації і діяльності державних органів України.

Змістовий теоретичний модуль

Лекція 14. Теоретичні проблеми організації та здійснення державної влади в Україні.

План.

  1. Державна влада як інститут конституційного права України: теоретико-методологічні та концептуальні підходи та визначення.

  2. Політична, державна влада як особливі різновиди соціальної влади.

  3. Проблеми еволюції конституційної моделі організації державної влади в Україні.

  4. Принцип поділу влади як спосіб її обмеження. Сучасне визначення єдності та взаємовідносин гілок державної влади.

  5. Поняття, система і види органів державної влади в Україні: компетенція, повноваження, функції, форми методи та зміст діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]