Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_konstitutsionnoe_pravo_Ukraini_2011-20...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 1. Конституційне право України - провідна галузь національного права України.

Поняття та предмет галузі конституційного права України. Конституційно-правові методи регулювання суспільних відносин. Припис, заборона, дозвіл у механізмі конституційно-правового регулювання.

Проблема співвідношення термінів “конституційне право” і “державне право”: різниця у підходах до поняття та визначення нормативного змісту. Проблеми формування нової парадигми конституційного права в Україні. Структура та задачі предмета конституційного права України.

Методологія науки конституційного права. Класичні методи дослідження: функціональний, системний, структурно-функціональний, порівняльний та ін. Інші методи: юридико-догматичний, синергетичний, та ін.

Конституційне право як наука. Формування та сучасний стан науки конституційного права України. Задачі науки конституційного права в умовах становлення та розвитку державності України. Структура науки конституційного права. Поняття і категорії: їх роль та місце в системі конституційно-правового знання. Принципи і теорії науки конституційного права. Концепції, доктрини, гіпотези конституційного права. Співвідношення системи науки конституційного права и системи конституційно-правових учбових дисциплін.

Конституційне право України як навчальна дисципліна. Загальна частина конституційного права (теорія конституціоналізму). Особлива частина конституційного права України. Місце і роль конституційного права в системі права України. Значення конституційного права України як фундаментального курсу для інших правових дисциплін.

Система галузі конституційного права України. Поняття та види конституційно-правових інститутів. Характеристика основних конституційно-правових інститутів. Специфіка окремих конституційно-правових інститутів.

Особливості конституційно-правових норм. Їх структура, зміст та класифікація. Установчий характер конституційних норм. Види конституційних норм (норми-принципи, норми-цілі, норми дефініції, норми-декларації). Матеріальні та процесуальні норми конституційного права. Реалізація норм конституційного права. Дія конституційних норм у часі та просторі. Прогалини та аналогія у конституційному праві. Тлумачення норм конституційного права. Проблема ефективності норм конституційного права.

Співвідношення норм міжнародного права та норм конституційного права. Зміст та суть проблеми співвідношення міжнародного та конституційного права України. Вплив норм конституційного права та міжнародне право. Вплив норм міжнародного права на конституційне право України. Конституційний Суд України та міжнародне право. Резолюції міжнародних організацій та конституційне право. Проблема імплементації міжнародних норм у вітчизняне законодавство. Поняття адаптації та гармонізації законодавства.

Система конституційного права та система конституційного законодавства їх співвідношення та взаємозв’язок. Конституційне законодавство як засіб стабілізації нормативно-правової системи. Характеристика сучасного стану вітчизняного конституційного законодавства. Проблеми ефективності конституційного законодавства.

Поняття і зміст джерел конституційного права України. Правова природа джерел конституційного права. Проблема визнання природного права як джерела конституційного права.

Система нормативно-правових джерел конституційного права України. Види джерел конституційного права та їх класифікація. Регіональні та місцеві джерела конституційного права. Правовий звичай як джерело конституційного права України. Дискусія про звичай як джерела конституційного права.

Конституційний закон: правова природа, роль та місце в системі нормативних актів. Класифікація законів України. Загальна юридична характеристика основ законодавства, кодексів, статутних та інших законів України. Поняття модельного закону: сутність та види.

Договір в системі джерел конституційного права України. Міжнародний договір як джерело конституційного права України. Дія міжнародних договорів за конституційним законодавством.

Конституційно-правові відносини та їх особливості. Поняття і види конституційно-правових відносин. Постійні та тимчасові конституційно-правові відносини. Матеріальні та процесуальні конституційно-правові відносини. Публічно-правовий характер конституційно-правових відносин. Делегування повноважень як передумова виникнення конституційно-договірних відносин.

Суб’єкти конституційно-правових відносин. Індивідуальні колективні та комплексні суб’єкти. Держава та Український народ, як суб’єкти конституційно-правових відносин.

Об’єкти конституційно-правових відносин: поняття і види. Особливості об’єктів конституційно-правових відносин. Загальна характеристика державної території, державної влади, місцеве самоврядування як об’єктів конституційно-правових відносин.

Конституційно правовий статус: поняття та загальна характеристика. “Інститут” та “статус”: зв’язок та відмінність понять. Структура та зміст конституційно-правового статусу.

Юридичні факти у конституційному праві. Підстави виникнення, зміни і припинення конституційно-правових відносин.

Поняття конституційної відповідальності. Конституційна та політична відповідальність. Проблема визначення понять “конституційно-правова відповідальність”, “функції конституційно-правової відповідальності”. Основні ознаки конституційно-правової відповідальності.

Співвідношення конституційно-правової відповідальності з іншими видами юридичної відповідальності. Місце конституційної відповідальності в системі юридичної відповідальності. Класифікація видів конституційно-правової відповідальності. Критерії класифікації конституційно-правової відповідальності.

Види конституційно-правової відповідальності. Концепція “вузької” та “широкої” конституційної відповідальності. Проблеми застосування конституційно-правової відповідальності. Теоретичні та практичні проблеми реалізації конституційно-правової відповідальності в Україні.

Поняття, види, юридичний склад конституційного делікту (правопорушення). Конституційний контроль та конституційно-правова відповідальність.

Конституційні санкції. Класифікація конституційних санкцій. Правовстановлюючі санкції конституційної відповідальності. Попереджувальні санкції. Каральні санкції. Санкції попередження конституційний правопорушень.

Конституційна законність. Теоретичні аспекти конституційної законності. Функції конституційної законності. Рівні забезпечення конституційної законності. Гарантії конституційної законності. Роль державних інституцій у механізмі забезпечення конституційної законності.

Змістовий теоретичний модуль

Лекція 1. Конституційне право України як галузь та наука.

План.

  1. Поняття та предмет галузі конституційного права України.

  2. Проблеми формування та роль конституційного права на сучасному етапі.

  3. Сучасна методологія науки конституційного права.

  4. Конституційне право як наука.

  5. Конституційне право як навчальна дисципліна.

Лекція 2. Система конституційного права України.

План.

  1. Система галузі конституційного права України. Конституційно-правові інститути.

  2. Конституційно-правові норми.

  3. Проблеми співвідношення норм міжнародного та конституційного права.

  4. Система конституційного права та система конституційного законодавства: проблеми співвідношення та взаємозв’язку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]