Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
68.65 Кб
Скачать

21. Дайте характеристику безготівковому обігу і безготівковим розрахункам. В чому переваги безготівкового обігу порівняно з готівковим?

Готівка використовується при виплаті заробітної плати, пенсій, стипендій, а також при купівлі товарів і послуг у роздрібній торгівлі, розміщенні коштів у банківських внесках. У сфері безготівкового грошового обігу рух грошей здійснюється у вигляді перерахування сум через рахунки в банках. У безготівковій формі здійснюється переважна більшість грошових операцій у народному господарстві.

готівковий обіг призначений для обслуговування споживчого ринку, тоді як фінанси підприємств функціонують у формі безготівкових грошей.

Безготівковий грошовий обіг має переваги порівняно з обігом готівки : економляться кошти, прискорюється оборот грошей. На підтримку сфери готівкового обігу доводиться витрачати значні кошти на друкування, рахування, сортування, упаковку, інкасацію готівки тощо. Крім того, готівковий обіг вимагає значного штату касирів і контролерів.

22. Назвіть критерії класифікації грошових систем.

1. З позицій господарського механізму • ринкового

• неринкового зразка.2. У відповідності з механізмом регулювання валютних відносин • відкритого• закритого типу

3. Відповідно із загальними законами функціонування грошей • Саморегульовані • регульовані

4. (За формою грошей в обігу • монометалевого• біметалевого

• паперово-кредитного обігу)

23. Що таке біметалізм і яким чином відрізняються його різновиди?

Біметалізм — грошова система, за якою в основі грошового обігу були два метали — золото і срібло. В 16—19 століттях існувало дві різновидності біметалізму:

1. система паралельного обігу золотих і срібних монет, при якій співвідношення між ними встановлювалось стихійно за вартістю вміщеного в них металу

2. система подвійного обігу, при якій зберігалось вільне карбування монет з обох металів, але їхнє вартісне співвідношення встановлювалось державою

Біметалізм був недосконалою грошовою системою, бо два метали являли собою мірило вартості, що суперечило природі грошей як єдиного загального еквівалента. Закони економічного розвитку примусили поступово перейти на іншу грошову систему — монометалізм, в основі якої лежить золото.

24. Назвіть стадії розвитку золотого монометалізму. Дайте коротку характеристику кожного з них.

Монометалі́зм — це форма саморегульованої грошової системи, у якій роль грошей виконує один грошовий метал. Банкноти підлягали обміну на цей грошовий метал.

Починаючи з кінця XIX століття, найпоширенішою грошовою системою у світі став золотий монометалізм, який існував у трьох видах:

• золотомонетний стандарт;

• золотозливковий стандарт;

• золотодевізний стандарт.

Золотомонетний стандарт використовувався в XIX на початку XX ст - це класична форма золотого стандарту, за якого золото виконувало всі функції грошей, а в обігу перебували як золоті монети та і банкноти вільно розмінні на золото. Всупереч сучасним стереотипам одночасний обіг золотих монет та банкнот не викликав ажіотажного попиту на монети. Навпаки, їх часто намагалися позбутися через незручність в обігу. За золотомонетного стандарту власне монети карбуються відкрито і з фіксованим золотим вмістом.

Золотозлитковий стандарт — обмежений варіант золотого стандарту, хоча банкноти і далі обмінюються на золото, але обмін здійснюється лише на зливки встановленого розміру. До нього перейшли на початку 20-х років ХХ століття коли європейські країни відновили у себе золотий стандарт зруйнований фінансовими негараздами часів Першої світової війни. Зливки і відповідно суми обміну були вельми значні і фактично золотозливковий стандарт обмежував можливість обміну банкнот на золото.

Золотодевізний або золотовалютний стандарт – одна з форм організації грошового обігу за збереження золотого стандарту при якій гроші повністю або ж частково пов’язані із золотом через забезпечення «девізами», тобто чужоземною валютою розмінною на золото. Перехід до золотодевізного стандарта відбувся через нестачу в багатьох країн золота і неможливість забезпечити пряміший зв’язок грошей із ним. Саме на золотовалютному стандарті грунтувалася Бреттон-Вудська система.