Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
68.65 Кб
Скачать

36. За якими критеріями виділяють основні види інфляції? Охарактеризуйте останні.

1.За характером інфляційного процесу:

-відкрита інфляція(виникає тоді,коли макроек.нерівновага проявляється в вільному зростанні цін)

-прихован(виникає під впливом держ.контролю цін)

2.За місцем розповсюдження:

-локальна(ріст цін у межах однієї держави)

-світова(охоплює групу країн або всю глобальну економіку)

3.З погляду передбачення:

-очікувана(яку можна передбачити,спрогнозувати її рівень)

-неочікувана(яка вища за спрогнозований рівень інфляції для певного періода)

4.За темпами підвищення цін:

-помірна(ріст цін до 10% за рік)

-галопуюча(від 20 до 200% за рік)

-гіперінфляційна(на 2-3% щоденно)

5.За причинами:

-попиту(порушення рівноваги між попитом і пропозицією з боку попиту)

-пропозиції(зростання цін внаслідок збільшення витрат чи зменш.пропозиції)

-очікавань(проявляється в поведінці споживача).

37. Поясніть принципову різницю між інфляцією попиту та інфляцією витрат

Інфляція попиту пов’язана з дією монетарних факторів,— з надлишковою емісією грошей, яка призводить до перевищення попиту над існуючою пропозицією товарів та послуг. Інфляція попиту виникає в умовах повної зайнятості та повної завантаженості виробничих потужностей. За таких умов зростання попиту не супроводжується еластичним розширенням пропозиції, тому ціни зростають. інфляція пропозиції - зростання цін внаслідок збільшення витрат виробництва чи зменшення сукупної пропозиції. Причинами збільшення витрат можуть бути олігополiстична політика ціноутворення, економічна і фінансова політика держави, зростання цін на сировину, дії профспілок, що вимагають підвищення заробітної плати і т. і. може з’явитися в результаті зміни структури пропозиції на ринку.

38. Назвіть основні наслідки інфляції в соціальній та економічній сферах.

У соціальній сфері інфляція створює передумови для перерозподілу доходів між найманими працівниками та підприємцями на користь останніх. Зростання товарних цін сприяє збільшенню прибутків підприємців і зменшує реальні доходи робітників, службовців та інших верств населення, які змушують купувати товари за зростаючими цінами. Особливо негативно впливає інфляція на матеріальне становище людей похилого віку, що нерідко живуть за рахунок своїх заощаджень, які внаслідок інфляції помітно знецінюються чи навіть зникають. також загальна невпевненість підприємців і всіх працівників у перспективі свого економічного становища, загострення соціальних суперечностей, посилення групового егоїзму.

В економічній сфері інфляція впливає на розвиток виробництва, торгівлю, кредитну і грошову системи, державні фінанси, валютну систему і на платіжний баланс країни. Негативними наслідками інфляції в економічній сфері є: можливий занепад і застій виробництва в результаті перекидання грошей в галузі зі швидким зростанням цін, скорочення капіталовкладень і затухання науково-технічного прогресу, звуження ринку збуту як результат скорочення платоспроможного попиту, переплив капіталів з виробничої сфери в торгівлю, де інфляційне зростання цін підсилюється спекуляцією. Інфляція може спричинювати нові інфляційні чинники і посилює руйнівний вплив на грошовий обіг.