Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
672.26 Кб
Скачать

1. Технологічна частина

1.1. Методи організації то і р. Режим роботи.

В цьому параграфі описується яким методом організації ТО і Р користуються на даному підприємстві та режим його роботи.

Наприклад: Тема курсового: Проект зон ТО і ПР дорожніх машин та обладнання для «ОАО – ХК Краян» з розробкою відділення по ремонту гідросистем.

Для виконання технічного обслуговування "ОАО – ХК Краян" має тупикові пости. Якщо ці пости строго спеціалізувати по агрегатам і виконувати на кожному з них роботи певного виробничої ділянки, то при технічному обслуговуванні кранів потрібно переміщати по постах.

Таке переміщення при тупиковому розташуванні постів буде займати багато часу, забруднювати виробничі приміщення відпрацьованих газами, ускладнювати організацію робіт і т.п. Крім того, при цьому необхідно строго витримувати прийнятий час простою дорожньої машини на кожному посту.

Проте цю вимогу виконати не тільки важко, але, як правило, і неможливо, оскільки при ТО-2 спостерігається значна різниця трудомісткості робіт по окремих автомобілях і звичайно виконується поточний ремонт в різному об'ємі. Тому при такій організації не можна забезпечувати своєчасне і якісне виконання заданої кількості ТО і задовільно використовувати робочий час і пости.

Більш доцільно в розгляданих умовах виконувати роботу шляхом переміщення робочих виробничих ділянок по постах. При такій організації усуваються вказані недоліки і різниця в трудоємкості робіт буде значною мірою компенсована, робочі зможуть при достроковому виконанні робіт переходити на наступний пост, а при затримці – переходити на інший пост тільки після виконання необхідної роботи.

Тому організація ТО-2 приймається потоковим методом шляхом

переміщення робочих виробничих ділянок по універсальних

тупиковим постам:

а). Ритм виробництва ТО-2 визначається по формулі:

б). Такт постів визначається по формулі:

де:

tоб - трудомісткість робіт ТО-2, люд/год;

Хп – кількість постів ТО-2;

Рср – середня кількість робочих, на посту;

t – час переміщення робочих по місцях, мін;

Виконання робіт в другому технічному обслуговуванні організоване але таким чином. На всі чотири пости встановлюють дорожні машини.

Якщо вихід робочих виробничих ділянок на роботу одночасний, то робочі відповідно до вказаного розподілу по постам приступають до виконання своїх робіт.

Після закінчення виконання робіт на цих постах (через проміжок часу, рівний такту поста) робочі переходять на інші пости.

Після трьох переходів робочих з поста на пост знаходяться на всіх постах механізми будуть обслужені, на їх місце ставляться інші механізми і переміщення робочих по постах повторюється.

При східчастому виході робочих виробничих ділянок на роботу робочі виробничих ділянок починають працювати на першому посту в 8 ч ранку і повинні закінчити свою роботу в 8ч 53мин.

В цей час на першому посту повинні почати роботу робочі виробничих ділянок 3 і 4, а робочі з першого поста переходять на другий пост, де повинен знаходиться інший механізм, і т.д. Після трьох переходів робочих з поста на пост механізм на першому посту буде обслужений. На його місце стає інший механізм, і переміщення повторюється.

Відповідно до розподілу трудомісткості робіт необхідно скласти певний об'єм (перелік) робіт, який повинен виконуватись кожним робочим на кожному посту, і оформити його у вигляді постових карт. Як орієнтовного висхідного матеріалу для цих цілей можуть бути використані об'єми робіт, приведені в положенні.

Щоб провести ТО-2 на чотирьох постах в прийнятий обмежений час, необхідно чітко організувати виконання всіх робіт мати необхідний запас агрегатів і деталей по кожному ділянки, організовану своєчасну допомогу інших робочих для виконання не передбачених раніше робіт і т. Ін ш.

Вибір і обґрунтування режиму роботи.

Режим роботи зон ТО і ПР залежить від режиму роботи дорожніх машин і добової програми зони.

Більшість дорожніх машин працює навесні, влітку і восени.

Дорожні машини працюють, як правило, вдень в одну зміну.

Приймаємо режим роботи зон ТО і ПР – одна зміна. Тривалість зміни 8 годин, в передсвяткові дні на одну годину менше.

Вибір і коректування нормативних даних.

Вписується таблиця із завданням що видав викладач та тема курсового проекту.

Наприклад:

Проект зон ТО і ПР дорожніх машин та обладнання з розробкою ділянки по ремонту гідросистем.

Склад парку машин

Кількість

Режим праці машин

Коэф.

Використання.змінного часу

Район

Режим праці ділянки

Наробіток машинами на початок місяця

Місячний план - графік

Структурний графік

Кран

КС-1562А

10

Тзм = 16

Кзм = 0,85

М. Одеса

Tзм = 8г

1895

Листопад

Кран

КС-1562А

Кран

КС-2561Д

15

Кран

КС-6471

10

Кран

КС-3571

10

Кран

КС-5363 40т

10

Екскаватори

ЕО – 3311Г

6

Екскаватори

ЕО – 2321

8

Екскаватори

ЕО – 3322А

6

Разом

75

Періодичність дії по видах машин і нормативи трудоємкості прийняті за даними “Вказівок по організації і проведенню технічного обслуговування і ремонту дорожніх машин. ВСН 6-79” [1,с. 102].