Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
672.26 Кб
Скачать

2.1. Характеристика, будова і принцип роботи конструкції

В цій частині потрібно описати та розробити конструкцію пристосування, за допомогою якого можна скоротити ремонтні, розбірково-збіркові та інші операції, які виконуються при ТО і Р дорожніх машин. Обов’язково для того відділення яке ви проектуєте. Тобто якщо ви розробляєте в завданні механічне відділення то для механічного відділення потрібно і розробляти конструкцію пристосування.

Наприклад існує стенд для ремонту головок двигуна ЯМЗ – 236, ми знаходимо його ескіз, технічну характеристику в книгах, справ очниках та таке інше. Зменшуємо ширину робочого столу під розмір головки двигуна Д-240 і в нас з’являється стенд для ремонту головок двигунів Д – 240. таким чином ми викреслюємо його креслення на листі формату А2.

Але можна підійти до цього питання і з точки зору раціоналізації, уніфікації даного стенду та зробити універсальний стенд для ремонту головок. Можна розробити власну певну конструкцію пристрою для ТО і Р. Тому кожен обирає той шлях який йому більше підходить. Всі ваші ідеї, пропозиції, керівник підтримає в повному обсязі, та в обов’язковому порядку надасть вам допомогу.

Зрозумійте що розділ конструкторська частина ведений для того щоб студент розробив власну конструкцію певного пристрою, будови та способу виконання технологічного процесу. На основі своїх спостережень, чи літературного обзору. Всі цікавлячі вас книги та аналоги стендів знаходяться в бібліотеках міста.

Наприклад:

Характеристика, будова і принцип роботи машини для мийки гідро циліндрів

дорожньої машини.

Машина призначена для струминної мийки внутрішніх поверхонь гільз гідро і пнемо циліндрів із привареними задніми кришками. Мийка здійснюється після механічної обробки. Машина являє собою два встановлених поруч ротори – завантажувальний і робочий. Завантаження й розвантаження гільз у завантажувальний ротор здійснюються цеховими вантажопідйомними засобами. Мийка, сушіння й обдування здійснюються в робочому роторі. Машина працює в автоматичному циклі. Мийні камери встановлені на робочому роторі. Бак з розчином установлений вище рівня підлоги. Машина не має агрегатів, що вимагають заглиблення.

Нагрівання розчину здійснюється бойлером. Сушіння – гарячим повітрям, що подається вентилятором через калорифер з підігрівом. Мийний розчин подається під тиском.

Машина має електронну систему керування, систему очищення миючого розчину, автоматику підтримки температури розчину, відключення пару у випадку перегріву, систему сигналізації й т.д.

Обслуговується одним робітником.

2.2. Розрахунок (деталі на міцність, діаметру силового циліндру и т.Д.),

В цьому розділі слід привести розрахунок деталі стенду, чи певної конструкції, який на вашу думку найбільш не надійний. Будь то зварне зєднання чи різьбове приведіть міцністний розрахунок. Тут вам потрібно буде звернутись до курсу технічної механіки та деталей машин.

Наприклад:

Розрахунок зварного з’єднання на міцність.

1. Щоб зменшить кут перекриття кутка з косинкою, вибираємо комбінований кутовий шов з нормальним перерізом. Приймаємо висоту катету шва рівної товщині полки кутка, тобто К=8.

2. Визначаємо допустиме напруженні зрізу для зварного з’єднання. По таблиці 2,2 для кутових швів при перемінному навантаженні.

по таблиці 2.3 (орієнтовані величини допускаємих напружень для деяких машинобудівних матеріалів при статичних навантаженнях, які працюють на розтягнення (стиснення)) для Ст. 3

, де

зумови міцності визначаємо довжину всіх швів:

Визначаємо розміри лобового і флангових швів:

- приймаємо довжину флангових швів рівної довжині полки кутка

- сумарна довжина флангових швів:

2.3. Техніка безпеки при використанні стенда (пристосування)

В цьому розділі описуєте правила поводження під час роботи зі стендом.

Наприклад:

Техніка безпеки при використанні машини для мийки гідро циліндрів.

При використання машини для мийки гідро циліндрів слід дотримуватись правил безпеки і робота з гідравлічними апаратами. Забороняється проводить далі випробування якщо виявляються потоки трубопроводу. В разі розриву трубопроводу слід негайно виключити електродвигун приводу гідронасосу. В разі попаданні масла на кожний покров слід негайно місце ушкодження промити водою і обробити захисним розчином і звернутись в медпункт або в лікарню.

Слід пам’ятати що тиск під яким знаходиться трубопровід здатен викликати значні

ушкодження при розриві трубопроводу, тому слід користуватись спец одежею і захисними окулярами.

Список літератури

Додаєте список літератури з якою ви працювали.

Зміст

Приводите перелік пунктів та нумерацію сторінок курсового проекту.

Г Р А Ф I Ч Н А Ч А С Т И Н А