Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_BZhD.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
117.44 Кб
Скачать

Основними характеристиками землетрусу є:

глибина осередку (від 10 до 30 км);

магнітуда і інтенсивність енергії на поверхні землі.

Магнітуда землетрусу – умовна величина, яка характеризує загальну енергію пружних коливань, викликаних землетрусами або вибухами і пропорційна логарифму енергії землетрусу. За шкалою Ріхтера магнітуда землетрусу (М) змінюється від 0 до 9. Збільшення її на 1 означає десятикратне зростання амплітуди коливань в грунті і збільшення енергії землетрусу в 30 разів. Тривалість поштовхів переважно складає кілька секунд.

Інтенсивність енергії на поверхні Землі (сила землетрусу) вимірюється в балах і залежить від глибини осередку, відстані від глибини осередку, магнітуди, відстані від епіцентру землетрусу, геологічного складу грунтів і інших факторів. Для вимірювання інтенсивності енергії землетрусів на поверхні землі в нашій країні прийнята 12-бальна міжнародна шкала MSK-64. Для кожного балу MSK-64 встановлені свої ознаки для визначення сили землетрусів.

Найсильніший землетрус в Україні стався у Криму в 1927 році в Ялті силою 6-8 балів.

Правила безпеки під час землетрусу:

Основний засіб захисту – не впадати в паніку.Важливо зберігати спокій. Якщо можна встигнути покинути будинок в перші 15-20 с, то це треба зробити. Далі небезпечно вибігати на вулицю, варто перечекати поштовх в якомога безпечнішому місці.

В багатоповерховому будинку безпечніше перечекати поштовх, не поспішати до ліфтів чи сходових майданчиків – вони обвалюються найчастіше.В будинку слід відключити газ, електрику.

В приміщенні слід зайняти безпечне місце: це кути кімнат біля дверей, капітальні стіни, під балками каркасу, під несучими колонами. Небезпечні місця – зовнішні стіни і вікна, важкі високі предмети у кімнаті.

Після припинення поштовхів слід вийти на вулицю у безпечне місце, щоб уникнути падіння уламків. Перебуваючи в машині, слід загальмувати подалі від викоких будинків чи естакад.

Зсуви – це ковзкі зміщення мас гірських порід вниз по схилу внаслідок порушення рівноваги. Виникають на схилах під кутом більше 20 град. в будь-яку пору року. Основна причина зсувів – ослаблення міцності гірських порід внаслідок вивітрювання, вимивання опадами та підземними водами, систематичні поштовхи, нерозумна господарська діяльність людини.

Швидкість повільних зміщень порід становить декілька сантиметрів на рік, середніх – декілька метрів на годину або добу, швидких – десятки кілометрів на годину і більше. Тільки швидкі зсуви можуть стати причиною катастроф з людськими жертвами.

Осередки зсувів в Україні зафіксовані на правобережжі Дніпра, Чорноморському узбережжі, Закарпатті та Чернівецькій області.

Селі – це паводки з великою кількістю грунту, каміння, уламків гірських порід (до 75% об’єму потоку). Виникають в басейнах невеликих гірських річок внаслідок злив, танення снігів, зсувів, проривів гірських озер, землетрусів. Від селевих потоків страждає населення Кавказу, Середньої Азії, Казахстану. В Україні селеві потоки трапляються в Карпатах та Криму.

Небезпека селів не тільки в їх руйнівній силі, але й в раптовому їх виникненні. У Карпатах найчастіше утворюються водокам’яні селеві потоки порівняно невеликої потужності (сили). Швидкість клину селевого потоку становить, як правило, 2,5-4,0 м/с, але при прориві заторів може досягати 8-10 м/с і більше.

Питання 3

Гідросферні стихійні лиха

Повені – це значне затоплення місцевості внаслідок підйому рівня води в річці, озері, водосховищі, спричинене зливами, весняним таненням снігу, вітровим нагоном води, руйнуванням дамб і гребель. Повені періодично спостерігаються на більшості великих річок України. Суттєво збільшує збитки від повеней вирубка лісів, які утримують воду на схилах гір. Катастрофічні повені на Закарпатті в 1988-89 роках стали найбільшими надзвичайними ситуаціями в Україні після Чорнобиля.

Повені, викликані нагоном води, виникають переважно при сильних вітрах на узбережжі Чорного та Азовського морів.

Правила безпеки під час повені:

Отримавши попередження про затоплення, слід негайно перейти на височину, попередньо вимкнувши газ, воду, електроенергію.

При повільній повені слід перенести майно в безпечне місце – на горища, дахи будівель.

При стрімкій повені слід залишити місце затоплення, скориставшись човном, катером, колодою, бочкою, автомробільною камерою.

Опинившись у воді, скинути важкий одяг, скористатись плавзасобами і чекати допомоги.

Снігові лавини - це зміщення снігових мас під дією гравітації на схилах гір, коли сили зчеплення шарів снігу переходять певну межу. Виникають від перевантаження схилу через значні опади снігу (особливо під час відлиги).

В Україні снігові лавини поширені в гірських районах Карпат та Криму.

Питання 4

Атмосферні стихійні лиха

Буревії ( рос. урагани) – це вітри великої сили з швидкістю понад 32 м/с (близько 120 км/год). Сила вітрів визначається 12- бальною шкалою Бофорта, за якою вітри силою понад 9 балів (більше 20 м/с) називаються штормом. Шторм та буревій руйнує будівлі, лінії електропостачання, зриває дахи з будівель, ламає та вириває з корінням дерева, перекидає автомобілі, пошкоджує транспортні комунікації і мости, ламає і вириває з корінням дерева. При поширенні над морем викликає величезні хвилі висотою 10-12 м, пошкоджує причали і кораблі.

Смерчі – утворення величезних вихорів, що переміщаються з швидкістю до 450 км/год. Виникають при зіткнення великих повітряних мас різної температури і вологості. Смерч спричиняє пожежі, нищення будівель, руйнування технічних об’єктів.

Смерчі трапляються в Україні, в Азовському та Чорному морях.

Правила безпеки під час буревію:

- Отримавши попередження, щільно зачинити вікна, двері.

- З дахів і балконів забрати речі, що можуть травмувати людей.

- В будівлях триматись подалі від вікон. Найбезпечніші місця: підвали, сховища, метро, внутрішні кімнати перших поверхів будинків.

- На відкритій місцевості слід заховатись у западині, яру, канаві (щільно притиснутись до землі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]