Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MedInform_250607-ІП.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
5.32 Mб
Скачать

Протоколи мережі Internet.

Internet – це система взаємопов’язаних мереж, до її складу входять комп’ютери різних типів. Для зв’язку між ними використовуються різні канали зв’язку. Самим розповсюдженим є телефонна лінія (двожильний дріт). Поряд з ним використовується супутниковий зв’язок, радіоефір, оптико-волоконний кабель, телевізійний кабель. Взаємодія всіх об’єктів мережі забезпечуються використанням спільного мережевого протоколу — своєрідної мови спілкування комп’ютерів між собою. Протокол є стандартом, який задає порядок обміну повідомленнями на рівні електричних сигналів. Загальноприйнятим протоколом в мережі Internet є TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Свою назву протокол ТСР/IP дістав від двох комунікаційних протоколів (або протоколів зв’язку). Це Transmission Control Protocol (TCP) і Internet Protocol(IP). Незважаючи на те, що в мережі Internet використовується велика кількість інших протоколів, мережу Internet часто називають ТСР/IP-мережею, так що ці два протоколи, безумовно є найважливішими.

У мережі Internet для передачі даних використовується принцип комутації пакетів. Дані, які циркулюють в інформаційному полі, розбиваються на невеликі блоки і вкладаються в так звані пакети. Кожний пакет, крім власне самих даних, містить заголовок зі службовою інформацією, де вказується адреса відправника, адреса одержувача, номер пакету у повідомленні тощо. Пакети передаються від одного вузла Internet до іншого, який розташований ближче до адресата. Пакети одного і того ж самого повідомлення можуть бути передані навіть різними шляхами. Якщо передача пакету була невдалою, то вона повторюється. У пункті призначення пакети впорядковуються і збираються в один документ. Протокол TCP відповідає за те, як документи розбиваються на пакети і як потім збираються докупи, а протокол IP відповідає за те, як пакети досягають адресата.

Взагалі, термін ТРС/IP зазвичай означає усе, що пов’язано з протоколами взаємодії між комп’ютерами в Internet. Він охоплює ціле сімейство протоколів, прикладні програми, і навіть саму мережу. TCP/IP – це технологія мережевої взаємодії, технологія Internet.

Як і у всякій іншій мережі, в Internet існує 7 рівнів взаємодії між комп’ютерами: фізичний, логічний, мережевий, транспортний, рівень сеансів зв’язку, представницький і прикладний рівень. Відповідно кожному рівневі взаємодії відповідає набір протоколів (тобто правил взаємодії). Протоколи фізичного рівня визначають вид і характеристики ліній зв’язку між комп’ютерами. У Internet використовуються практично усі відомі в даний час засоби зв’язку від простого дроту (кручена пара) до волоконно-оптичних ліній зв’язку (ВОЛЗ).

Для кожного типу ліній зв’язку розроблений відповідний протокол логічного рівня, що займається управлінням передачею інформації з каналу зв’язку. До протоколів логічного рівня для телефонних ліній відносяться протоколи SLIP (Serial Line Interface Protocol) і PPP (Point to Point Protocol). Для кабельного зв’язку локальної мережі – це пакетні драйвери плат локальної мережі.

Протоколи мережного рівня відповідають за передачу даних між пристроями в різних мережах, тобто займаються маршрутизацією пакетів у мережі. До протоколів мережного рівня належить IP (Internet Protocol) і ARP(Address Resolution Protocol). Протоколи транспортного рівня керують передачею даних з однієї програми в іншу. До протоколів транспортного рівня належать TCP (Transmission Control Protocol) і UDP (User Datagram Protocol). Протоколи рівня сеансів зв’язку відповідають за установку, підтримку і знищення відповідних каналів. У Internet цим займаються вже згадані ТСР і UDR протоколи, а також протокол UUCP (Unix to Unix Copy Protocol). Протоколи представницького рівня займаються обслуговуванням прикладних програм. До програм представницького рівня належать програми, що запускаються, приміром, на Unix-сервері, для надання різних послуг абонентам. До таких програм відносяться: Telnet-сервер, FTP-сервер, Gopher-сервер, NFS-сервер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]