Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект судоустрій.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать
  1. Поняття судової системи і системи судів.

Судова система – організація судів, а також органів та установ, що забезпечують їхню діяльність, об’єднання спільним завданням, що полягає у гарантуванні права на доступ до правосуддя. (Система судів + пов’язані за нею органи: Держ Судова Адмін, Вища Рада Юстиції, Національна Школа Суддів).

Система судів – це сукупність визначених КУ та Законами судових органів (судів), які мають спільні цілі та завдання. І здійснюють свою діяльність за єдиними принципами.

  1. Характеристика сучасної системи судів в Україні

Сучасну систему судів складають КСУ та суди загальної юрисдикції.

КСУ – є єдиним судом конституційної юрисдикції. Його повноваження визначені КУ та ЗУ «Про КСУ». www.ccu.gov.ua

Конституційний Суд України розпочав діяльність 18 жовтня 1996 року. Своє перше Рішення прийняв 13 травня 1997 року. Конституційний Суд України — єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні.

Завданням Конституційного Суду України є гарантування верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій території України.

Організація, повноваження та порядок діяльності Конституційного Суду України визначаються Конституцією України та Законом України “Про Конституційний Суд України”.

Діяльність Конституційного Суду України грунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повноти і всебічності розгляду справ та обгрунтованості прийнятих ним рішень.

Друкованим органом Конституційного Суду України є “Вісник Конституційного Суду України”.

Повноваження:

  1. Справи щодо конституційності законів та інших правових актів ВРУ, ПУ, КМУ, ВР АРК

  2. Справи щодо конституційності міжнародних договорів, як тих, які є чинними, так і тих, які тільки вносяться до ВРУ щодо надання згоди на їх ратифікацію

  3. Офіційне тлумачення КУ та Законів України

  4. Щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста в порядку імпічменту – контролююча функція

  5. Щодо відповідності законопроекту про внесення змін до КУ вимогам статей 157 та 158 КУ – контролююча функція

  6. Порушення ВР АРК Конституцій або Законів України (п. 28 ст. 85 КУ)

Суди загальної юрисдикції

– вирішують цивільні, кримінальні, адміністративні та господарські справи, а також справи про адміністративні правопорушення.

– утворюються та діють за принципом спеціалізації; територіальності; загальними принципами судочинства.

  1. Поняття судової ланки і судової інстанції.

Ланка \ рівень суду – сукупність однотипних судів рівнозначних територіальних утворень, які наділені однорідними повноваженнями.

Ланка – це поняття судоустрою, ним визначається місце конкретного суду в системі судів у зв’язку з його діяльністю на певній території.

768 Судів загальної юрисдикції

Місцеві суди, апеляційні суди, Вищі спеціалізовані суди, ВСУ.

Інстанція – вид судової діяльності, властивий певній ланці у системі судів. Інстанція є поняттям судочинства, яке характеризує функції того чи іншого суду - це розгляд справи по суті, чи перегляд судового рішення, як не вступило в законну силу, в апеляційному порядку, чи перегляд судового рішення, що набрало законної сили, у касаційному порядку.