Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект судоустрій.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать
  1. Повноваження вищих спеціалізованих судів

ВСС з розгляду цивільних і кримінальних справ є судом лише касаційної інстанції і здійснює перегляд за касаційними скаргами судових рішень в цивільних і кримінальних справах.

ВГС є судом лише касаційної інстанції і здійснює перегляд за касаційними скаргами судових рішень в господарських справах.

ВАС є судом касаційної інстанції, здійснює перегляд за касаційними скаргами судових рішень в адміністративних справах. Як виняток є судом першої (і останньої інстанції) у справа х щодо:

  1. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності ЦВК стосовно встановлення результатів виборів (лише нардепів і ПУ) або Всеукраїнського референдуму.

  2. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності ПУ, ВРУ, Вищої Ради Юстиції та Вищої Кваліфікаційної Комісії Суддів.

  3. Дострокового припинення повноважень нардепа України.

Крім того ВАС є судом апеляційної (та останньої інстанції) у справах щодо рішень апеляційних адміністративних судів ухвалених як судами першої інстанції.

Також ВСС вирішують питання про допуск справ до перегляду їх у ВСУ.

Крім здійснення судових повноважень, ВСС також аналізують судову статистику, вивчають і узагальнюють судову практику, надають методичну допомогу судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм права у судовій практиці на основі її узагальнення та аналізу судової статистики, дають спеціалізованим судам нижчого рівня рекомендаційні роз’яснення з питань застосування законодавства щодо вирішення справ відповідної судової юрисдикції.

  1. Склад всс. Голова всс. Судові палати у всс

До складу ВСС входять судді обрані на посаду судді безстроково з числа яких Вища Рада Юстиції за поданням ради суддів відповідних суддів призначає голову суду та заступників (не більше трьох).

У складі ВСС з розгляду цивільних та кримінальних справ передбачено 120 суддівських посад, ВГС – 95 суддівських посад, ВАС – 97 суддівських посад.

Голова ВСС як суддя наділений судовими повноваженнями, а також має організаційні повноваження.

Голова суду як адміністратор (ст. 34) здійснює зокрема такі повноваження: представляє відповідні спеціалізовані суди, у зносинах з іншими органами державної влади, органами місьврядування, фізичними та юридичними особами, а також із судовими органами інших держав та міжнародними організаціями. Вносить відповідно до закону пропозиції щодо утворення відповідних місцевих та апеляційних судів, зміни їхньої територіальної юрисдикції, а також щодо кількості суддів у них. Скликає пленум ВСС вносить на розгляд пленуму подання про призначення секретаря пленуму та інші питання і головує на його засіданні. Інформує пленум ВСС про стан правосуддя у відповідній судовій юрисдикції та практику вирішення окремих категорій справ. + все те, що робить голова апеляційного суду.

У разі відсутності голови адмін. суду його адмін. повноваження здійснює однин із заступників…

Заступники Голови ВСС здійснюють адмін. повноваження, які визначаються головою суду.

Про судові плати, пленум – наступного разу.

У вищих спеціалізованих судам можуть утворюватися судові палати – один із способів спеціалізації суду.

Судову палату очолює секретар судової палати (суддя суду). Рішення про утворення судової палати, а також секретаря судової палати приймаються зборами суду за пропозицією голови суду.

Функції серктаря:

  • Організовує роботу

  • Контролює здійснення аналізу та узагальнення судової практики в межах справ віднесених до компетенції палати, інформує збори суддів відповідного ВСС про діяльність судової палати.

Процесуальним законодавством передбачено у ВСС із розгяду цивільних та кримінальних справ передбачено існування двох палат: з розгляду цивільних і з розгляду кримінальних справ.

У ВАС утворено такі палати: Перша, друга, третя, четверта, п’ята – кожна має конкретну компетенцію.

У ВГС діють такі палати: з розгляду справ про банкрутство; у спорах пов’язаних із захистом права інтелектуальної власності.