Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kravchenko_Sots_kult.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Змістовий модуль п.

Сучасне українське суспільство: сутнісні характеристики соціокультурного розвитку і змін. Дослідження проблем трансформації культурної сфери та шляхів реалізації ключової ролі культури в соціально-економічному розвитку України.

Тема 123. Теоретичні та методологічні проблеми трансформації суспільства. Трансформація суспільства: огляд сучасного стану проблеми. Теоретичний аналіз та проблемне поле суспільної трансформації. Соціокультурна трансформація в контексті еволюційних та циклічних теорій. Сутність та явища модернізації в українському суспільстві.

Тема 124. Особливості трансформації українського суспільства. Трансформація соціальних норм та соціальної структури. Парадокси соціальної трансформації. Соціальна криза в українському суспільстві. Механізми та рівні трансформації.

Тема 125. Соціально-економічні та політичні зміни. Політичний режим сучасної України. Умови життєдіяльності у суспільстві, що трансформується. Національні відносини у суспільстві, що трансформується.

Тема 126. Реакція суспільства на процеси трансформації. Мотивація діяльності в умовах трансформації. Культурологічні розбіжності модернізаційної і традиційної свідомості українців. Між поколінні проблеми українського суспільства, яке трансформується.

Тема 127. Альтернативні концепції сучасного українського суспільства. Україна як постмодернізаційне суспільство. Україна як віртуальне суспільство. Україна як вірусне суспільство. Україна як суспільство стійкого розвитку. Україна як «сателітне» суспільство.

Тема 128. Україна в аспекті глобалізації. Сучасна масова культура та комунікація в умовах глобалізації. Глобалізацій ні процеси, що притаманні Україні. Сприйняття глобалізації українським суспільством.

Тема 129. Особливості соціокультурного розвитку сучасного суспільства і оновлення ролі культур в ньому. Еволюція уявлень про зв'язок між культурою і економікою.

Тема 130. Культура, національний культурний простір та суспільна консолідація в сучасній Україні. Роль національної культури у формуванні стабільної спільноти. Національний культурний простір, його повнота і цілісність. Структура і елементи національного простору. Стислий огляд шляхів формування національного культурного простору України. Сучасні національні культурні індустрії України та вітчизняний ринок культурних благ. Законодавче забезпечення державного протекціонізму щодо національного культурного продукту.

Тема 131. Головні напрями реалізації ключової ролі культури в суспільному розвитку сучасної України. Забезпечення широкого доступу до культурних надбань, у тому числі, і світової культури. Розвиток творчого потенціалу суспільства. Збереження і актуалізація культурно-історичної спадщини України. Культурне різноманіття й формування спільної «соцієтальної культури» української громадянської нації.

Залік

Блок змістових модулів V.

Культурна політика в Україні: пріоритети та шляхи реалізації.

Змістовий модуль Р.

Особливості сучасного організаційного та законодавчого забезпечення державної політики у культурній галузі в Україні.

Тема 132. Культурна політика в Україні. Україна: земля, народ, культура. Мовно-етнічна характеристика українського суспільства. Релігійна ситуація. Короткий огляд розвитку культури в Україні.

Тема 133. Головні аспекти культурної політики України. Принципи, цілі, пріоритетні завдання державної політики у сфері культури. Система управління галуззю та мережа державних і комунальних закладів культури. Законодавча база культури. Правова база для державного фінансування культури. Правове регулювання господарчої діяльності закладів культури та надання ними культурно-мистецьких послуг населенню. Оподаткування у сфері культури. Правова база діяльності професійних митців. Законодавство щодо культурних індустрій. Авторське право. Законодавство про неприбуткові організації та благодійництво. Фінансування культури. Фінансування розвитку культури через цільові держпрограми. Фінансування культури з місцевих і регіональних бюджетів. Власні зароблені кошти, благодійництво.

Тема 134. Підтримка мистецької творчості. Література. Образотворче, монументальне, фотомистецтво. Виконавські мистецтва (театр, музика, та ін..). театр. Музичне мистецтво. Культурно-мистецька освіта. Початкова культурно-мистецька освіта. Середня спеціальна культурно-мистецька освіта. Вища культурно-мистецька освіта.

Тема 135. Історична та культурна спадщина. Нерухомі пам’ятки, заповідники. Система управління пам’яткоохоронною справою. Фінансування пам’яткоохоронної справи. Пам’яткоохоронне законодавство. Співробітництво з неурядовими пам’яткоохоронними організаціями. Музеї. Бібліотеки. Мережа публічних та спеціалізованих бібліотек. Законодавство в бібліотечній справі. Управління бібліотечною мережею. Питання бібліотечних стандартів. Нові інформаційні технології в бібліотеках. Традиційне народне мистецтво. Культури меншин.

Тема 136. Культурні індустрії. Книговидання. Кінематографія. Музична індустрія. Телебачення. Радіо. Реклама. Інтернет. Індустрія моди. Туристична індустрія.

Тема 137. Забезпечення суспільства культурними послугами. Зміни в культурних практиках в сучасній Україні. Базова мережа закладів культури.

Тема 138. Міжнародне культурне співробітництво. Двостороннє культурне співробітництво. Співробітництво з міжнародними організаціями. Інтеграція у світовий культурний простір. Культурні зв’язки з українською діаспорою.

Тема 139. Наукові дослідження у сфері культури і культурної політики. Український центр культурних досліджень: історія центру, його функції. Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень. Державний центр театрального мистецтва імені Л. Курбаса. Науковий центр розвитку туризму.

Тема 140. Дослідження проблем узгодження законодавчої бази культури України із законодавством для сфери культури Європейського Союзу. Загальні засади правового забезпечення культурної сфери в країнах Заходу. Реформування правової бази культури: принципи й засоби. Правове забезпечення культурної політики Європейського Союзу. Правове регулювання культурної сфери в країнах Європи. Особливості реформування культурної політики в Центральній і Східній Європі. Основні напрямки вдосконалення правової бази культурної сфери України з використанням європейського досвіду.

Тема 141. Реалізація державної політики у галузі культури в сільській місцевості. Стан мережі закладів культури у сільській місцевості (технічний стан об’єктів, матеріально-технічне забезпечення тощо). Мережа клубних заходів, бібліотек. Пам’ятки, музеї та заповідники. Початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання). Кінообслуговування.

Тема 142. Фінансування діяльності закладів культури у сільській місцевості. Бюджетне фінансування культури у сільській місцевості. Отримання та використання позабюджетних коштів. Правове забезпечення фінансування культури у сільській місцевості.

Тема 143. Кадрове забезпечення діяльності закладів культури у сільській місцевості. Професійна підготовка та соціальний захист. Проблема зайнятості та оплати праці. Якісний кадровий склад працівників культури на селі. Правові заходи з кадрового забезпечення культурної сфери села. Задоволення культурно-дозвіллєвих потреб сільських жителів. Розвиток сільського туризму.

Тема 144. Державна політика щодо культурного різноманіття та етнічних меншин: порівняльний аналіз вітчизняних та зарубіжних підходів. Вивчення світового досвіду підтримки меншинних культур та подолання колоніальної спадщини в культурній сфері.

Тема 145. Аналіз досвіду державного протекціонізму щодо вітчизняних культурних індустрій у світі й Україні.

Тема 146. Нові форми господарювання та фінансування культурно-мистецьких організацій (продюсерство, конкурсні гранти, ангажемент тощо) ті їх розвиток.

Змістовий модуль С. Стратегічні дилеми культурної політики: пошук рівноваги.

Тема 147. Культурний сектор у системі державного управління: характеристика поглядів. Діяльність уряду у сучасному світі.

Тема 148. Системні дилеми. Культура як мистецтво чи культура як спосіб життя. Культурна демократія чи демократія культури. Культура як самодостатня цінність чи культура як розвиток. Мистецтво як суспільне добро чи мистецтво як соціально зумовлена діяльність.

Тема 149. Дилеми реалізації культурної політики. Прямий контроль чи відокремлення від політики. Державний чи приватний сектор. Престиж чи інтереси громади. Національне чи міжнародне.

Тема 150. Дилеми суспільного розвитку. Меншини чи спільнота. Культурне розмаїття чи монокультура. Спадщина та сучасність. Гості чи місцеві жителі. Зовнішній образ чи внутрішня реальність.

Тема 151. Дилеми економічного розвитку. Дотація чи інвестиції. Споживання чи виробництво.

Тема 152. Дилеми управління. Централізація чи децентралізація. Державне постачання чи контракт. Мистецтво чи митець. Інфраструктура чи послуги. Митці чи менеджери.

Екзамен

Блок змістових модулів VI.

Змістовий модуль

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]