Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kravchenko_Sots_kult.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Основні соціокультурні характеристики українського суспільства.

Змістовий модуль О

Ретроспективний аналіз соціологічних ідей українського суспільства.

Тема 112. Характеристика ідей, що домінували в ході формування і розвитку Київської держави. Розвиток системи суспільних відносин. Світоглядна традиція населення Київської Русі. Засоби регуляції діяльності соціальних груп та індивідів. Формування якісно нових ідеологічних, соціально-політичних концептуальних елементів світосприйняття у свідомості русичів.

Тема 113. Осмислення суспільних відносин за часів козацької доби. Козаччина як унікальний своєрідний соціокультурний «ідеологізований об’єкт», вершина в ієрархії цінностей.

Тема 114. Соціально-економічні та культурно-ідеологічні передумови, що сприяли розвитку соціально-політичної думки в Україні у кінці ХVІ – першій половині ХVІІ століть. Характеристика українського Ренесансу. Передумови утвердження порівняно прогресивних ідей. Полемічна боротьба як провісник радикальних соціально-політичних змін.

Тема 115. Ідейна поляризація поглядів на людину в суспільно-політичній думці України кінця ХVІ – ХVІІ століть. Авторське волевиявлення. Розвиток індивідуальної самосвідомості. Ідеї абсолютизації духовного початку в людині. Осмислення людини як фізично і духовно досконалої істоти.

Тема 116. Події духовного життя України, що сприяли розвитку ідей про гідність людини та патріотизм (друга половина ХVІІ століття). Період формування світогляду Просвітництва. Києво-Могилянська академія – головний центр культури і освіти в Україні.

Тема 117. Характеристика соціологічних поглядів Г.С. Сковороди. Ідеї Сковороди Г.С. проти соціального відчуження людини, проти влади речей, багатства, накопичування. Ідея «трьох світів». Способи самовдосконалення за Г.С. Сковородою. Філософська концепція спорідненої праці. Проблема рівності людей.

Тема 118. Основні риси українського романтичного світогляду. Національна культурна самобутність як основна цінність історичної епохи. Філософія серця як специфічна концепція українського світосприйняття. Видатні представники українського романтизму.

Тема 119. Осмислення буття українського народу в ідеях мислителів революційно-демократичного напряму. Соціологічні погляди В.Г. Шевченка. Теорія особливості української душі П. Куліша. Ідея месіанства українського народу М.І. Костомарова. Закономірності суспільного розвитку, які виділяв І.Я. Франко.

Тема 120. Осмислення проблеми людини та історичного розвитку представниками релігійного екзистенціалізму в українській соціології. «Нова релігійна свідомість» у кінці ХІХ – на початку ХХ століть в Україні. Представники релігійного екзистенціалізму і характеристика їх ідей.

Тема 121. Осмислення проблеми мови, національної ідеї та феодального устрою в соціологічних думках громадівців. О.О. Потебня про денаціоналізацію і плекання національної ідеї. Принцип культурності і освіти висунутий М. Драгомановим і його характеристика.

Тема 122. Варіанти досягнення державного суверенітету запропоновані В. Липинським і Д. Донцовим. Культ сили і великої людини. Воля нації до життя, влади, експансії як найважливіша основа національної ідеології. Розходження у поглядах на проблему нації та держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]