Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юридическая.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Висновки

1.) Застосування психологічних знань сприяє правильному вирішенню завдань розкриття та розслідування злочинів і перевиховання осіб, які вчинили злочини. Судово-психологічні знання в діяльності органів з підтримання правопорядку реалізуються різним чином і в першу чергу безпосередньо працівниками правосуддя, забезпечуючи правильну діагностику особистості, індивідуальний підхід до людини, вибір і застосування найбільш відповідних ситуації тактичних прийомів і таким чином сприяють вирішенню практичних завдань боротьби зі злочинністю на справді науковій основі.

2.) Психологічна функція, по-перше, містить уже в самій назві певну мету і, по-друге, кожна функція передбачає застосування та наявність однорідних науково обґрунтованих засобів і методів її реалізації. Виділяють такі функції:

- Психологічна діагностика;

- Психологічна корекція;

- Розвиток особистості;

- Психологічна профілактика;

- Психологічне просвітництво;

- Психологічне консультування.

4.) Мета (місія) психологічної служби - використання досягнень психологічної науки в практичній діяльності правоохоронних органів для підвищення її ефективності. По суті мова йде про інтелектуалізацію та гуманізацію діяльності правоохоронних органів.

5.) Отже, основними особливостями професійної діяльності психолога в правоохоронних органах є:

- Правова, соціально-психологічна, морально-етична та моральна регламентація (нормативність) професійної поведінки, прийнятих рішень, здійснюваної діяльності;

- Нестандартний, творчий характер праці психолога;

- Самостійність, персональна (для багатьох - підвищена) відповідальність за об'єктивність оцінок і характеристик, що даються та приймаються.

Психологічний аналіз професійної діяльності психолога, крім соціально-психологічних особливостей охоплює також її структурні компоненти (підструктури діяльності). Виділення цих структурних утворень дозволяє доповнити професіограму діяльності психолога , визначити психограмму (професійнозначущі властивості) особи і в кінцевому підсумку створити надійну систему оцінки та відбору кандидатів на навчання до відомчих ВНЗ та службу в правоохоронних органах за фахом «практичний психолог».

Список використаної літератури

1. Баранов П.П., В.І. Курбатов. Юридична психологія. Ростов - на - Дону, «Фенікс», 2007.

2. Бондаренко Т. А. Юридична психологія для слідчих. М., 2007.

3. Волков В.М., Янаєв С.І. Юридична психологія. М., 2005.

4. Васильєв В.Л. «Юридична психологія»: Підручник - СПб., 2006.

5. Еникеев М.І. Юридична психологія. М., 2006.

6. Мамонтова С.Н. «Прикладная юридическая психология» М. – 2001.

7. Прикладная юридическая психология/ Под ред. А.М. Столяренко - М. - 2001.

8. Шіханцов Г.Г. Юридична психологія. М., 2006.